Bebek bakımı için önemli bilgiler

0
228

İlk defa bebek sahibi olan çiftler için bakımlarına muhtaç minicik, dünyalar güzeli bir varlığın sorumluluğu göz korkutabilir. Ancak bazı durumlara dikkat edildiği takdirde bebeklerin neye ihtiyaçları var, hangi durumlarda nasıl davranılması gerekir gibi soruların çok basit yanıtları mevcut. Yaradılışımızdan bu yana insanlar çoğalıyor ve bebekler dünyaya geliyor. Sizin de bebek bakımı konusunda aklınıza gelecek her türlü sorunu önceden yaşamış olan ve size akıl verecek bir kaynak illaki vardır. Belli fikirler oluşması açısından ben size “ bebek beslenmesi hakkında neler bilinmeli? ” gibi konular hakkında birkaç tüyo vereceğim.

Bebek Bakımı : Doğumdan sonra bebek ve anne, odalarına alındığında emmeye odaklı olan bebek direk annenin memesine ulaşmak ister. Anne memesinden gelen süt bebeğin ihtiyacı kadar olur, hatta en başta birkaç tatlı kaşığı kadar gelebilir. Bebek emmeye devam ettikçe gelen süt miktarı da artacaktır. Yani sütünüzün az geldiğini düşünerek bebek beslenmesi konusunda eksik kalacağınız düşüncesine kapılıp hem kendinizi hem bebeğinizi strese sokmayın.

 

bebek bakımında bilinmesi gerekenler

Bebeğinizi sürekli olarak emzirmek zorunda değilsiniz. Bebek doğduktan ilk bir iki gün sonra yeni doğan bebek bakımı için beslenme süresi iki saatte bir olarak genele vurulabilir. İlk hafta emzirme sıklığı bu şekilde olursa fizyolojik sarılık da hızlı bir şekilde geçecektir. Sonraki zamanlarda bebek sürekli memede tutulursa memede süt birikir ve göğüs uçlarında yaralar oluşabilir.

Evinizde hayvan besliyorsanız bebeğiniz doğunca onları uzaklaştırmak zorunda değilsiniz. Bebeğinizin sizin yaşadığınız ortama ayak uydurarak gelişmesi gerekmektedir. Bu sayede bebeğiniz yaşam alanınıza göre antikor üretecektir ve ileriki yaşlarda en ufak bir durumda hasta olmasının önüne geçmiş olacaksınız.

Bebeğinizi uyuturken sallamaya alıştırırsanız yaşı ilerledikçe gerçekten sorun yaşayacaksınız demektir. Bebek anne karnındayken sallanarak gelişir ve aslında bu durum denge yeteneğinin gelişmesini sağlar. Ancak uyuturken miktarı arttırarak sallamak gereksiz bir uğraş olacaktır. Hafif ve küçük ritimlerle sallama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeğin karnı toksa, gazı çıkmışsa mışıl mışıl uyuyacaktır. Yeni doğan bebekler günde 20 saat boyunca uyuyabilir. Gece uyurken sessiz bir ortamda ve karanlıkta uyuması bebeğiniz için iyi olacaktır. Ancak gün aydınlandığında kapılarınızı pencerelerinizi sonuna kadar açsanız da bebek için sıkıntı olmayacaktır. Bu ortamda bile rahatlıkla uyuyabilir.

Bebeklerin vücut ısısının ayarlanmasında el ve ayakların sıcak tutulması oldukça önemlidir. Bu noktalardaki kan dolaşımı doğumdan sonra gerçekleştiği için bebeğinizin el ve ayakları tüm vücuduna göre normalden daha soğuk olabilir. Özellikle 2,5 kilo altında olan bebeklerde vücut ısılarının korunmasını sağlamak için eldiven kullanmak gibi ek yöntemlere başvurmanız gerekir.

Süt emdikçe çoğunlukla bebekler hava da yutarlar bu nedenle gazları olur ve onları rahatsız eder. İlk günlerde bile bebek dik tutularak gazının çıkarılması gerekir.

Bebeğinizin her altını değiştirdiğinizde kaka yapmış oluyorsa bu iyiye işarettir. Demek ki bebeğiniz düzgün ve iyi besleniyor. Yeni doğan bebeğiniz bir gün içerisinde 4 ile 9 kez kaka yapabilir. Düzgün beslenen bebeklerde kaka rengi sarı ve partiküllü olur. Kakanın rengi yeşilse fazla süt emmiş demektir. Bu nedenle bağırsaklarda işlenmeden dışarı atılır. Yeşil kakadan sadece bebeğinizin obur olduğunu çıkarabilirsiniz, başka bir şey düşünerek telaşlanmanıza gerek yok.

Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde biraz rahat bırakın ki o bölge havalansın. Her zaman pişik kremi sürmek zorunda da değilsiniz. Sadece pişik olduğunda krem sürün. Diğer türlü bebeğinizin cildi krem kalınlığı sebebiyle nefessiz kalır.

Bebeklerin sıkı sıkıya kundak yapılması da büyüklerimizden edindiğimiz bir alışkanlık olarak devam etmektedir. Abartıya kaçılmadığı sürece yarım kundak bebek için iyidir. Çünkü bebek anne karnındayken kısıtlı hareket eder, doğumdan sonra ellerini ve ayaklarını özgürce hareket ettirebildiği için kendi kendini korkutabilir. Yarım kundak ile ilk haftalarda bu durumun önüne geçilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here