Kış Bitki Çayları ve Faydaları Neler?

Grip, soğuk algınlığı, öksürük, nezle, burun akıntısı... Geçiş döneminde olduğumuz şu günlerde ve kış aylarında hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığı güçlendirmek gerekiyor. İşte, bağışıklık sistemini güçlendirecek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak kış bitki çayları ve faydaları

0
484

Grip, soğuk algınlığı, öksürük, nezle, burun akıntısı… Geçiş döneminde olduğumuz şu günlerde ve kış aylarında hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığı güçlendirmek gerekiyor. İşte, bağışıklık sistemini güçlendirecek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak kış bitki çayları ve faydaları

Yaz ruhu halen aramızda dolaşıyorken nereden çıktı bu kış çayları demeyin! Zira tam hastalık dönemindeyiz. Hava henüz çok soğuk olmasa da bir güneş açıp bir kapatan ardından yağmuru bardak boşanırcasına üzerimize bırakan bulutlar ile tam bir risk dönemi. Üzerine bir de havalar soğudu mu tamamdır! Hasta olduğunuz zaman iyileşmek başka bir konu hasta olmamak için önlem almak başka bir konu. Hava koşullarına bağlı değişen kıyafetler gibi yiyip içtiklerimiz de değişmeli. Bu noktada da hastalıklara karşı önlem almak için bağışıklık sistemini güçlendirecek besin takviyelerine ihtiyacımız olacak. Özellikle okula giden çocukları olanların da iyi bildiği gibi okulların açılmasıyla birlikte hastalıkların hızla ortaya çıkıp yayılabileceği günler geldi. Bu yüzden vakit kaybetmeden önlem alma zamanıdır. İşte, bağışıklık sistemini güçlendirecek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak kış bitki çayları ve faydaları

Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Biliyorum çaylara geçeceğimi söyledim ama bu konunun da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bitki çayı hazırlamak istediğiniz zaman aslında 3 ayrı seçeneğiniz var ki en kolayı hazır poşetlenmiş olanları tercih etmek. Diğeri, aktardan istediğiniz bitkinin kurutulmuş halini almak veya taze bitkileri alıp, toplayıp evde kurutmak. Sonuncus daha fazla zaman alabileceğinden en iyisi ikinci seçenek.

4 bitki çayı_mini

UYARI : Elbette istediğiniz gibi bitkileri karıştırma özgürlüğünüz var. Ancak doğal dahi olsalar sahip oldukları özellikleri gereği bir araya geldiklerinde farklı olumlu olumsuz etkileri olabileceğini asla unutmayın. Bu yüzden daha önce denemediğiniz, içmediğiniz hiçbir bitkileri karıştırmayın. Araştırın, öğrenin emin olun! Zararsız gibi gelen bitki çaylarının da dikkatli ve bilinçli tüketilmesi şarttır. Eğer bildiğiniz bir hastalığınız, kullandığınız ilaçlarınız varsa veya ilk defa o bitki çayını içecekseniz mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca hamile kalmayı isteyen, hamilelik ve emzirme döneminde bulunan kadınların da bu çayları tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

Peki aktardan aldığımız bitkilerin çaylarını nasıl hazırlayacağız? Genellikle normal çay gibi sıcak suda bir kaç dakika demlenerek hazırlanırlar. Ancak her çayın demlenme ve hazırlanma süreci farklı olabiliyor. Bu yüzden aldığınız yere sormalı ve araştırmalısınız. Aksi takdirde yarardan çok zararı olabilir veya fazla beklettiğiniz için acı bir tatları da olabilir.

Kış Bitki Çayları ve Faydaları :

1- Yeşil Çay :

Bazı bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirme özellikleri sebebiyle burada yer alırken bazısı da sahip olduğu antioksidan etkisiyle hastalıkların vücutta oluşturabileceği sorunlara karşı koruma amacı taşır. İşte yeşil çay da bunlardan biri. Antioksidan özelliği yanında bağışıklık sistemini de güçlendiren, metabolizmayı hızlandıran, kalp sağlığına iyi gelen bir bitki çayıdır. Eğer yeşil çay içmeye engel durumunuz yoksa günde 2 taneye kadar tüketilebiliyor. Bir fincan çay için 1-1,5 çay kaşığı yeşil çay yetecektir.

kis bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

Çayları hemen hepsi için geçerli olan bir şey var ki o da kaynayan suyu direkt üzerine dökmemek. Çünkü bu şekilde çayı demlemek yerine bitkileri haşlarsınız. Suyu kaynattıktan 5-6 dakika sonra suyun sıcaklığı bir miktar düşecektir. Bu suyu bitkinin üzerine dökmeniz ve demlenmesi için 2-3 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Bitkileri içinden çıkarıp afiyetle içebilirsiniz. Tadı acı gelenlere önerim içine bir ince dilim limon ile tarçın eklemeniz.

Sağlıklı beslenme sayesinde vücut direnci artacağı gibi iyileşme süreçleri de daha hızlı olacaktır. Bu yüzden, sağlıklı, bağışıklığı, hafızayı güçlendiren besinler, tırnakları, saçları güçlendiren besinler ve diğer faydaları için de–> sağlığı güçlendiren besinler

2- Zencefil Çayı :

Söz konusu olan sonbahar ve kış ayları olduğunda mutfağıma eklediğim ve vazgeçilmez olan bitki çaylarımdan biridir zencefil. Soğuk algınlığı durumunda da müthiş bir doğal ilaçtır. Özellikle de akıntı gibi sebepler mide bulantısı yaşıyorsanız yine müthiştir. Sadece bunda da değil. Yolculuklarda mideniz bulanıyorsa yola çıkmadan önce bir fincan zencefil çayı içmeniz yararlı olacaktır. C vitamini zengini olması ve sahip olduğu antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de yardımcı olur.

3 kis icin bitki cayi ve faydalari zencefil cay_mini

Zencefili aktarlarda, marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Satın aldığınız bir sap halindeki zencefilden 1 fincan için yaklaşık 1 santim kalınlığında kesmeniz yeterli olacaktır. Kestiğiniz bu dilimin kabuğunu temizledikten sonra ısıtacağınız suyun içerisine atın. 15-20 dakika ısıttıktan sonra suyunu süzüp fincana alabilirsiniz. Ben kaynatırken suyun içine yeşil elma dilimleri de ekliyorum. Fincana koyduğunuz zencefil çayınızın içine ince bir dilim limon ve birazcık da bal eklediğiniz zaman kendinize muhteşem bir kış çayı hazırlamış olacaksınız!

Kış Bitki Çayları ve Faydaları :

3- Adaçayı ve Ihlamur :

Adaçayı ve ıhlamur ikilisi olmadan geçecek bir kış düşünemiyorum ben. Her ikisinin de tadından pek haz etmesem de olmazsa olmazlardan ikiside. Adaçayı, vücuttan zararlı toksinlerin atılması, bronşit belirtilerini hafifletmesi, boğaz ağrısını alma gibi muhteşem etkilere sahiptir. Özellikle hastalık zamanı öksürüğünüz varsa yapacağınız adaçayı içine koyacağınız bal, tarçın ve limon ile birlikte yumuşayacaktır. Adaçayını tıpkı yeşil çay gibi demleyebilirsiniz. Suyun içerisinde fazla bekletmeyin acı bir tadı olabilir.

Ihlamur, grip ve nezle söz konusu olduğunda ilk akla gelenlerden biridir. Ateşi düşürür, adaçayı gibi öksürüğe iyi gelir, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, hazımsızlığı ve migren ağrılarını hafifletir. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsanız yemeklerden sonra ıhlamur çayı içmeyi denemelisiniz. Adaçayı gibi demleyip içebilirsiniz. Son olarak ıhlamur çayının buharının burun tıkanıklığınızı açmaya yardımı olacağını da belirtelim.

6 kis icin bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

Kış Bitki Çayları ve Faydaları :

4- Kuşburnu Çayı :

İşte kış ayları geldiğinde akla gelen çaylardan bir diğeri de kuşburnu çayıdır. İçindeki C vitamini sayesinde nezle, grip gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için mükemmeldir. Doğal bir antioksidan olmasının yanında idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır. Soğuk algınlığı tedavisi için de sık sık tercih edilir. Ayrıca kadınların oldukça önem verdikleri ciltlerine de parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Rengiyle beni kendisine hayran bırakan bu çayı demleyerek hazırlamanız gerekmektedir. Büyükçe bir fincan çay hazırlamak için önce suyu kaynatın. Ardından suyun içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar kuşburnu ekleyin. Demlenmesi için yaklaşık 10 dakika kadar bekleyip süzmeniz yeterli olacaktır. Bu çayın içerisine nane ekleyebilirsiniz. Hem farklı bir tat elde edersiniz hem de nanenin hastalıklara karşı korucu etkisinden de yararlanmış olursunuz.

4 kis icin bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

5- Hibiskus Çayı :

Bu çayla yeni tanıştığımı belirtmeliyim. Genellikle zencefil ile birlikte kullanılıyor. Zencefil gibi zengin C vitamini içeriğine sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca iyi bir antioksidandır.
Açıkçası diğer adının da ekşi çay olduğunu öğrendikten sonra tek başına tüketmeyi denemedim ve zencefil çayının içerisine ekledim. Bu noktada demlemek için 1-2 çay kaşığı kurutulmuş hibiskuş çayı eklemeniz yeterli olacaktır. 10-15 dakikadan fazla demlenmesi için bekletmemekte fayda var. Çünkü diğer çaylarda olduğu gibi acı bir tadı olacaktır. Son olarak daha hoş bir tat almak için limon, tarçın veya bal da bunların yanına eklenebilir.

Kış Bitki Çayları ve Faydaları :

6- Nane Çayı :

Sanıyorum nanenin kullanılmadığı hemen hiçbir yer yok. Bizi bu konu itibariyle ilgilendiren yönü zengin C vitamini içeriği ve antioksidan özellikleri sebebiyle bağışıklığ güçlendirmeye olan katkıları. Hasta olmadan önce tüketerek sizi hasta edebilecek unsurların ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Hasta olduğunuz zaman da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürüğe iiy gelmektedir.

Naneyi evde kendiniz de yetiştirip, taze taze tüketebilir veya kurutarak çayını da içebilirsiniz. 1 fincan suya 1-1,5 çay kaşığı kurutulmuş nane eklemeniz 10-15 dakika kadar demlenmesini beklemeniz yeterli olacaktır. Burada süreyi biraz kendi ağız tadınıza göre karar verin derim. Nane yoğundur ve fazla bekletmek iyice acılaşmasına sebep verecektir. Nanenin yanına kuşkusuz limon yakışacaktır ki bu da annelerimizin mucizevi ilacı nane-limon demektir. Ancak ben bu yoğun tadı sadee bal ile içebiliyorum. İsterseniz siz de bal ile deneyebilirsiniz.

5 kis icin bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

Kış Bitki Çayları ve Faydaları :

7- Ginseng Çayı :

Öncelikle farklı ginseng bulunduğunu belirtmeliyim. Biz konumuza olan faydasından dolayı Asya ginsengi üzerinde duracağız. Çünkü Asya ginsengi bağışıklık sistemini güçlendirip, vücudun direncini arttırmaktadır.

Ginsengin tıpkı zencefile benzeyen kökü vardır. Bu haliyle alabileceğiniz gibi rendelenmiş formlarını da bulabilirsiniz. 1 fincan ginseng çayı hazırlamak için 2 ince dilim ginseng veya 1 çay kaşığı rendelenmiş ginseng kullanılabilir. Bu çayı hazırlama yöntemi yeşil çay ile aynıdır. Suyu kaynatıp 5-6 dakika soğumasını bekledikten sonra içerisine ginsengi atın. 4-5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. İçerisine bal ekleyebileceğiniz gibi yeşil çay ile karıştırılarak da tüketilebilir.

2 kis icin bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here