Nefesimiz Neden Kötü Kokar, Kötü Nefes Kokusundan Nasıl Kurtuluruz?

Kötü ağız kokusu, sosyal stres unsuru olmakla birlikte aynı zamanda sağlığımızda ters giden bir şeylerin olduğuna işaret etmektedir. Peki, nefesimiz neden kötü kokar ve kötü nefes kokusundan nasıl kurtuluruz? Kötü nefes kokusuna doğal çözüm önerilerinin de yer aldığı yazımız, esraninportresi'nde.

0
3471

Kötü ağız kokusu, sosyal stres unsuru olmakla birlikte aynı zamanda sağlığımızda ters giden bir şeylerin olduğuna işaret etmektedir. Peki, nefesimiz neden kötü kokar ve kötü nefes kokusundan nasıl kurtuluruz? Kötü nefes kokusuna doğal çözüm önerilerinin de yer aldığı yazımız, esraninportresi’nde.

Kötü ağız kokusu sadece sosyal bir stres unsuru değil, aynı zamanda sağlık açısından ters giden bir şeylerin olduğuna işaret etmektedir. Elbette ki sarımsak, soğan, kahve ve alkol gibi gıdaların sebep olduğu kötü nefes sorunu da söz konusu olmakla birlikte burada bahsettiğimiz daha çok kronik ağız kokusu olarak nitelendirilen ve sağlığımızı ilgilendiren boyutu. Bir çok kişi kötü nefesten muzdarip olsa da bunu konuşup çözüm bulmaya çalışmaktan da utanır. Peki, nefesimiz neden kötü kokar ve kötü nefesten nasıl kurtuluruz?
Sağlıklı bir vücut kronik ağız kokusu üretmeyecektir. Baş ağrısı ya da yorgunluk gibi, kötü nefes de vücudumuzun bize aslında daha büyük bir sorun olduğuna işaret etmesini bir yoludur. Bizler kötü ağız kokusunu genellikle ciddiye almasak da yapılan araştırmalar kötü giden sağlığımızın büyük bir göstergesi olduğunu ortaya koymuş.

1- Ağız Kokusu Türleri

Yine farkında olmasak da nefesimizin kokusuna bağlı olarak nedeni de değişebilmektedir.

  • Peynirli koku – burun bölgesinden gelen kötü nefes
  • Meyveli koku – kontrolsüz diyabetlerden kaynaklanabilir
  • Balık kokusu – böbrek problemlerini gösterebilir
  • Asit kokusu – astımdan kaynaklanabilir
  • Musty kokusu – karaciğer sorunları neden olabilir
  • Fekal kokusu – bağırsak tıkanıklığına neden olabilir

2- Nefesimiz Neden Kötü Kokar?

Neden kötü ağız kokusuna sahip olduğumuzun aslında pek çok farklı nedeni olabilmektedir.
Diş çürüğü – Diş çürümesinden, iltihaplı diş etleri, enfeksiyon ve apseden muzdaripseniz bu kötü ağız kokusuna neden olabilir.

  1. Diş eti hastalığı – Diş eti iltihabı olarak da bilinir, aynı zamanda ağız kokusuna da neden olabilir
  2. Göğüs iltihabı – Kronik veya akut bademcik iltihabından muzdaripseniz, nefesinizin koktuğunu fark edebilirsiniz. Bademcik enfeksiyonlarının yaklaşık %15-30’u, kötü nefese neden olabilecek bakterilere neden olmaktadır.
  3. Sinüs enfeksiyonu – Sinüzit, nazal sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşur. Akut olduğunda, kötü nefese neden olan bakteriler ortaya çıkabilmektedir.
  4. Alerjiler – Eğer mevsimsel alerjiden muzdaripseniz, boğazınızın kaşınmaya başladığı, burnunuzun tıkalı ve gözleriniz sulandığını fark edebilirsiniz. Alerjilerinizi kontrol altına almaya çalışırken, daha fazla ağız kokusuna yol açan ağız kuruluğu sorunu da yaşayabilirsiniz.
  5. Kanser – Kötü nefes sorunu yaşamanız tabii ki kanser olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, bazı oral kanserler nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir. Bazı durumlarda da, kanser ilk günlerinde ağız kokusu ile tespit edilebilir. Akciğer kanserini, hastanın nefesine bağlı olarak saptamak için kullanılan bir cihaz vardır.
  6. Asit reflü – Eğer kronik asit reflüsünden muzdaripseniz, aynı zamanda kötü nefes sorunu da yaşayabilirsiniz.
  7. Böbrek yetmezliği – Araştırmaya göre böbrek yetmezliğinin bir göstergesi olabilir.
  8. Diyabet – Diyabet hastaları yağ yakar ve ketonlar üretirler. Keton nefesi diyabetle sık görülür.
  9. Toksinler- Vücudunuz toksik ise, kötü nefeste tezahür edebilir. Rafine şekerlerle zengin beslenmeniz varsa veya çok fazla işlenmiş veya hızlı yiyecek tüketiyorsanız, detoks zamanı gelmiş demektir.

3- Kötü Nefes Kokusundan Kurtulmak için Doğal Çözüm Önerileri

Kötü nefes oluşumunu veya şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek bazı uygulaması kolay doğal çözüm önerileri;

kotu nefesten nasil kurtuluruz kotu nefes kokusu nefesimiz neden kotu kokar

Tuzlu Su Durulama : Tuzlu su ile durulama, boğazda ve ağızda bakterilerin birikmesini önlemeye yardımcı olur. Tuz biraz asidik olduğundan, kötü soluğa neden olan mikropların büyümesine neden olabilecek alkalileştirici ortamı dengelemeye yardımcı olur.

Fermente Gıdalar : Daha fazla fermente gıda tüketmek, kötü bir nefese neden olabilecek maya ve diğer bakterilerle savaşan sağlıklı bir iyi bağırsak florasının korunmasına yardımcı olabilir. Bol miktarda taze ve fermente gıda ile sağlıklı bir diyet yapmak iyi bir çözüm olabilir.

Yağ Çekme : Yağ çekilmesi, toksinleri ağızdan çeken ve bir gecede biriken ölü hücreleri yok eden eski bir Ayurvedik uygulamadır.

Yağ Çekme Nasıl Yapılır?

  1. Her zaman bir şey yemeden veya içmeden önce sabah ilk iş olarak yapılması önerilmektedir.
  2. Ağzınıza 2 çay kaşığı fraksiyone organik hindistancevizi yağı koymalısınız.
  3. Yağı ağzınızda yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca çalkalayın. Yağın boğazınızın arkasına temas etmesine izin vermeyin.
  4. Dişlerini normalde olduğu gibi fırçala.

Lif : Daha fazla lif tüketmek, kötü nefes almasına neden olan zararlı toksinleri vücudun atmasına yardımcı olur. Lif açısından zengin gıdalar arasında portakal, havuç, avokado, tatlı patates, yulaf, badem ve elma sayılabilir

Karbonat : Diş macununuza küçük bir miktar karbonat ekleyerek veya kendi diş macununuzu karbonat ile yapmak hem dişlerinizi beyaz tutmanın harika bir yoludur, hem de ağızdaki pH değerini de değiştirir.

Dili Fırçalama : Dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalasanız inatçı bakterilerden kurtulabilirsiniz

Bitkiler : Sindirim fonksiyonunuzu zerdeçal, zencefil, rezene ve karabiber gibi bitkilerle güçlendirebilirsiniz. Sindirime yardımcı olmak için yemeklerden yirmi dakika önce bir bardak zencefil çayının tadını çıkarın. Ayrıca karanfil çiğneme, aynı zamanda kötü nefesi rahatlatmak için de iyi bir yoldur.

Su Tüket : Bol su içerek kötü nefesten kaçınabilirsiniz. Yeşil çay, ağızda istenmeyen bakterilerin büyümesine engel olabilecek güçlü antioksidanlara sahip olduğu için mükemmel bir içecek seçimidir.

Aloe Vera : Aloe vera hem antifungal hem de antibakteriyel özellikleri içerir. Bakteri öldürmek ve ağzınızı taze tutup harika kokularda tutmak için% 100 aloe vera suyu ile sık sık çalkalayabilirsiniz

Burundan Nefes : Ağızdan nefes almıyor olmamız gerekse de birçok insan bunu yapıyor. Sonuç, çok kuru ağız ve genellikle kötü bir nefesle uyanmanızdır. Ağız solunumu, ağzınızın kurumasına ve tükürüğün akışını azaltarak kötü nefeslere neden olur.

Burundan Nefes için Kendimizi Nasıl Eğitebiliriz?

Dilinizi ön dişinizin arkasındaki ağzınızın çatısına doğru tutun. Burnunuzdan nefes alın, karnınızın yükselişini hissedin. Üç saniye nefes al ve dörde çıkar. Bu egzersizi, burnunuzdan nefes almak için kendinizi eğitmenize yardımcı olmak için günde 2-3 dakika yapın.

Egzersiz : Günlük egzersiz, dolaşımın artmasına yardımcı olur. Egzersiz ayrıca kötü nefese neden olan zararlı bakterilerden korumaya yardımcı olur.

Stres Yönetimi : Stres, pek çok sağlık sorununa gibi kötü nefese de neden olabilmektedir. Çünkü stres aslında vücudunuzun kokusunu değiştirebilir. Kötü nefesiniz varsa, bağışıklık sisteminizin işini yapmadığının bir işareti olabilir. Strese maruz kalırsanız, ter bezi aktivitesi artar. Bu sekresyonlar vücudunuzdaki bakterilerle karıştığında, bir koku oluşturabilirler. Stres altında olduğumuz zaman sağlıklı bakteriler sayı ve çeşitlilikte azalır. Meditasyon, egzersiz, günlük tutma, kendinize daha fazla zaman ayırma ve hayır demeyi öğrenme gibi aktiveteler stresi yönetmenize yardımcı olabilir.

İyi uyku : Genel sağlık ve refah için uyku gereklidir. İyi uyumadığınız takdirde hasta olmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz gerektiği gibi çalışmıyorsa, istenmeyen bakteriler gelişir. Kötü nefes alıyorsanız, uyku düzeninize bir göz atın. Yatağa girip her gün aynı saatte kalkmayı ve dinlenmeyi deneyin.

Cilt Losyonları : İster inanın ister inanmayın, cildinizde uçucu yağlar (taşıyıcı yağ ile) sürmek, daha taze ve daha iyi kokan nefeslere neden olabilmektedir.

İşte denemek için en iyi iki yağ. Birkaç damla bir taşıyıcı yağ ile karıştırın veya banyonuza birkaç damla ekleyin.

Çay ağacı yağı – bu yağ antibakteriyel özelliklerle yüklüdür.

Lavanta yağı – bu yağ aynı zamanda doğal bir mikrobiyal yağdır.

Kötü Nefesi Gidermek İçin Daha Fazla ÇÖzüm Arıyorsanız;

  • Portakal kabuğu çiğnemek
  • Rezene tohumu çiğnemek
  • Anason tohumu çiğnemek
  • Tarçın çubuğunu emmek
  • Yemeklerden sonra taze maydanoz yemek
  • Her yemekten sonra diş fırçalamak
  • Günlük diş ipi kullanmak
  • Sigara içmeyi bırakmayı deneyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here