Kiloyu Etkileyen Hormonlar ve Düzenleyici Öneriler

İştahı ve kiloyu kontrol etmede hormonların etkisi çok fazladır. Peki, kilo vermeyi engelleyen hormonlar nelerdir? Günlük hayatta İnsülin, Tiroid, Östrojen gibi hormonları düzenleyici neler yapılabilir? Kiloyu etkileyen hormonlar ve onları düzenleyici öneriler esraninportresi'

0
2182

İştahı ve kiloyu kontrol etmede hormonların etkisi çok fazladır. Peki, kilo vermeyi engelleyen hormonlar nelerdir? Günlük hayatta İnsülin, Tiroid, Östrojen gibi hormonları düzenleyici neler yapılabilir? Kiloyu etkileyen hormonlar ve onları düzenleyici öneriler esraninportresi’nde.

Vücudunuzun iştahınızı ve kilosunu nasıl kontrol ettiğini hiç merak ettiniz mi? Ne zaman yemek yemeyi ve ne zaman yemeyi bırakmayı nasıl belirliyor örneğin? Bu aslında beyin, sinir sistemi, endokrin sistem, hormonlar ve yağ hücreleri arasındaki karmaşık kimyasal etkileşimleri içeren oldukça karmaşık bir süreç.

Sağlıklı bir iştah ve dengeli kilo vermenin anahtarı, bu sistemler arasındaki uyum ve uygun iletişime bağlıdır. Tersi gerçekleşirse, yani bu kimyasal etkileşimler de aksaklıklar olursa, sürekli açlık ve yemek yeme isteği (özellikle karbonhidrat ve şeker!) yaşayabilir ve kilo kontrolünüzü tamamen kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz.

Bu yazıda, vücudunuzdaki her organ sistemine spesifik talimatlar gönderen haberci moleküller olan hormonlara dair bilgiler paylaşacağım. Çünkü iştahınızı düzenlemede ve kilonuzu yönetmede büyük rolü olan önemli hormonları dengelemenin ipuçlarını bilmek size oldukça yardımcı olacaktır.

Bu yazıda kiloyu etkileyen 7 hormona dair açıklamalar, bir şeylerin yanlış olabileceğinin işaretlerini ve her birini sıfırlamak için basit adımlar bulabileceksiniz. Şanslıyız ki, kilo, diyet ve yaşam biçimini etkileyen birçok hormonu dengede tutmak için vücudumuzun hormonal iletişim sistemini desteklemenin için süper güçlü yolları bulunuyor.

UYARI : Buradaki bilgilerin sadece sizi bilgilendirme amacı taşıdığını, hekim teşhis ve tedavisinin yerini asla tutmayacağını bilmelisiniz. Tüm hormonların dengesizliğinin kökenini bulmak için mutlaka önce doktorunuza danışın. Düzenli kullandığınız ilaçlarınız, belirli bir rahatsızlığınız varsa hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz, ayrıca alerjen tepkiler veren bir bünyeniz varsa doktorunuza danışmalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

Kiloyu Etkileyen Hormonlar ve Düzenleyici Öneriler

1. Kortizol – Stres Hormonu :

Vücudun ana stres hormonu olan kortizol, adrenal bezlerden strese tepki olarak salgılanır. Eğer stres altındaysanı, kortizol kan dolaşımına salınır ve açlığınız artar (yağ, şeker ve tuz arzusu arar), metabolizma yavaşlar ve kilo alırsınız. Kronik olarak yükselmiş kortizol seviyeleri, zamanla, insülin direncine, kas kütlesi kaybına, artmış karın yağına, artmış kolestrol, trigliseridlere ve yüksek tansiyona (birkaç tanesine birden aynı anda) neden olabilir!

3 sabah enerjik olma yemek yeme_mini

Dengesizlik bulguları : Sık tuz veya şeker isteği, yemek bağımlılığı, sabahları yavaş başlamak, uykuda zorlanmak, kaygı, öğleden sonraki baş ağrısı ve / veya yorgunluk, ayakta baş dönmesi, huysuzluk, kilo vermekte zorluk

Kortizolü azaltmak için ne yapılması gerekir?

  • Kafeinden uzaklaşın – kahveden yeşil çaya, sonra da beyaz çaylara, daha sonra doğal kafeinsiz bitki çaylarına geçiş yapın
  • Meditasyon, yoga, hareket, derin nefes alma ve iyi uyku yoluyla stres yönetmenin yollarını deneyin.
  • Düşük nişastalı sebzelerden protein, sağlıklı yağ ve lif içeren dengeli yemekler yiyin.

Kalan son birkaç kiloyu vermek için evde kolayca hazırlanabilen doğal içeceklerden destek alınabilir. Bu içecekler, metabolizmayı hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, enerjiyi arttırır ve üstelik hazırlanmaları oldukça kolay! İşte–> kilo vermeye yardımcı içecekler önerileri esraninportresi’nde.

2. İnsülin – Yağ Depolama Hormonu

İnsülin pankreas tarafından üretilen, hücrelerinizin enerji veya depolama için şeker (glukoz) almasına yardımcı olan bir hormondur. Karbonhidrat veya şeker içeren bir yemek yediğinizde, glukoz insülinin kan dolaşımına salınmasını tetikler.

Eğer basit nişasta ve şekeri fazla tüketirseniz, aşırı miktarda insülin salgılanır ve sonunda hücreleriniz bu hormona karşı uyuşuklaşır (diğer bir deyişle insülin direnci). Sonuç olarak, yüksek ve alçak kan şekeri seviyelerinden geçersiniz ve karnınızın etrafına yağ depolanmaya başlar.

Dengesizlik bulguları : Şeker arzusu, şeker isteğini giderememe, yorgunluk, yemekten sonra sinirlilik, hafıza zayıflığı veya beyin sisi, artan susuzluk veya iştah

İnsülin duyarlılığını artırmak için yapılması gerekenler :

  • Şekeri, rafine karbonhidratları ve yapay tatlandırıcıları bırakın
  • Gluten, baklagiller, mandıra, mısır, yer fıstığı ve sebze salatalarında bulunan lektinleri azaltın
  • Avokado ve omega-3s gibi diyetinize bol miktarda sağlıklı yağ ekleyin.
  • Yüksek karbonhidratlı yemeklerden önce suyla seyreltilmiş 2 çorba kaşığı elma sirkesi
  • Magnezyum takviyesi, kan şekeri stabilize edilmesine yardımcı olan önemli bir mineraldir (daha az yeme arzusu!)
  • Düzenli egzersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here