Alerji için Bitkisel Doğal Yağlar ve Evde Kullanımları

Her geçen gün bir şeye alerjisi olduğunu öğrenen kişi sayısı artmaya devam etmektedir. Neyse ki, bazı güçlü esansiyel yağlar alerjiyi tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir. Alerji için bitkisel esansiyel yağlar ile evde kullanımları hakkında tüm bilmeniz gerekenler, esraninportresi'nde.

0
1033

Her geçen gün bir şeye alerjisi olduğunu öğrenen kişi sayısı artmaya devam etmektedir. Neyse ki, bazı güçlü esansiyel yağlar alerjiyi tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir. Alerji için bitkisel esansiyel yağlar ile evde kullanımları hakkında tüm bilmeniz gerekenler, esraninportresi’nde.

Son 50 yılda dünyada artan sanayileşmenin de etkisiyle alerjik hastalık ve bozukluklar da artmaya devam etmektedir. Saman nezlesi olarak da tanımlayabildiğimiz mevsimsel alerji belirtilerinin ardında yatan şey, vücudun bağışıklık sisteminin daha duyarlı hale gelmesi ve çevrenizdeki bir şeye vücudun aşırı tepki vermesidir.

Her geçen gün bir şeye alerjisi olduğunu öğrenen kişi sayısı (özellikle çocuklarda) artmaya devam etmektedir. Alerjiler tedavi edilmediğinde tıkanma, burun akıntısı, hapşırma, sulu gözler, baş ağrısına neden olabilir ki bunların aslında daha az ciddi vakalar olduklarını da unutmamak gerek. Bazı insanlar için alerjiler gerçekten hayatı tehdit edici olup, ciddi iltihap ve nefes darlığı sorunlarına yol açabilmektedir.

Alerjiden muzdarip olan kişilere başlangıç için tetikleyicileri önlemeleri için söylenir. Ancak mevsimler değiştiğinde ve bağışıklık sistemimiz gerek gıdalar gerekse de çevresel toksinler tarafından bozulduğundan semptomları önlemek neredeyse imkansızdır. Neyse ki, bazı güçlü esansiyel yağlar alerjilerin belirtilerini tedavi etmek ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için doğal ve güvenli bir yoldan yardımcı olabilmektedir. Alerji için bitkisel doğal esansiyel yağlar, vücudu destekleyip aşırı duyarlılığı gidermeye yardımcı olurlar.

Doğal Esansiyel Yağlar Alerjilerle Nasıl Savaşır?

Bir alerjen, bağışıklık sistemini uyaran bir maddedir ki vücut alerjenin bir istilacı olduğunu düşünerek, alerjene aşırı tepki gösterir ve Immunoglobulin E antikorları üretir. Bu antikorlar, histamin ve diğer kimyasalları serbest bırakan ve alerjik reaksiyona neden olan hücrelere gider.

Bir alerjik reaksiyonun en yaygın nedenleri arasında şunlar sayılabilir;

  • Polen
  • Toz
  • Küf
  • Böcek sokmaları
  • Hayvan tüyü
  • Bazı Gıdalar
  • İlaçlar
  • Lateks

Bitkisel doğal yağların en şaşırtıcı faydalarından biri, iltihapla savaşma ve bağışıklık sistemini güçlendirme yetenekleridir. Alerjiler için bitkisel esansiyel yağlar, vücudu detoksifiye etmeye ve enfeksiyonlar, bakteriler, parazitler, mikroorganizmalar ve zararlı toksinler ile savaşmaya yardımcı olacaktır. Vücudun dış kaynaklara duyarlılığını azaltır ve zararsız bir davetsiz misafirle karşı karşıya kaldığında bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini azaltır. Bazı esansiyel yağlar da solunum yollarını rahatlatmak, terleme ve idrara çıkmayı arttırmak için mükemmeldir ki bu da toksinlerin giderilmesi demektir.

Alerji için Bitkisel Doğal Esansiyel Yağlar

1. Nane Yağı :

Nane yağı teneffüs etmek çoğu zaman sinüsleri açar ve boğazda rahatlama sağlar. Nane bir balgam söktürücü olarak davranır ve alerjilerin yanı sıra soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşit için rahatlama sağlar. Balgamı tahliye etme ve iltihaplanmayı azaltma gücüne sahiptir.

Sinüsleri açmak ve boğazı temizlemek için beş damla nane uçucu yağını difüzöre koyarak eve dağılmasını sağlayabilirsiniz. Bu ayrıca vücudun mukus ve polen gibi alerjenleri temizlemesini sağlayan burun kaslarını gevşetmeye de yardımcı olacaktır.

Nane yağı ayrıca, bir bardak su veya bir fincan çaya eklenebilir. Nane yağı, göğüse, boyun ve şakaklara topikal olarak da uygulanabilir. Hassas cilde sahip olanların cilde uygulamadan önce hindistan cevizi veya jojoba yağı ile nane yağını seyreltmesi önerilir.

2. Fesleğen Yağı :

Fesleğen esansiyel yağı, alerjenlerin inflamatuar yanıtını azaltır. Fesleğen yağı ayrıca iltihap, ağrı ve yorgunluk ile savaşırken, bakteri ve virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

İnflamasyonla savaşmak ve alerjene karşı bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonunu düzenlemek için çorba, salata sosu ya da başka bir yemeğe bir damla fesleğen yağı eklenebilir. Solunum sistemini desteklemek için 2–3 damla fesleğen yağı eşit miktardaki hindistan cevizi yağı ile seyreltilip, göğüs, boyun ve şakaklara uygulanabilir.

3. Okaliptüs Yağı :

Okaliptüs yağı akciğerleri ve sinüsleri açar ki böylece dolaşımı iyileştirir ve alerjinin semptomlarını azaltır. Okaliptüs balgam söktürücü olarak çalışır, alerjenler gibi davranan toksinlerin ve zararlı mikroorganizmaların vücuttan temizlenmesine yardımcı olur.

Alerjilerle ilişkili solunum problemlerini tedavi etmek için evdeki difüzöre okaliptüs yağından beş damla eklenerek yayılması sağlanabileceği gibi topikal olarak göğüse ve şakaklara uygulanabilir.

Burnu temizlemek ve tıkanıklığı gidermek için bir kaseye bir bardak kaynar su dökün ve 1–2 damla okaliptüs esansiyel yağı ekleyin. Sonra başınızın üzerine bir havlu koyun ve 5-10 dakika derinlemesine soluyun.

4. Limon Yağı :

Limon yağı lenf sistemi drenajını destekler ve solunum yolları sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olur. Çalışmalar limon esansiyel yağının bakterilerin büyümesini engellediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir. Evde dağıltıldığında, limon yağı bakterileri öldürebilir ve havadaki alerji tetikleyicilerini ortadan kaldırabilir.

Suya 1-2 damla limon esansiyel yağı eklenmesi de pH dengesine yardımcı olur. Limon suyu bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir ve vücudu detoksifiye eder. Karaciğeri uyarır ve iltihaba yol açabilen toksinleri temizler. Limon suyu ayrıca vücudun korunmasına yardımcı olduğu için bağışıklık sistemi işlevi için hayati olan beyaz kan hücresi üretimini de uyarır.

Limon esansiyel yağı, evinizi dezenfekte etmek için de kullanılabilir. Mutfak, yatak odası ve banyonuzdaki bakterileri ve kirleticileri temizler – evinizin içindeki tetikleyicileri azaltır ve havayı sizin ve aileniz için temiz tutar.

Limon yağını su ile karıştırın ve kanepelerinize, çarşaflarınıza, perdelerinize ve halılarınıza püskürtün.

5. Çay Ağacı Yağı :

Bu güçlü yağ, alerjiye neden olan hava kaynaklı patojenleri yok edebilir. Antiseptik bir maddedir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çay ağacı yağı bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek için ciltte de çok kullanılmaktadır.

Çay ağacını topikal olarak kullanırken, temiz bir pamuk topuna 2–3 damla ekleyin ve dikkatlice bölgeye uygulayın. Hassas ciltleri olan kişiler için, önce hindistancevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş olması önemlidir.

Alerji için Bitkisel Doğal Yağlar Nasıl Kullanılır?

  • Gıda alerjileri – Gıda alerjisi belirtilerini hafifletmek için 1-2 damla limon veya nane yağı kullanın. Bu, alerjenlerin ter veya idrara çıkma yoluyla ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
  • Cilt Döküntüleri ve Kurdeşen – Deri döküntülerini ve kurdeşeni tedavi etmek için topikal olarak çay ağacı veya fesleğen yağı kullanın. Pamuk topuna 2-3 damla ekleyin ve etkilenen bölgeye uygulayın. Hindistan cevizi yağı ile 3-4 damla çay ağacı yağı seyreltin ve ilgili alana sürün.
  • Mevsimsel Alerjiler – Evinizi limon ve çay ağacı yağı ile dezenfekte edin ki bu iki yağ, tetikleyicileri ortadan kaldırır ve havayı temizler. Bir sprey şişesine 40 damla limon yağı ve 20 damla çay ağacı yağı ekleyin. Şişeyi saf su ve biraz beyaz sirke ile doldurun ve karışımı evinizin herhangi bir bölgesine püskürterek kullanabilirsiniz.

Alerji için Karışım – 2–3 damla nane, okaliptüs ve lavanta yağını bir tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ile birleştirin ve karışımı şakaklara, kulakların arkasına ve ayak tabanlarına masaj yapın.

Olası Yan Etkiler-Uyarılar

  • Bu özel alerji için bitkisel esansiyel yağları kullanırken, çay ağacı yağı gıda gibi tüketmenizi tavsiye etmiyorum. Çay ağacı yağını aromatik veya topikal olarak kullanmak en iyisidir. Bu yağlardan herhangi birini topikal olarak kullanırken, özellikle hassas ciltlerde, gözlerin altında veya boynunda olduğu gibi hassas alanlarda kullanırken taşıyıcı yağ ile seyreltmek şarttır.
  • Uçucu yağları dahili olarak kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir. Kullanım sırasında da sadece bir ay boyunca günde 1-2 damla tüketip sonra iki hafta ara verip tedaviye yeniden başlamak önerilmektedir.
  • Hassas cilde sahip olanlar, yağları direkt uygulamadan önce bir test yapmalıdır. Yüzünüze uygulamadan önce bileğinizde veya kulağınızın arkasında test edin.
  • Yağın uygulanması herhangi bir cilt komplikasyonuna yol açarsa derhal dermatologa başvurmalısınız.
  • Ciltte seyreltilmemiş yağ kullanılması tahrişe neden olabilir.
  • Hamileyseniz, devam eden sağlık sorunlarınız veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa alerji için bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
  • Her zaman% 100 saf, organik ve tedavi edici dereceli doğal bitkisel esansiyel yağlar kullandığınızdan emin olun.
  • Çocuklar ya da yaşlılarda kullanmadan önce doktoruna danışın.
  • Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here