Şişmanlatan Alışkanlıklar

1
389

Kilo vermek kolay olsaydı, kimse kilolu olmazdı. Ne yazık ki gerçekler acıdır. Açıktır ki, bol peynirli, yağda yapılmış bir omlet, sadece yumurta beyazıyla yapılan bir omletten çok daha lezzetlidir. Diğer yandan çok iyi biliyoruz ki normal ve sağlıklı bir kilo da olmak, fazla kilolara sahip olmaktan çok daha iyi hissettiriyor insana kendini. Edindiğimiz alışkanlıklar, gün içerisinde işte böylesi çelişkiler içinde kalmamıza sebep oluyor. Bazen irademizi kullanıp, sağlıklı olanı tercih ederken bazen de alışkanlıklarımıza, daha tatlı, cezbedici olana (yani bize kilo aldıran) kayıyoruz. İşte bu alışkanlıklara biz şişmanlatan alışkanlıklar diyoruz.

Fazla kilolar, sadece görünümümüzü değil sağlığımızı da olumsuz etkiler. Bu yüzden sağlıklı kiloya ulaşabilmek için diyet ve spor yapma gayreti içerisine gireriz. Sağlıklı beslenme ve spor kilo vermenin önemli birer yapı taşı olmakla birlikte, aslında bazı alışveriş alışkanlıklarımızı, yemek yeme alışkanlıklarımızı veya bazı yemek yapma alışkanlıklarımızı değiştirerek aslında ideal kiloya ulaşmak için önemli bir adım da atabiliriz. Geçenlerde paylaştığım “Sağlıklı besleniyorum ama neden kilo veremiyorum?” yazısında da benzer durumlardan bahsetmiştim. Farkında olarak veya olmayarak edindiğimiz alışkanlıklar, kilo aldıran yiyecekler, sağlıksız kilolar olarak bize geri dönüyor. Peki, bu şişmanlatan alışkanlıklar neler? Amacımız, bize kilo aldıran sebepleri belirlemek ve gereken önlemleri almak.

1 şişmanlatan alışkanlıklar_mini

Alışkanlık 1- Zayıf Hazırlık : Sağlıklı beslenenlerin en önemli kurallarından biridir, her zaman hazırlıklı olmak. Buzdolabını doğru ve sağlıklı besinlerle her duruma hazırlıklı tutmak aslında kastedilen. Diyet yaparken yaptığımız yanlışlardan biri, “yememek için almıyorum”. Tatlıya karşı hassasiyetiniz varsa, canınız tatlı çektiğinde bir paket çikolataya saldırmamak için buzdolabında meyve bulundurmalısınız örneğin. Doğru gıdalarla buzdolabınızı, kilerinizi doldurmak, aç kalarak aşırı tüketme ihtimalinizi azaltacağı gibi, sağlıklı gıdaları yeme alışkanlığınızı arttıracaktır.

Alışkanlık 2- Kontrolsüz Alışveriş : Bir önceki maddeyi yanlış anlamamak adına, bu maddeye ikinci sırada yer vereye karar verdim. Sağlıklı gıdalar kilo aldırmaz demek değil çünkü bu. Bunun için en iyisi bir alışveriş listesi hazırlamak. Listeyi de olabildiğince doğal, işlenmemiş, şişmanlatan gıdaların olmadığı besinlerden oluşturmak. Çünkü aksi takdirde markette gezerken karşınıza çıkan albenili yiyecekler, hele ki üzerinde indirim etiketi de varsa aklınızı çelmeye yetecektir.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here