Yeşil Kahve Çekirdeği Faydaları ve Yan Etkileri

Özellikle hızlı kilo vermek isteyenlerin gözdesi haline gelerek popüler olan yeşil kahve çekirdeği, aslında sahip olduğu zengin içerikler sayesinde sağlık için pek çok faydayı da barındırıyor. Yeşil Kahve Çekirdeğinin Faydaları, olası Yan Etkileri, esraninportresi'nde.

0
1622

Özellikle hızlı kilo vermek isteyenlerin gözdesi haline gelerek popüler olan yeşil kahve çekirdeği, aslında sahip olduğu zengin içerikler sayesinde sağlık için pek çok faydayı da barındırıyor. Yeşil Kahve Çekirdeğinin Faydaları, olası Yan Etkileri, esraninportresi’nde.

Yeşil kahve çekirdeği çok yakın zamanlarda aslında popüler hale gelmeye başlayan, özellikle kilo vermek isteyenlerin en çok tercih ettiği takviyelerden biri. Biz her ne kadar kilo verdirme özellikleri ile tanısak da kalbi koruması, nörolojik hastalık riskini azaltması, yaşlanmayı önleyici etkileri ve daha birçok sağlık yararları ile ciddi anlamda dikkat çekmeye başladı.

Bu yeşil renkli çekirdekler, Coffea Arabica bitkisinin kavrulmuş tohumlarıdır. Kavurma esnasında, kahve çekirdeklerinde bulunan doğal antioksidanlar çıkarılır ki bu, sağlığımız için hiçbir şekilde yararlı değildir. Ancak bunlar aynı prosedürden geçmez ve aslında genel sağlığımız için son derece yararlı olduğu düşünülen formda kalır.

Yeşil kahve çekirdeğinin faydalarını birazdan detaylarıyla paylaşacağım. Kafeini tolere edebilecek kişiler için çok yararlı olabileceğine dair kanıtların olduğu bu çekirdeklerin bazı olası yan etkilerinden de bahsedeceğim elbette.

Yeşil Kahve Çekirdeği Faydaları 

1. Güçlü Antioksidanlar :

Yeşil kahve çekirdekleri, belirtildiği gibi işlenmemiş olması koşuluyla, antioksidanlar ile doludur. Bu güçlü antioksidanlar, zararlı serbest radikallerin vücuttaki zararlı etkilerini azaltmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olur. Birçok çalışma çiğ ve işlenmemiş yeşil kahve çekirdeklerinin temelde güçlü antioksidan özelliklere sahip bir kafeik asit esteri olan% 100 saf Chlorogenic Acid (CGA) içerdiğini doğrulamıştır.

Birçok uzman, serbest radikal hasarının, kanser ve ateroskleroz gibi bir dizi hastalığın gelişmesinde bir faktör olduğuna inanıyor. Yeşil kahve çekirdeklerinde bulunan antioksidanlar, sadece bazı kanser ve kalp hastalıklarını değil, Alzheimer hastalığını, maküla dejenerasyonunu, artritle ilgili koşulları ve daha fazlasını önlemede önemli bir rol oynayabilir.

2. Normal Seviyede Kan Şekeri :

Yeşil kahve çekirdeklerinde bulunan yüksek antioksidan ve diğer sağlıklı bileşikler sayesinde kan şekerinin olumlu yönde etkilenmesi mümkün olabilir. Glukoz düzeylerini düşürmek yararlı olabilir, bu da şeker 2 diyabet geliştirme riskini düşürebilir. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan araştırmalar, kafeinsiz bir yeşil kahve çekirdeğinin, yağ birikimini ve insülin direncini azaltarak yüksek yağlı diyetin olumsuz etkilerini tersine çevirebildiğini göstermiş.

1 yesil kahve cekirdegi faydalari_mini

2014’te Journal of Molecular and Cellular Biochemistry’deki çalışma, yeşil kahve çekirdeğinin ekstraktının diyabetle bağlantılı beyin bozukluklarını önlemeye yardımcı olabileceğini ve tek başına kahve veya kafeinden daha iyi kaygı düzeyini azaltma ve hafızayı geliştirme becerisine sahip olduğunu göstermiş.

3. Yağ Yakmaya ve / veya Zayıflamaya Yardım :

Araştırmacılar kilo kaybına yardımcı olma kabiliyetini keşfettiklerinde başlangıçta yeşil kahve çekirdeklerini adeta vazgeçilmezler arasına yerleştirdiler. Kilo vermek için bir mucize olmamasına rağmen, sağlıklı bir diyet izlerken ve düzenli egzersiz yaparken tüketildiğinde sonuçların daha iyi olmasına yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Bunun nedeni, bu etkilerden sorumlu olduğuna inanılan klorojenik asit maddesinden kaynaklanmaktadır. Klorojenik asit, çok emilebilir ve depolanan yağı yakmada vücuda yardımcı olduğu bilinir.

Aslında kafein de bir rol oynamaktadır. Çalışmalar, %3-%11 aralığında metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Kafein, merkezi sinir sisteminde uyarıcı bir etki yarattığı için metabolizmayı yükseltir ve yağ asitlerinin oksidasyonunu arttırır; kilo verme veya zaten ideal kiloyu korumaya yardımcı olur.

kafein tüketimi_mini_mini

Journal of Physiology and Behavior’da yayınlanan bir araştırma, kafeinli ve kafeinsiz kahve içenleri incelemiş. Kafeinsiz kahve içenlerin kafeinsiz gruba göre metabolizma oranında% 16’lık bir artış olduğunu bulmuşlar.

4. Yaşlanma Karşıtı Yetenekler

Yeşil kahve çekirdeklerinde yaşlanmanın etkilerini yavaşlattığı bilinen antioksidanlardan yüksek seviyede bulunmaktadır. Yaşlandıkça, yüzünüzde kırışıklıklar, ince çizgiler, sarkma, renk değişikliği ve kuru cilt sorunları ortaya çıkabilir. Bu istenmeyen değişiklikler, cildin iç tabakasını oluşturan bileşenlerin kötüleşen durumunu yansıtır. Lifli protein kollajen ve elastin ile suya yapışan glikosaminoglikanların kombinasyonu olan cildin iç tabakasını oluşturur. Birlikte, bu bileşikler, daha canlı, daha genç görünümlü cilt görünümü için cilde elastikiyet ve mukavemet kazandıran bağ dokusu için güçlü, esnek bir çerçeve oluştururlar.

Güneş ışığından gelen UV ışınları, cildi tahrip eder ve nihayetinde yaşlanmanın bu anlatılan belirtileriyle sonuçlanır. Yeşil kahve çekirdekleri, cildin dokusunu ve sıkılığını iyileştirmek ve kızarıklıkları ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için yeniden canlandırmaya yardımcı olur.

6. Enerjiyi Arttırması :

Çoğu kişinin kahve içmesinin nedeni, enerjiyi artırmaktır ve yeşil kahve çekirdekleri de farklı değildir. Çünkü enerji seviyelerini artırabilen kafein olarak bilinen uyarıcıyı ve metabolizmayı artırarak kilo vermeyi de aynı anda içerir. Kafein beyine hızla ulaşır ve dopamin gibi iyi his veren hormonların artışını tetiklerken, adenozin olarak bilinen inhibe edici bir nörotransmitteri bloke eder ve en dikkat çekici etki uyanıklık ile merkezi sinir sistemi uyarıcısı gibi davranır. Aynı zamanda odaklanma, motivasyon ve daha olumlu bir bakış açısına da yol açabilir. Daha açıkçası, birinin uyanık ve daha az yorgun hissetmesine yardımcı olur.

7. Beyin Sağlığına Yararları :

Genel olarak, kahvenin, Alzheimer ve diğer beyin yaşlanma hastalıklarının gelişmesini geciktirdiği veya azalttığı gösterilmiştir. Zayıf yan etkileri olanlarda hafif Alzheimer hastalığının başlamasını bile geciktirebilir. Araştırmalar, kafein, zihnin bilişsel gerilemesine yol açan bir zincirleme reaksiyon başlatabilen adenozin reseptörlerini, özellikle de beyindeki iltihaplanmayı engellediğini gösteriyor. Aynı zamanda, kanında yüksek seviyelerde kafein bulunan 65 yaş ve üzeri yetişkinlerin Alzheimer hastalığının başlangıcını önlediği veya ertelediği bulunmuştur.

Nörobilimciler yapılan çalışmalar ile ilgili şunları kaydetmiş; ılımlı seviyede kahve içen hafif bellek bozukluğu olan yaşlı yetişkinlerde – günde yaklaşık üç bardak – Alzheimer hastalığına dönüşmeyeceğini veya en azından önemli bir gecikme yaşayacağını gösteriyor.

3 bogaz agrisi icin dogal cozumler esraninportresi_mini

Kafein ayrıca, Alzheimer’le çok yakından bağlantılı olan tau proteini üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Bu proteinin oluşumu, hastalığı olan insanların beyin taramalarında bulunur ve aslında bilişsel gerilemeye neden olan beyin hücrelerini öldürebileceğine inanılıyor. Kafein, bir adenosin reseptörü antagonisti olduğu düşünülürse, tau’nun oluşumuna katkıda bulunan beyindeki bazı reseptörleri bloke eder. Araştırmacılar, bulgularının bu yıkıcı beyin hastalığının tedavisinde yeni bir ilaç sınıfına bile potansiyel taşıdığına inanıyorlar.

8. Kanser ile Mücadele :

Araştırmalar ayrıca, klorojenik asidin kanser riskini azaltmasına ve vücudun kanser tedavisine daha fazla duyarlı olmasına yardımcı olabileceğini belirtmekteler. The Journal of Inorganic Biochemistry’e göre, klorojenik asit potansiyel olarak meme kanseri ile savaşma görevi görecek bir antioksidan etkiye sahiptir.

Yeşil Kahve Çekirdeklerinin Yan Etkileri

Yeşil kahve çekirdeklerinin bilimsel olarak belgelendirilmiş faydalarının uzun bir listesi olsa da, bu herkes için geçerli değildir. Eğer kilo vermenize yardımcı olması için onu kullanmayı planlıyorsanız, aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak, her gece 7-8 saat kaliteli uyumak gibi bazı önemli yaşam tarzı değişikliklerini yapmanız gerektiğini aksi halde istediğiniz sağlıklı sonuçlara ulaşamayacağınızı bilmelisiniz.

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus, takviyeler söz konusu olduğunda standartlaştırmanın bulunmamasıdır. Bu, üreticilerin belirli bir formülü takip etmeleri gerekmediği anlamına gelir. Bu nedenle bir yeşil kahve özütü ürünü bir diğerinden tamamen farklı olabilir ve içerdikleri kafein miktarları birbirlerinden çok farklı olabilir. Bunun önemi, konsantre kafein dozlarının kaygı, uykusuzluk, sinirlilik, mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve düzensiz kalp atışı veya daha hassas olan bazı insanlarda daha ciddi sorunlara yol açabilmesinden gelmektedir. Kafein içeren takviyeleri kullanmak ve onları bırakmak da baş ağrısı, yorgunluk, depresyon, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve kas gerilimi gibi belirtiler ortaya çıkarabilir.

Bu takviyeler, aldığınız diğer ilaçlarla tepki gösterebilir ve kan basıncını tehlikeli seviyelere yükselten sinerjik bir etkiyi tetikleyebilir. Yüksek bir kafein alımı magnezyum ve kalsiyum kaybına yol açabilir ve birçok reçeteli ilaç da antidepresanlardan kan basıncına ve diyabet ilaçlarına kadar her şeyi içeren kafein ile etkileşime girebilir.

Kalp sorunlarınız veya kafeine duyarlı bir geçmişiniz varsa, yeşil kahve çekirdekleri veya herhangi bir kafein esaslı takviyeleri veya içecekleri kullanmayın. Aksi takdirde kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir veya kötüleştirebilirsiniz. Emziren, hamile olan, anksiyete bozukluğu tanısı konan, kanama bozukluğu olan, glokomlu veya yüksek tansiyonlu olanlar kullanımdan önce sağlık uzmanlarıyla görüşmelidir.

Bu durumlardan hiçbiri sizin için de geçerli değilse bile, yeşil kahve çekirdeklerinin aşağıdaki gibi belirtilere neden olabileceğini unutmayın:

  • Kabızlık
  • İshal
  • İltihaplı Bağırsak Sendromu
  • Baş ağrısı
  • Uyku sorunları
  • Reflü

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal yeşil kahve çekirdeklerini kullanmayı bırakın ve tavsiye almak için doktorunuzla görüşün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here