Duruş Bozuklukları Fiziksel ve Ruhsal Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

İdeal duruş pozisyonları çocukluktan itibaren kazanılması gereken alışkanlıklardır. Peki, otururken, çalışırken veya yatarken, duruş ve vücut pozisyonlarında nelere dikkat etmeli? Tüm detaylar, esraninportresi'nde.

0
549

İdeal duruş pozisyonları çocukluk çağından itibaren kazanılması gereken alışkanlıklardan biridir. Peki duruş bozuklukları neden olur, nasıl düzeltilebilir? Otururken, çalışırken, yatarken duruş pozisyonlarında nelere dikkat etmeli?

Aslında sağlıklı olmak için yapabileceğimiz saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok şey var. Sağlıklı beslenme, spor-egzersiz yapmak, gece vakti abur cubur tüketmemek gibi küçük detaylar bile genel sağlığımızı korumak adına etkilidir. Bunların yanında fazlaca aklımıza gelmeyen duruş ve pozisyonları da eklemek gerekir. Çünkü duruşumuz genel sağlığımızı etkileyen ciddi unsurlardan biridir. Kötü duruş pozisyonları aslında sandığımızdan daha çok fiziksel ve ruhsal sağlığımızı etkiliyor. Örneğin kambur durmamak sadece boyunuzun uzun görünmesini sağlamakla kalmaz, kendinize güveni de geliştiren bir durumdur.

Duruş bozuklukları fiziksel ve ruhsal sağlığı nasıl etkiliyor?

1- Depresyon ve Stres

Depresyonda olduğumuz için mi duruş bozuklukları oluyor yoksa duruş bozuklukları mı depresyona sebep oluyor? Her ikisi de mümkün. Depresyonda olduğunuz için enerjiniz düştüğünden yürüyüşünüze ve duruşunuza direkt olarak yansıyor. Diğer yandan vücudunuzun dik duruş pozisyonunda olması, ruh halinizin ve enerji düzeyinizin artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca hareket ve egzersizlerin mutluluğu ve enerji seviyemizi arttırdığı da bilinen gerçeklerden biridir. Egzersizleri doğru yapmak, doğru şekilde oturup, kalmayı bilmek gibi detayları mümkün olduğunca günlük hayatımıza adapte ettiğimiz zaman yaşam kalitemizin de yükseldiğini fark ederiz.

Elbette depresyonu tetikleyen başka sebepler de var ancak depresyonla mücadele etmek için yapabileceklerimizden biri kesinlikle duruş bozukluklarını düzeltmektir.

Depresyon gibi farkında olmadan duruşumuzu olumsuz etkileyen faktörlerden biri de strestir. Colombiya Üniversitesinde yapılan bir çalışmada şöyle bir sonuç ortaya çıkmış; Güçlü duruşa, dik omurgaya ve dik duran omuzlara sahip kişilerdeki testesteron seviyesinde %20 artış, kortizol seviyesinde %25 azalış gözlemlenmiş. Diğer yandan kambur duran kişilerdeyse testesteron seviyesinde %10 azalış, kortizol seviyesinde %15 artış gözlemlenmiş. Hormonlardaki bu değişimler ne demek derseniz, Yüksek Stres!

2- Kas Ağrıları ve Yorgunluk

Aslında duruş bozuklukları karşısında kas ağrılarının ortaya çıkması çok da şaşılacak bir durum değil. Eğer kötü bir duruşunuz varsa, kaslarınız sizi normal haline döndürmeye çalışır ve zorlanır. Dahası kaslar yeterince kuvvetli değilse kas yorgunlukları daha kolay ortaya çıkacaktır.

durus bozukluklari 5_mini

3- Güven

Kötü duruş illa kendimize güvenmediğimiz anlamına mı gelir? Belki siz kendi içinizde böyle düşünmüyor, hissetmiyor olabilirsiniz. Ancak dışarıdan insanlara verdiğiniz mesaj ne yazık ki bu olabilir. Diğer yandan siz kabullenmeseniz de veya farkında olmasanız da duruş bozuklukları güven, sorumluluk ve güç anlamında kendinize inanmadığınız için ortaya çıkıyor olabilir.

Duruş Bozuklukları Neden Olur?

Açıkçası çoğu zaman oturmayı, kalmayı bilmiyoruz, dikkat etmiyoruz. İlkokulda öğretmenimizin ilk kazandırmaya çalıştığı alışkanlıklardan biri dik oturma, dik durma alışkanlığıydı. Ne kadar önemli olduğunu büyüdüğünüz zaman daha iyi anladım elbette. Bu gerçekten çocukken kazanılması gereken alışkanlıklardan biri.

Diğer yandan uygun olmayan koşullarda, masa başında saatlerce çalışmak, ağrı çantalar taşımak, aşırı kilo, ergenlik dönemlerindeki fiziksel değişimler, büyüme çağında uygun spor koşullarının yaratılamaması, eğilip, kalkarken gibi sebepler duruş bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilebilir, Duruş Şekli Nasıl Geliştirilebilir?

1- Nasıl Egzersizler Yapılabilir?

Amaç duruşunuzu, hareketlerinizi değiştirip, geliştirmekse en güzel sporlar arasında yoga ve pilates sayabiliriz. Bu iki spor aracılığıyla kaslarınızı güçlendirirken doğru duruş pozisyonlarını da hem kendinize hem de vücudunuza öğretebilirsiniz.

Yoga hakkında daha fazla bilgi almak, yoganın faydalarını isterseniz, daha önce hazırladığım yazıyı okuyabilirsiniz—> Yoganın faydaları neler?

durus bozukluklari 3_mini

2- Nasıl Oturmalı?

Otururken önemli olan, bel ve sırtın dik olması, ve kalçanıza da vücut yükünün eşit şekilde dağılmasıdır. Oturarak çalışıyorsanız, bilgisayarınızın ekranı tam karşınızda ve üst kenarı göz göz hizanızda olması gerekiyor.

durus bozukluklari 2_mini

3- Ayakta Dururken Neye Dikkat Etmeli?

Ayakta dururken ayaklarınızın yaklaşık omuz genişliğinde açılması, ağırlığın her iki ayağa eşit dağılacak şekilde verilmesi, omuzların dik, karnınızın düz olması, göğsünüzün dik olması kaslara daha fazla yük binmesini önleyecektir. Sürekli ayakta durduğunuz bir işiniz varsa özellikle omurga sağlığınız için daha dikkatli olmalısınız. Omurga sağlığı için en iyi sporlardan biri de yüzmedir.

durus bozukluklari 1_mini

Bunlar elbette ciddi seviyeye ulaşmamış duruş bozukluklarını gidermek ve duruşunuzun bozulmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenlerdir. Daha ciddi boyutlardaki duruş bozuklukları için uzmanlar tarafından muayene ve tedavi edilmesi şarttır. Bu tedaviler sırasında elbette kişiye özel egzersizler, korseler, duruş teknikleri, fizik tedavi programları hazırlanacaktır.

durus bozukluklari 4

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here