Uyku Yatış Pozisyonu Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Yetersiz, düzensiz uyku gibi yanlış uyku pozisyonu da aslında  dikkat ve motivasyon eksikliği başta olmak üzere tüm genel sağlığımızı etkileyen sonuçlara sebep olmaktadır. Uyku pozisyonuna göre karakter analizi yanına uyku pozisyonuna göre sağlık analizi de eklenebilir. İşte uyku yatış pozisyonunun sağlığa etkileri..

0
2090

Yetersiz, düzensiz uyku gibi yanlış uyku pozisyonu da aslında  dikkat ve motivasyon eksikliği başta olmak üzere tüm genel sağlığımızı etkileyen sonuçlara sebep olmaktadır. Uyku pozisyonuna göre karakter analizi yanına uyku pozisyonuna göre sağlık analizi de eklenebilir. İşte uyku yatış pozisyonu sağlığa etkileri..

En çok ne yapmaktan hoşlanırsınız sorusunun cevabı çoğu zaman uyumak olabilir. Öyle tatlı gelir ki yataktan ayrılmakta zoruluk çekeriz. Uykunun böylesi bağımlılık yapan tatlı etkisinin yanında tüm sağlığı etkileyen olumlu bir tarafı da vardır. Yetersiz, düzensiz uyku gibi yanlış uyku pozisyonu da aslında  dikkat ve motivasyon eksikliği başta olmak üzere tüm genel sağlığımızı etkileyen sonuçlara sebep olmaktadır. Günlük rutinlerimiz veya aktiviteler dahil olmak üzere aslında hayatımızın her alanını etkiler uyku. İnsanlar genellikle daha az uyudukları zamanları fazla çalışarak veya daha fazla sosyal olarak değerlendirseler de bu ilerleyen zamanlarda daha stresli, gergin ve depresif olmalarına sebep olur. İşte, nasıl ki uyumanın olumlu ve olumsuz etkileri varsa aslında uyku yatış pozisyonu da gerek vücut sağlığımıza gerekse ruh halimize aslında doğrudan etki etmektedir.

Uyku Yatış Pozisyonu Sağlığı Nasıl Etkiler, Biliyor Muydunuz?

Aslında genel olarak herkesin ortak şekilde aldığı bir kaç uyku pozisyonu var ve bu yatış pozisyonları sağlığımızı oldukça etkiliyor. Daha önce bu uyku pozisyonlarının hayatınızı etkilediğini hiç fark etmiş miydiniz?

Çünkü aslında uyku sırasında farkında olmadan aldığımız uyku yatış pozisyonu pek çok rahatsızlığı tetikleyebilmekte veya önleyebilmekte. Eminim ki uyku pozisyonuna göre karakter analizi yapıldığını da duymuşsunuzdur. İşte bunun yanına uyku pozisyonuna göre sağlık analizi de ekleyebilirsiniz.

Geceleri uyumak da sabahları da uyanmak da zorluk çekiyorsanız bu, gece yediklerinizden veya uyku düzeninizin olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Daha iyi uyumak için bazı detaylara dikkat etmeniz aslında yeterli. İşte daha iyi uymak için öneriler—> Daha iyi uyumak için öneriler

Örneğin en iyi bildiklerimizden biri sırt üstü yatınca horlama ihtimalimizin olduğu. Peki, yüzüstü yatıp, ellerinizi yastığın çevresinde uzatıp, başınızı da bir tarafa doğru döndürüp yattığınız zaman, özellikle hazım, sindirme sorunlarınıza iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Uyku Pozisyonu Türleri Nelerdir?

1- Denizyıldızı, Sırt üstü uyku pozisyonu

Aslında sırt üstü ayakları ve bacakları açarak oluşturduğunuz bir denizyıldızı diyebiliriz bu pozisyon için. Eğer sivilce ve kırışıklıklar oluşmamasını istiyorsanız bu pozisyonda uyumaya dikkat etmenizi öneririm. Şöyle bir örnek vermem gerekirse, yüz üstü veya yan yattığınız zaman sabah yüzünüzde yastık izleriyle uyanırsınız. Sürekli olması halinde de bu izler size ince çizgi ve kırışıklıklar olarak döner. Diğer yandan ne yazık ki sık değiştirilmeyen yastık kılıflarının sebep olduğu sivilce sorunlarından biraz olsun uzak kalabilmenin yollarından biridir de aynı zamanda.

Aslında bana kalırsa uyuması en zor pozisyonlardan biri. Zaten bu yüzden herkes için de uygun değil. Çünkü başta horlama olmak üzere, reflü gibi mide sorunları yaşamanıza da sebep olabilen bir uyuma pozisyonu. Ayrıca kollarınızın yukarıda olması bir süre sonra sinirler üstünde yaratılan baskı sebebiyle ağrı ve uyuşukluk hissetmeniz de sebep olmaktadır.

Bir de eğer yatağınız uygunsa sırtınızı bir süre olsun rahatlayacaktır. Ancak yine de uzun süre bu şekilde yatacaksanız veya bu pozisyonu seviyorsanız dizlerinizin altına ve belinizin altına yumuşak, rulo şeklinde birer yastık koymalısınız. Böylelikle ağrıya sebep olabilecek belin boşlukta kalmasını da engellemiş olursunuz.

5 uyku pozisyonu yan yatma_mini

2- Cenin şeklinde uyku yatış pozisyonu

Pek çoğumuzun en rahat ettiği uyku pozisyonu diyebiliriz aslında cenin pozisyonuna. Horlama şikayeti olanların, horlamayı azaltması sebebiyle de en çok tercih ettiği bir pozisyondur. Sağlığımız için iyi yanları olduğu gibi kötü yanları da vardır.

Dizlerimizi hafifçe karnımıza doğru çekip, kollarımız kıvrılmış bir elimiz yanağımızın altında veya yastığa sarılmış şekilde uyduğumuz pozisyondur. Rahat ettiğimizi düşündüğümüzden sıklıkla tercih etsek de boyun ve bel için çok ideal bir pozisyon değildir. Aynı zamanda derin nefes almayı kısıtlayıcı bir etkisi de olabilir. Derin nefes alamadığınızdan ağzınız açık uyursunuz ki bu da kuruyan diş etlerinin zamanla çekilmesine sebep olabilir.

Boynunuzun boşlukta kalmaması için tam boyun şekliniz alan bir yastık kullanmanız rahatlatabilir. Ayrıca bacaklarınızın arasına bir yastık alarak sırtınıza binen yükü de hafifletebilirsiniz.

Son olarak bu pozisyon sebebiyle yüzünüzün yattığınız tarafındaki bölgesinde kırışıklıkların ortaya çıkma süresini ne yazık ki kısaltırsınız.

3- Yüz üstü uyku pozisyonu

Yine pek çok kişinin farkında olarak veya olmayarak aldığı uyku pozisyonlarından biri. Bu pozisyonda yüzü koyu yatarken başınız bir yöne doğru dönmüş şekilde, kollarınız yastığa sarılı, bacaklar düz ve hafif açık şekilde yatarsınız.

Aslında omurga için pek iyi olmayan bir pozisyondur ve kuyruk sokumunun yamulmasına da sebep olabilmektedir. Ayrıca tüm gece boyunca başınızın tek yöne doğru dönük olması aslında ciddi boyun ağrısı ve tutulmasıyla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bu pozisyonda genellikle omurganın daha rahat etmesi için yastıksız yatmak önerilir. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi bu durumda da boyun ağrısı kaçınılmaz olabilir.

Nefes almanın zor olabildiği pozisyonlardan bir diğeridir. Ayrıca başta da belirttiğimiz diğer yüzüstü pozisyonlarında olduğu gibi kırışıklıkların ve sivilcelerin oluşmasına sebep olabilmektedir.

Tüm bunların yanında bel fıtığı olanlara önerilen bir uyku pozisyonudur ve de mide-sindirim sorunları yaşayanlar için iyi de bir pozisyondur.

1 sağlığı etkileyen yatış pozisyonları_mini

4- Düz şekilde yan yatma uyku yatış pozisyonu

Bu şekilde nasıl uyuyorlar ki acaba dediğim türden bir uyku pozisyonu aslında. Bazı yerlerde kütük pozisyonu olarak adlandırılır çünkü eğilip bükülmeden eller vücuda yapışık bir tarafa dönülmüş şekilde yatılan pozisyondur.

Entersandır ki (en azından benim için öyle) insanların %15’i gibi hiç de azımsanmayacak bir kısmı bu şekilde uyuyormuş. Böyle insanlar oldukça sosyal, kendilerini iyi ifade eden ve kolay anlaşılan insanlarmış. Bu yüzden de kalabalık ortamlardan hoşlanırlarmış.

3 uyku pozisyonu yan yatma_mini

Bu pozisyonun en kötü yanı kuşkusuz bir kolun üstünde tüm geceyi geçirdiğiniz için kolun uyuşması, ağrıması durumudur. Boyun oyuntusu dışında üstünde yattığınız kol sebebiyle yükseklik arttığından yastık bulmakta zorlandıkları doğrudur. Eğer doğru yastığı bulamazlarsa boyun ağrısı çekerler.

Yanaklarınız ve göz çevreniz üstünde yattığınız için kırışıklıklara ve uyku sırasında açılan ağza hazır olun diyor bu pozisyonu bilenler.

Bu şekilde yan yatanlar için sağ tarafın mı sol tarafın mı üstünde yattığı önemliymiş. Örneğin sağ tarafa dönüp yatanların mide ekşimesi daha kötü olabilir veya sol tarafa dönüp yatanların iç organlarına daha fazla baskı söz konusu olabilir.

5- Düz şekilde sırt üstü yatma uyku yatış pozisyonu

Asker misali sırt üstü, eller vücuda bitişik yatılan bu pozisyonda bacaklarda dümdüz uzatılıyor. Özellikle cilt güzelliğiniz için en çok önerilen pozisyonlardan biri. Doğru yastığı bulduğunuz zaman sırt ve boyun ağrıları çekmezsiniz. Omurganız da eğer yatak seçiminiz de uygunsa rahat edecektir. Denizyıldızı pozisyonunda olduğu gibi reflü şikayetleri söz konusu olabilir.

4 uyku pozisyonu yan yatma_mini

Bu pozisyonda uyumayı tercih edenler genellikle daha içine kapanık ve sessizdir. Bu yüzden sosyal ve kalabalık ortamlarda bulunmaktan pek hoşlanmazlar. Yüksek standartlarda yaşamayı severler.

Bu pozisyonda yatanlar için başta da belirttiğimiz gibi yastık ve yatak seçimi büyük önem taşır. Çünkü aksi takdirde ciddi boyun ve baş ağrısı çekebilirler. Denizyıldızı pozisyonunda olduğu gibi horlamaya ciddi oranda meyillidirler.. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here