Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi, saman nezlesi olduğumuzu nasıl anlarız ve elbette bahar alerjisi ile başa çıkmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler neler? İşte bilmek isteyeceğiniz tüm detaylar, esraninportresi'nde.

1
509

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi, saman nezlesi olduğumuzu nasıl anlarız ve elbette bahar alerjisi ile başa çıkmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler neler? İşte bilmek isteyeceğiniz tüm detaylar, esraninportresi’nde.

Bahar ayları gelip kapımızı çaldığında pek çoğumuzda artış gösteren bahar alerjisi konuşmalarımızın neredeyse tek konusu oldu. Üstelik havaların vaktinden önce düzelir gibi olması bahar alerjisi ile vaktinden önce başa çıkmaya çalışmamıza sebep oldu bile. Bunların yanında pek çok kişinin de bahar alerjisi, nezlesi olduğundan da haberi yok. Peki bahar alerjisi nedir, bahar alerjisi olduğumuzu nasıl anlarız ve elbette bahar alerjisi ile başa çıkmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler neler? İşte bilmek isteyeceğiniz tüm detaylar,

Bahar Alerjisi Nedir? Bahar Alerjisi, Saman Nezlesi Nasıl Anlaşılır?

Pek çok farklı alerjen sebebi olsa da bahar aylarında artan polenler en çok alerjiye sebep olanlardır. Polenler dışında toz, hayvan tüyleri, küf gibi pek çok etken vücutta alerjenik reaksiyonların oluşmasına sebep olabiliyor.

Bu alerjenler, burunda tıkanıklık ve akıntı, gözlerde kızarıklık ve yaşarma, yine ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarma, nefes darlığı, astım, öksürük, hapşırma olarak kendini gösterebilmektedir.

Özellikle baharla ortaya çıkan polenler sebebiyle oluşan bu alerjik reaksiyonların pek çoğu soğuk algınlığı ile genellikle karıştırılıyor. Aslında ikisini ayırabilmekteki en önemli faktör, alerjenler sonucu ortaya çıkan hastalıkların bir kaç günde geçmemesi. Bu yüzden de zaten kendimizi iyi tanımalı ve vücudumuzda böylesi durumlarla karşılaştığımızda bir hekime başvurmaktan çekinmemeliyiz. Doktorunuz alerjiden şüphelendiği anda zaten size alerji testleri yapacak ve konu net şekilde açıklığa kavuşmuş olacaktır. Bu arada en çok görülen bahar alerjisi alerjik rinit şeklinde görülen (az önce de detaylarını anlattığım) bizim saman nezlesi olarak bildiğimizdir.

Peki diyelim ki özellikle bahar döneminde polen, toz gibi sebeplerden oluşan bir bahar alerjimiz olduğunu anladık. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda ilaç tedavisi de sunacaktır. Ancak alerjinizin ortaya çıkmaması, şiddetinin artmaması için bazı küçük detaylara dikkat etmeniz de çoğu zaman yeterli olabilmektedir. İşte, bahar alerjisi ile başa çıkmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler;

bahar alerjisi 2_mini

Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

  • Alerji şikayetleri olanların kullandığı ilaçlar, antihistaminikleri semptomlar görülmeden, alerji sezonu açılmadan önce alınmaya başlanmalıdır. Bu ilaçların olumsuz sayılabilecek yönü, verdiği uyku halidir (ki yeni ilaçlar da bu da kısmen ortadan kalkmıştır). Bu yüzden de daha çok tavsiye edilen gece yatarken alınmalarıdır.
  • Vücut devamlı kullanılan alerji ilaçlarına 4-6 hafta gibi bir süre sonra tepki vermemeye başlayabilir. Bu yüzden doktorlar genellikle 2 haftalık bir başka ilaç kullanımını önerebilir ve ardından düzenli kullanılan ilaca dönüş yaptırabilmektedir. Bu konuyu doktorunuza danışmayı asla unutmamalısınız.

Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

bahar alerjisi 4_mini_mini

– Polenlerin yoğun şekilde havada dolaştığı zamanlarda evinizin veya arabanızın camlarını mümkün olduğunca kapalı tutmakta fayda var. Ayrıca rüzgarlı günlerde çok fazla dışarıda, ormanlık alanlarda olmamakta fayda var.

– Gerek evdeki klimaların gerekse arabadaki klimaların filtrelerinin bakımını yaptırmak, değiştirilmesi gereken zamanları atlamamak önemlidir. Özellikle dışarıdaki havayı kullanmayan klimaları tercih etmekte fayda var.

– Polenlerin gözleriniz için sorun yaratmaması açısından dışarı çıkarken güneş gözlüğü kullanmakta fayda var.

Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

bahar alerjisi 3_mini

– Pek çok hastalığın ortaya çıkmasında veya hastalığın şiddetinin artmasında önemli bir faktör olan stress burada karşımıza çıkmaktadır. Çünkü stres, alerjik semptomlarınızın artmasına sebep olan sitokin seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır.

– Dışarıda spor yapmak istiyorsanız, polen seviyelerinin en düşük olduğu zamanları (genellikle öğle saatleri) tercih etmeye çalışın. Polenlerin yoğun olduğu günlerdeyse spor için kapalı alanları tercih etmekte fayda var.

– Daha sıklıkla karşılaştığımız polen alerjisi için yararlı olabilecek çözümlerden bir diğeri de burnun dış kısımlarına ve göz çevresine çok ince kat halinde vazelin sürmektir. Böylece polenler vazeline yapışır ve vücuda girmeleri engellenmiş olur.

Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

bahar alerjisi 1_mini

– Eğer tozlu veya polenlerin yoğun olabileceği ortamlarda bulunmanız gerekiyorsa maske kullanmanızda fayda var. Polen yoğunluğunun en çok sabah erken saatleri ile akşam saatleri olduğunu unutmayın

– Biz her ne kadar daha çok polen gibi dış faktörlerden kaynaklı bahar alerjisinden bahsetmiş olsak da kapalı ortamların kuru havası de alerjileriniz için olumsuz etkiler oluşturabilir. Kaloriferli evlerde yaşanan kuruluk sorunu en iyi bildiklerimizden biridir. Bu yüzden özellikle geceleri yatmadan önce veya mümkünse tüm gece hava nemlendiricisi kullanmak faydalı olabilmektedir.

– Polenler kadar bu dönemde bizi rahatsız edebilecek bir diğer husus evdeki tüylü veya toz tutabilecek eşyalardır. Örneğin tüylü, yünlü battaniyelerden, toz tutabilecek halı veya kilimlerden vazgeçmeniz yararlı olabilir.

Bahar Alerjisi ile Başa Çıkmak için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

bahar alerjisi 5_mini

– Polenler her zaman direkt olarak burnumuza girmek suretiyle bize sorun çıkarmazlar. Bazen giysilerimiz yüzünden de polenlerden etkilenebiliriz. Bu yüzden örneğin giysileri dışarıda kurutmamak da fayda var.

– Aslında aynı sebeple dışarıdan gelir gelmez, giysilerimizi değiştirmek gereklidir. Ayrıca yatmadan önce alınacak duşta oldukça yararlı olacaktır.

– Duş almaya ek olarak sık sık eli ve yüzü yıkamak, beden temizliğine çok dikkat etmek polenlerden etkilenme seviyenizi düşürecek faktörlerdir.

Burada yer alanlar başta da belirttiğim gibi saman nezlesi veya polenlerden ortaya çıkan bahar alerjilerini tedavi etmeye yönelik öneriler değildir. Amacımız, alerjik reaksiyonlarla daha az karşılaşabilmek veya daha hızlı şekilde bunlardan kurtulabilmek için hayatımızı düzenleyebilmektir. Şikayetleriniz için her zaman doktorunuzun en doğru yönlendirmeleri yapacağını da unutmamalısınız.

1 Yorum

  1. Burnun etrafına ince bir tabaka halinde vazelin sürmek, polenlerin burun yoluyla vücuda girmesini önlüyor. Ayrıca, mendille silmekten tahriş olan burnumuzu da nemlendiriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here