Gebelik Döneminde Beslenme

Hamilelikte yeterli ve dengeli kilo alarak hem bebeğin hem de annenin kendi sağlığına yatırım yapması gereklidir. Gebelikte alınan kilolara neden dikkat edilmeli, hamilelikte beslenme düzeni nasıl olmalı? İşte, Diyetisyen Sinem Akgün'nün gebelik döneminde beslenme ilgili verdiği önemli bilgiler esraninportresi.com'da

0
359

Hamilelikte yeterli ve dengeli kilo alarak hem bebeğin hem de annenin kendi sağlığına yatırım yapması gereklidir. Gebelikte alınan kilolara neden dikkat edilmeli, hamilelikte beslenme düzeni nasıl olmalı? İşte, Diyetisyen Sinem Akgün’nün gebelik döneminde beslenme ilgili verdiği önemli bilgiler esraninportresi.com’da

Gebelik dönemi bir kadının yaşadığı en özel ve nadir anlardan birisidir. İçinizde yaşayan ve sizinle birlikte var olan o güzel bebeğin yaşamını devam ettirebilmesi ancak sizinle birlikte mümkün olacaktır. Bu dönemde anne adaylarının kendilerine iyi bakmaları özellikle bebeklerinin sağlığı için kaçınılmazdır. Öncelikle yaşadığınız bu mucizevi sürecin mümkün olduğunca tadını çıkarmaya çalışın. Bazı anne adayları gebelik döneminin vermiş olduğu rahatlık ile fazla kilo alırlar, bazıları ise yeterli ve dengeli kilo alarak hem bebeklerinin hem de kendilerinin sağlığına yatırım yaparlar. Kuşkusuz alınan kilolar kadar hatta belki daha fazla önemli olan bir konudur, hangi besinleri tükettiğiniz. Bu noktada Diyetisyen Sinem Akgün’nün gebelik döneminde beslenme ilgili verdiği ipuçları önemli bir rehber olacaktır.

Gebelikte Ne kadar Kilo Alınmalı?

Gebelik dönemine başlamadan önceki kilonuz, alacağınız kiloyu oldukça etkiler. Eğer siz ideal kilonuzun altındaysanız, gebelik döneminde 15 kg kazanabilirsiniz. Ancak anne adayı olarak gebelik dönemine başlamadan önce kilo probleminiz varsa 7 kg bile alsanız bebeğiniz için yeterli olacaktır.

Zayıflık mıdır önemli olan, yoksa ideal kiloya kavuşmak mı? Zayıflamak ile ideal kiloda olmak arasındaki fark nedir ve ideal kilo nasıl hesaplanır? Herhangi bir sebeple diyete başlamadan önce bilmeniz gereken önemli detaylar —> ideal kilo nasıl hesaplanır?

3 gebelikte cilt bakimi hamilelik cilt bakimi

Gebelik Döneminde Alınan Kilolar Önemli mi?

Her anne adayının en büyük isteği sağlıkla ve huzurla bebeğini kucağına alabilmektir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için; annenin kendisine iyi bakması ve düzenli doktor kontrollerini yaptırması gerekir. Gebelik döneminde alınan fazla kilolar yüzünden;

  • ultrason görünümlerinin iyi olmaması,
  • normal doğum ihtimalinin azalması,
  • erken doğum riski,
  • gebelikte şeker hastalığı,
  • yüksek tansiyon

gibi bir çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların önüne geçebilmek için gebelik sürecinin en başından itibaren “Diyetisyen” kontrolünde beslenme programı uygulamak, en doğru çözüm yöntemi olacaktır.

Eğer fazla kilo almak istemiyor ve sağlıklı bir gebelik istiyorsanız basit tavsiyelerin yardımıyla dengeli kilo alımı sağlayabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Beslenme

1- Karbonhidrat tüket :

Kilo almak istemeyenlerin uzak durduğu ilk yiyecek grubu olan karbonhidratı gebelik döneminde mutlaka tüketmelisin. Kompleks karbonhidratlar (tahıllı ekmek, makarna, bulgur, sebzeler) senin ihtiyacın olan B grubu vitaminlerini karşılayacak, günlük enerji ihtiyacını sağlayacak ve sağlıklı kilo alımını destekleyecek. Bu noktada günde 8-10 dilim tahıllı ekmek veya muadili karbonhidratları tüketebilirsiniz.

2- Sebze-meyve en yakın arkadaşın olsun :

Gebelik döneminde en çok karşılaşılan sorunlardan biri maalesef ki kabızlık. Çünkü bebeğin yerleştiği pozisyon annenin bağırsaklarının çalışmasını engelleyebiliyor. Bu durumun önüne geçmek, kabızlık sorunu yaşamadan gebelik dönemini bitirmek için bol bol sebze ve meyve tüketmelisiniz.

1 gebelik doneminde beslenme_mini

Özellikle sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini bebeğinizin sinir ve göz gelişimi için, E vitamini kendi cilt sağlığınız için, C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirip, gebelik döneminde hastalığa yakalanmamanız için oldukça önemli.

Kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan laykopen sağlıklı bir gelişim için, yeşillikler de bulunan K vitamini ise dolaşım sistemi için oldukça önemli. Tüm bu vitamin ve mineralleri alabileceğiniz en değerli yiyecek grubundan günde 6-7 porsiyon tüketmeli ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirerek hem kendiniz için hem bebeğiniz için en doğru olanı yapmalısınız.

Ayrıca sebze ve meyvelerin kalorisi düşük olduğu için size kilo aldırmaz.

3- Sütü sev, kemikleri güçlendir :

Gebelik döneminde anne adayının en çok kaybettiği mineral KALSİYUM’dur. Bu mineralin kaybolmaması, bebeğin ilerleyen yaşlarda sağlıklı kemiklere sahip olması için gün içerisinde yeterli oranda kalsiyum almanız gerekir.

  • Kalsiyum kaynağı gıdalar, Süt, Yoğurt, Kefir, Peynir veya yeşilliklerdir.
  • Günde 3-4 porsiyon süt-yoğurt
  • Günde en az 2 dilim peynir tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Hamileliği söylemek için eğlenceli fikirler

4- Protein demek, Sağlıklı bebek demek :

Özellikle vejetaryen anne adaylarının dikkat etmesi gereken konulardan birisidir bu. Çünkü et/tavuk/balık tüketmeyen birisi çoğunlukla karbonhidrat ağırlıklı beslenecek ve kilo alması daha hızlı ve kolay olacaktır. Üstelik proteinin sağlayacağını faydaları alamayacaktır.

Vejetaryen anne adaylarının mutlaka diyetisyen kontrolünde dengeli kilo alması sağlanmalı ve hayvansal protein kaynaklarının yerine neler tüketebileceği araştırılıp, diyet listesine eklenmelidir.

Protein, hücrelerin yapı taşlarını oluşturduğu için, hücre bölünmesinde ve çoğalmasında oldukça etkilidirler. Bu sebeple protein açısından yeterli ve dengeli beslenen anne adayının bebeğinin gelişimi özellikle nörolojik açıdan (zeka ve sinir sistemi) oldukça sağlıklı olmaktadır.

Gebelik döneminde görülen demir eksikliğinin önüne geçmek de protein açısından yeterli beslenmekle çözüme kavuşacaktır.

Gebelikte Yenmemesi Gereken Yiyecekler

  • Basit şekerler
  • İşlenmiş gıdalar
  • Az pişmiş tüm yiyecekler
  • Yüksek kafein içeren içecekler
  • Soya ve soya soslu ürünler
  • Bazı sakatatlar

Tüm bu yiyecekler bebeğin ve annenin sağlığı için uygun olmayan, zehirlenme riski içeren ve anneye gereksiz şeker ve yağ yükleyerek kilo almasına sebep olabilecek yiyeceklerdir.

Sevdiğiniz ve canınızın istediği bir yiyeceği yerken “Bu besin bebeğime faydalı mı?” sorusunu sorarak doğru yiyecekleri tüketebilir ve ideal kiloda gebeliği sonlandırabilirsiniz. Üstelik bu sayede de emzirme döneminde kolaylıkla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Diyetisyen Sinem Akgün’ü diyetisyensinemakgun adıyla Facebook da dytsinemakgun adıyla Instagramda bulabilirsiniz.

Diyetisyen Sinem Akgün
Adres : Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu İş Merkezi B Blok Kat:4 No:160
Telefon : 0539 981 93 43

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here