Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Gidermenin Yolları

Vücuttaki kalsiyum miktarı, kemik ve diş sağlığı yanı sıra kas fonksiyonları ve kalp sağlığı için de büyük öneme sahiptir ve kalsiyum eksikliğinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Peki neden kalsiyum eksikliği ortaya çıkar, kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir, kalsiyum eksikliğinin giderilmesi için neler yapılabilir? Tüm detaylar, esraninportresi'nde.

0
1312

Vücuttaki kalsiyum miktarı, kemik ve diş sağlığı yanı sıra kas fonksiyonları ve kalp sağlığı için de büyük öneme sahiptir ve kalsiyum eksikliğinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Peki neden kalsiyum eksikliği ortaya çıkar, kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir, kalsiyum eksikliğinin giderilmesi için neler yapılabilir? Tüm detaylar, esraninportresi’nde.

Vücut için kalsiyumun öneminden bahsedildiğinde akla ilk olarak kemik ve diş sağlığı gelse de vücut ağırlığı, kalp sağlığı, kas fonksiyonları, hormonlar, kan basıncı açısından faydaları yanı sıra prostat kanseri gibi bazı hastalıkları önleme etkisini de unutmamak gerek. Kötü beslenme veya bir hastalık nedeniyle kanda kalsiyum eksikliği ortaya çıktığında kemikler kalsiyumu serbest bırakır. Diş problemleri, kırılgan kemikler, gibi pek çok sağlık sorununun arkasında işte bu süreç yatmaktadır. Kalsiyum eksikliğinin belirtileri bazı kişilerde hiç ortaya çıkmamakla birlikte, hafif ve hatta yaşamı tehdit edecek kadar ciddi sağlık sorunları olarak da baş gösterebilir. Peki kalsiyum eksikliği neden ortaya çıkar, kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir, kalsiyum eksikliğinin giderilmesi için neler yapılabilir?

Kalsiyum vücuttaki en önemli besin maddelerinden biridir. %99’u Kemiklerin ve dişlerin içinde depolanan kalsiyum iskelet fonksiyonu ve yapısını desteklemektedir. Kalan kalsiyum kas ve kan damarı kasılması gibi diğer gerekli işlevler için ve sinir sisteminde kullanılmaktadır.

Neden Kalsiyum Eksikliği Olur?

Kalsiyum eksikliğinin ortaya çıkmasına neden olabilecek pek çok farklı etken olmakla birlikte, en yaygın olanlar, yetersiz beslenme ile birlikte aşağıdakilerdir,

  1. Yaşlanma : Yaşlanma, düşük kalsiyum seviyesine neden olan faktörlerden biridir.
  2. D Vitamini Eksikliği : Vücuttaki bir besinin eksikliği bir diğerinin azalmasına neden olabilmektedir ki D vitamini eksikliği de bunlardan biridir. Yeterli D vitamini almazsanız bu, kan dolaşımındaki kalsiyum seviyesini de etkileyebilir.
  3. Hormon Değişiklikleri : Menopoz sırasında östrojenin azalması gibi hormon değişiklikleri ortaya çıktığında daha hızlı kemik yoğunluğu kaybı, dolayısıyla kalsiyum eksikliği gözlemlenebilir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri

Aşağıda yer alan belirtileri fark ederseniz, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Buradaki belirtilerden bazıları sadece kalsiyum ile ilgili olmayabilir elbette ama birkaçını aynı anda gözlemiyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

1. Diş Sorunları

Dişlerde ortaya çıkan oyuklar, çürükler bazı sorunlar olduğunun bariz belirtileridir. Yeterli kalsiyuma sahip olan vücut, diş çürümesini engelleyebilir.

2. Sık Kas Krampları

Ara sıra olan kas krampları muhtemelen bir alarm sebebi olmasa da sık ​​sık meydana gelmesi halinde kalsiyum eksikliğiniz olması ihtimali var demektir.

3. Kırılan Kemikler

Eğer kemikleriniz küçük bir etki ile kırılırsa bu, kalsiyum eksikliğinden dolayı kemiklerinizin zayıf olduğuna dair bir işaret olabilir. Vücudunuzun kalsiyumu serbest bırakmak için kemikleri kullanması yerine, diğer kalsiyum depolarını kullanması için kan dolaşımınızda yeterli miktarda minerale sahip olmalısınız. Bu yüzden sık kırılan kemik sorunu, postmenopozal kadınlarda çok yaygındır.

4. Uyuşma veya Karıncalanma

Vücut, kalsiyum açısından yetersiz kaldığı zaman kaslar ve sinirler anormal bir şekilde uyarılabilir hale gelir. Bir kalsiyum eksikliğinin ilk aşamalarında, parmak uçlarında veya çevresinde uyuşma veya karıncalanma ortaya çıkabilir. Eğer istemsiz kas seğirmesi fark ederseniz, durum daha ciddi olabilir.

5. Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon birçok farklı şeyden kaynaklanabilirken, bilimsel araştırmalar önerilen miktarda kalsiyum alındığı zaman, yüksek tansiyon riskinin azaltılabileceğini keşfetti. Bu nedenle, yüksek tansiyonunuz varsa, bu bir kalsiyum eksikliğine işaret edebilir.

6. Fazla Kilo

Yapılan araştırmalar, kalsiyum seviyesi yüksek olduğunda, normal kilonun korunmasında veya kilo vermede etkili olabileceğini göstermiş.

7. Kalp Sorunları

Kalp, kalp kaslarına ve vücudun geri kalan kısmına kan pompalamak için sinyaller gönderen bir elektrik iletim sistemi içerir. Kalsiyum eksikliği olduğunda, anormal kalp ritimlerine neden olan bu elektrik iletim sisteminde anormalliklere yol açabilir. Anormal kalp ritmi ile baygınlık geçirebilir veya kalbinizin çok hızlı attığını hissedebilirsiniz. Kalsiyum eksikliği, aynı zamanda kalp yetmezliğine yol açabilen kalp kaslarını da olumsuz yönde etkileyebilir.

8. Yetersiz Uyku

Gece sık sık yatağa girip çıkıyorsanız yani uykularınız çok bölünüyorsa bu bir kalsiyum eksikliğinin sonucu olabilir. Kalsiyum ayrıca melatonin üretimine de yardımcı olur ki bu hormon, vücudun uyku döngüsünü düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Gece daha fazla dinlenmenize yardımcı olmak için geceleri artan bu hormon, vücutta yeterli kalsiyum bulunmadığında olumsuz etkilenmektedir.

Kalsiyum Eksikliğini Gidermek için Ne Yapılabilir?

Bu belirtiler varsa ve vücudunuzun daha fazla kalsiyum ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, bunu düzeltmenin birçok yolu vardır.

  • Beslenmede Değişiklik Yapın

Bol miktarda kalsiyum bakımından zengin gıdaları tüketmek önemlidir. Bu süt içmeye başlamanız gerektiği anlamına gelmez. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, özellikle çedar, parmesan ve mozarella gibi peynirler kalsiyum açısından oldukça zengindir ve bunlar gibi başka seçenekler de bulunmaktadır.

Vücut için protein tüketimi neden gereklidir? Günlük kaç gram protein almalıyım? Kilo vermek için yapılan diyetler protein eksikliğine sebep olabilir mi? İşte, protein eksikliğine dair tüm bilgiler–> protein eksikliğinin belirtileri yazısıyla esraninportresi’nde.

Süt ürünleri dışında yüksek kalsiyumlu gıdalar,

  • Kıvırcık Lahana : Bir bardak çiğ lahana 90 mg kalsiyum sağlar.
  • Börülce. Balığa ve yemeğe aşina değilseniz, bunu değiştirme zamanı. Sadece yarım bardakta 185 mg kalsiyum yer alır. Ayrıca iyi miktarda folat ve potasyum kaynağıdır.
  • Susam : Susam tohumu ile yaklaşık 280 mg kalsiyum alırsınız ki neredeyse bir bardak süt içmekle eşdeğerdir.
  • Badem. Fındıkların çoğu sağlıklı iken, badem en besleyici olarak kabul edilir. Yaklaşık 23 badem yemek, size 80 mg kalsiyum sağlayacaktır. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine, kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve kilo kaybının desteklenmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Beslenmede Dikkat Edilecekler

Kalsiyum emilimini engelleyebilecek belirli yiyecekler ve içecekler vardır;

  • Yüksek sodyumlu yiyecekler : Yediğiniz tuzlu yiyecekler, kalsiyumun böbrekler yoluyla atılmasına neden olarak daha fazla kalsiyum kaybetmenizi sağlar.
  • Kafein : Çalışmalar, kafeinli içeceklerin ve yiyeceklerin genel olarak azalmış kemik yoğunluğuna katkıda bulunduğunu göstermiştir.

Peki, takviyeler?

Yediğiniz gıdalardan yeterli miktarda kalsiyum alıyorsanız, takviye gıda veya vitamin almak zorunda kalmazsınız. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu günlük kalsiyum miktarını öncelikle yiyeceklerden almanız ve sadece ciddi bir eksikliğin telafisi için ve kesinlikle gerekliyse doktor kontrolünde eklenmesi en iyisidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here