Bakliyat Filizlendirme Nedir, Evde Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Aslında evde yapması kolay olan filizlendirme nedir? Nohut, mercimek nasıl filizlendirilir? Neden filizlendirilmiş tohumlar tüketmeli? Bu yazıyı okudukça eminim ilk işiniz mutfağa gidip uygulamaya başlamak olacak ;) Tüm detayları, esraninportresi’nde.

0
2770

Aslında evde yapması kolay olan filizlendirme nedir? Nohut, mercimek nasıl filizlendirilir? Neden filizlendirilmiş tohumlar tüketmeli? Bu yazıyı okudukça eminim ilk işiniz mutfağa gidip uygulamaya başlamak olacak ;) Tüm detayları, esraninportresi’nde.

Artık bu nohut, mercimek filizlendirme ve filizlendirilmiş bakliyat tüketme daha çok bilinir ve tüketilir oldu. Keşfedilişi milattan öncelere dayanan filizlendirme tekniği, aslında ilk zamanlar ilaç niyetiyle kullanılmaya başlanmış. Özellikle Doğu Asya ülkelerinden batıya yayılan  filizlendirilmiş tohumlar, sahip oldukları güçlü özellikleri nedeniyle aslında en çok tüketilmesi gereken besin ögelerinden. Peki, tam olarak filizlendirme nedir, bakliyatlar veya tohumlar nasıl filizlendirilir ve tabii en önemlisi bunları tüketmenin faydaları nelerdir? 

Filizlendirme Nedir?

Bakliyat Filizlendirme Nedir, Filizlendirme Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
Bakliyat Filizlendirme Nedir, Filizlendirme Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Aslında filizlendirme, tohumların bir anlamda canlanmasıdır. Filizlendirmede tabii tuttuğunuz ıslatma, durulama ve bekletme süreçlerinin tekrarlanmasıyla kuru bakliyat ve tahıl tohumlarındaki doğal enzimler ile vitamin ve mineraller artar. 

Neden Filizlendirilmiş Tohum veya Bakliyatlar Tüketilebilir?

Filizlendirilmiş bakliyat veya tohumların tüketilmesiyle yüksek protein, lif ve alkali elde ederken düşük  kalori alırsınız. Glutensiz beslenenler için de normal unlara çok iyi bir alternatif olan filizlendirilmiş tahıl tohumları ve bakliyatlar ile yapılan yemekler çok yüksek tok tutuculuğa sahiptir.

Biraz daha detay bilgi vermek gerekirse;

Bakliyatları veya tahıl tohumlarını tüketmemizin nedeni nedir? Tabii ki sahip olduğunu bildiğimiz protein, kalsiyum, demir, çinko gibi zengin içerikleri… Ancak yine içlerinde doğal olarak bulunan fitil asit, bu minerallere bağlanıyor ve vücut tarafından emilmelerini engelliyor. 

İşte filizlendirme, fitik asitin etkisinin en aza indirilmesini, böylelikle de bakliyat ve tahıl tohumlarının sahip olduğu enzim, vitamin ve minerallerden en yüksek faydayı elde etmemizi sağlıyor. 

Tüm bu bilgiler ışığında özellikle de gelişim çağındaki çocukların beslenme düzenlerine dahil edilmesi gereken oldukça önemli bileşenlerdir, diyebilirim.

Filizlendirme Nasıl Yapılır? Filizlendirilmiş Kuru Bakliyat

ve Tahıl Tohumları Nasıl Elde Edilir?

Pek çoğunun filizlendirme yöntemi birbirine benziyor aslında. Ben en son nohut filizlendirdim ve sizinle de onun görselleri üzerinden filizlendirme sürecini paylaşamaya çalışacağım.

Öncelikle filizlendireceğiniz bakliyatın veya tahılın, filizlendirmeye uygun ve organik olduğundan emin olun. Bu besinden alacağınız verimi de en üst seviyeye çıkarmak demektir. Mümkünse yerli tohum üretimleri tercih etmeye çalışın derim. 

Bir süzgeç ve süzgecin içine oturabileceği derince bir kaba ihtiyacınız olacak. Tek seferde fazla miktarda ürün filizlendirmeye çalışmamanızı tavsiye ederim. Orta boy bir süzgeç ile 1 su bardağı kadar nohutu filizlendiriyorum ben. Bunu en önemli nedeni, sıkışıklık değil, filizlenme için alan bırakabilmek. Daha büyük süzgeç ve kaplarda elbette daha çok miktar da kullanılabilir.

  1. Öncelikle nohutu süzgece koyarak bol suyla yıkıyoruz. 
  2. Ardından için nohut dolu süzgeci derin kaba oturtup, su ekliyoruz, taa ki nohutların üstüne 2-3 parmak geçene kadar.
  3. (İçme suyu kullanmanız gerektiğini hatırlatırım!)
  4. Bu şekilde 8 saat kadar nohutları ıslatıyoruz. Ben geceden koyup sabaha kadar bekletiyorum. Üstü açık, mutfakta masanın üstüne koyuyorum.
  5. Sabah suyunu boşaltıp, nohutları sudan geçiyorum. Ardından bir tülbenti hafifçe ıslatıp (nemli his verecek kadar), nohutların üstünü kapatıyorum. Bu şekilde 8 saat daha bekletiyorum. 
  6. Ardından 5 numaralı adımı tekrarlıyorum. Bu adımı 2-3 gün kadar 8 saat aralıklarla tekrarlıyorum. Her seferinde filizlerin giderek büyüdüğünü göreceksiniz.
  7. Filizler birkaç cm olunca son kez yıkayıp, kuruması için kuru bir bezin üstüne seriyorum. İyice kurumaları sağlamanızı öneririm.

Eğer salatada veya yemekte hemen kullanacaksınız başka elbette ama isterseniz 1 hafta kadar buzdolabında ağzı kapalı poşette saklayabilirsiniz. Ben genellikle arka arkaya farklı bakliyat veya tahıllarla yapıp buzluğa atıyorum. Buzlukta da 1 ay kadar saklayabilirsiniz.

Peki, filizlendirilmiş nohut, filizlendirilmiş mercimek veya filizlendirilmiş karabuğday yemeklerde nasıl kullanılır?

Pirinçle, bulgurla veya normal bakliyatlarla ne yapıyorsanız hemen her şeyi filizlendirdiğiniz bu ürünlerle yapabilirsiniz. Örneğin, karabuğdayı ekmek, pide, poğaça yapımında kullanabilirsiniz (un haline getirerek ki bunun için max. 40 derecede fırında kurutup ondan sonra un haline getirmelisiniz) Salatalara koyabilir, yemeklerinizin içine ekleyebilirsiniz. 

Bu evde yapmak istiyorum dediğiniz noktada aşamalarıydı. Diğer yandan artık çok fazla filizlendirilmiş bakliyat ve tahıl tohumu unu satan yerler de mevcut. Ben özellikle de un formlarını satın almayı tercih ediyorum. Bir de yine bu filizlendirilmiş ürünlerden şahane makarnalar yapıyorlar. Besin değeri çok yüksek bu kıymetli makarnaları özellikle de çocuklara yedirebilirsiniz. 

Eminim bunu okuduktan son tarif de isteyeceksiniz. Ancak bu da başka bir yazı konusu olsun ;)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here