Halat İpi ile Kolye Yapımı Fikirleri

Yılın takı modası detaylarına baktığımız zaman bohem takılar öne çıkıyor. Püsküllerin, renkli iplerin kullanıldığı takı modelleri içerisinde en beğenileni de kolyeler. Üstelik evde kolye yapmak oldukça kolay. İşte, renkli ipler ve halat ipi ile kolye yapımı fikirleri, esraninportresi'nde.

0
2639

Yılın takı modası detaylarına baktığımız zaman bohem takılar öne çıkıyor. Püsküllerin, renkli iplerin kullanıldığı takı modelleri içerisinde en beğenileni de kolyeler. Üstelik evde kolye yapmak oldukça kolay. İşte, renkli ipler ve halat ipi ile kolye yapımı fikirleri, esraninportresi’nde.

Uzun zamandır sizlerle, kendimizin yapabileceği takı tasarımları paylaşmadığımı fark ettim ve bir araştırmaya giriştim. Bu yaz takı trendleri neler ve biz evde, kolayca neler yapabiliriz diye düşünürken, birazdan nasıl yapılacağını detaylı aktaracağım en iyi kendin yap fikirlerinden biri olan halat ipi ile kolye yapımı örneklerine rastladım. Takı modası, bohem takılar, bu yıl en çok bahsettiğimiz konular olduğundan, tam da bu yılın trendlerine uygun, kolay kolye yapımı aslında.

1 kırmızı kolye yapımı_mini

Temelde nasıl yapılacağını anlatacağım halat ipi ile kolye yapımı örneği ardından, tasarımları kolayca değiştirerek 3 farklı kolye yapmak mümkün aslında. Yani, 1 kolye yapımı örneğinden 3 farklı kolye yapmak mümkün diyebiliriz.

2 mavi kolye yapımı_mini

Renkler mi..? Tamamen özgürsünüz. Bu kolye modellerinin en güzel yanlarından biri de bu aslında. Renk kombinasyonlarını değiştirmek size kalmış. Buradaki örneklerde sıcak tonları ve soğuk tonları temsil etmesi açısından kırmızılar ve mavilerden oluşan 2 ayrı set oluşturulmuş. Kıyafetlerinizin renk ağırlığına bağlı olarak sizler başka renkleri bir araya getirebilirsiniz elbette. Girişi yine çok uzattım öyle değil mi? Haydi hemen “Halat ipi ile kolye nasıl yapılır?” öğrenelim.

Halat İpten Kolye Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Metre ile satın alabileceğiniz halat ipi, farklı renklerde nakış ipi, ince takı teli, E-6000 yapıştırıcı, kordon uçları, küçük takı halkaları, takı ucu klipsleri, zincir, takı pensesi, makas

3 gerekli malzemeler_mini_mini

Takı yapımı konusunda zaten meraklıysanız, yukarıda saydığım takı yapımı malzemelerinin pek çoğu zaten vardır. Yoksa dahi, takı malzemeleri satan mağazalarda kolaylıkla burada yer alan malzemelere ulaşabilirsiniz. Ben adını bile bilmediğim, bazı malzemelerin resimleriyle gittiğim zaman kolayca oralardan bulabiliyorum. Gelelim kolye yapılış aşamasına,

Püskül ve Halat ipi ile kolye Yapımı

Genel anlamda bu kolyelerin yapılışını anlatmak için püsküllü kolye örneğini seçtim. Geri kalan 2 örnek, bu örnekten türetilmiş modeller zaten. Resimler üzerinden adım adım sizlere nasıl yapıldığını anlatmaya başlıyorum

1- Önce, boynunuza göre ölçüp karar verdiğiniz uzunlukta, ipi kesin. Burada ilk aşamada biraz uzun bırakmanızı tavsiye ederim. Kısaltabiliriz, ama uzatmak pek mümkün olmaz, malum. Emeğiniz çöpe gitmesin! 2- Ardından ilk renk ipi alın ve halat ipi üzerinde başlamak istediğiniz noktadan bir düğüm atarak nakış ipini sabitleyin. 3- Düğüm attıktan sonra, ipin bir ucunu kesin. 4- Kestiğiniz yerde küçük kalan ucu, ipi saracağınız yöne doğru yapıştırmanız gerekiyor. 5- Bunun için, ipi saracağınız yöne az miktar yapıştırıcı sürün ve parmağınız yardımıyla kestiğiniz ucu, halat ipine iyice yapıştırın.

4 kolye yapımı 1_mini

1- Nakış ipinin uzun ucu ile halat ipi etrafında sıkıca sarmaya başlıyorsunuz. 2- Bitirmek istediğiniz noktaya geldiğinizde, nakış ipini, bir öncekinin içerisinden geçirin. 3- Minik bir düğüm atın. 4- İpin ucunu kesin. 5- Başlangıçta yaptığınız gibi kestiğiniz ucu yapıştırıcı yardımıyla halat ipine sabitleyin.

5 kolye yapımı 2_mini

Bu adımları, kolye üzerinde görmek istediğiniz, diğer renk nakış ipleri ile de yapmanız gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, nakış iplerinin başlangıç ve bitiş düğümleri. Bu düğüm yerlerini mümkün olduğunca aynı hizaya getirin. Böylelikle, kolyenin geri kalanı yaparken, düğümlerin olduğu bölümü, kolyenin iç tarafında kalmasını sağlayabilirsiniz.

Püskül ve Halat ipi ile kolye Yapımı

Renkli ipler ile sarma işlemi bittikten sonra, halat ipi, nakış ipleriyle süslemeye devam ediyoruz. Renkli ipler ile işimiz bittikten sonra siyah bir nakış ipi alıyorsunuz. Bu siyah ip ile renkli iplerin her iki tarafına süsleme ekleyeceğiz

6 kolye yapımı 3_mini

1- Bunun için tıpkı renkli iplerde yaptığımız gibi, siyah ipin bir ucunu düğüm atarak renkli iplerin yanına sabitliyoruz. Ardından geniş bir şekilde, belirlediğiniz bir noktaya kadar, sarıyorsunuz. O noktaya geldikten sonra, kesmeden ters yönde sararak, (bir tür x işareti oluşuyor) başladığımız (düğümün olduğu noktaya) yere geri geliyoruz. Minik bir düğüm atarak, siyah ipi sabitliyoruz. Bu adımı renkli iplerin her iki tarafına uyguluyoruz. 2- Siyah iplerin boşta kalan bölümlerini sabitlemek ve kolyeyi süslemeye devam etmek adına, altın rengi takı teli alıyoruz. 3- Halat ipi etrafında tıpkı ipler gibi, doluyoruz. 4- Uçları iyice içe doğru pense ile kıvırıp, sabitlemek adına, yapıştırıcı sürmenizi tavsiye ederim.

7 kolye yapımı 4_mini

Genel olarak, halat ipi süsleme adımlarını bitirdik. Şimdi sıra püskülleri hazırlamakta. Püskülleri hazırlamak için yine nakış iplerini kullanıyoruz. 1- Bunun için birkaç kat halinde bulunan yaklaşık uzun haldeki nakış ipliğini ortadan kesin. 2- Böylece 2 parça oluşturmuş olacaksınız. (yaklaşık 10 cm uzunluğunda) 3- Bir ip yardımıyla, kestiğiniz bu iplere ortasından bir düğüm atın. 4- Düğüm attığınız noktadan katlayarak, düğümün hemen altından bir ip vasıtasıyla bağlayarak, ipin her iki ucunu bir araya getirmiş ve bir püskül oluşturmuş olacaksınız. 5- Püsküllerin uzunluğu size kalmış. Ancak burada 2 parmak uzunluğunda bırakılmış. 6- Püskülleri, halat ipi üzerinde oluşturduğunuz renkli iplerin tam orasına bağlayın. Her rengin kendi püskülünü oluşturularak bu adımı tamamlayın.

Püskül ve Halat ipi ile kolye Yapımı

Şimdiye kadar yaptıklarımız, anlatımların uzun olması sebebiyle, çok vakit alıyor gibi gelse dahi yapmaya başladığınız zaman, zor olmadığını ve fazla vakit almadığını fark edeceksiniz. İpleri ve telleri sabitleyip, püskülleri taktığımıza göre son aşamaya sıra geldi.

8 kolye yapımı 5_mini

Son aşama en kolayı. Ön tasarımını bitirdiğiniz kolyeyi, boynunuza göre ölçüp, uzunluğunu son kez kontrol ettikten sonra, kolye klipslerini takmanız gerekecek sadece. Burada, halat ipi uçları kalın olduğundan, uçları olduğu gibi içine alan klipsler kullanılıyor. Takı malzemelerini satın almaya gittiğiniz zaman zaten size bu tarz kolye uçlarını veriyor olacaklar. Pense ve halkalar yardımıyla bu uçları taktığınız an, kolyeleriniz hazır hale geliyor.

9 kolye yapımı 6_mini

Buradaki örnekte, çok püskül kullanılarak yapılan halat ipten kolye bulunsa dahi, başta da belirttiğim gibi, tasarımı değiştirmek konusunda özgürsünüz. Renkleri değiştirebilirsiniz, sarılan altın teli daha sık, daha uzun kullanabilirsiniz veya yukardaki gibi tek püskül kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Uzun Katmanlı Kolye

Püsküller kullanmak istemiyorum diyorsanız, az önce temel adımlarını anlattığım halat ipi kolyeden bir kaç kat yaparak, kendiniz için katmanlı halat ipi ile kolye tasarımı yapabilirsiniz.

10 kolye yapımı 7_mini

3 adet katman olduğundan, renkli nakış iplerini sarmak biraz daha vakit alacaktır. Ancak ortaya çıkan sonucu gördüğünüz zaman buna değdiğini düşüneceksiniz. Burada ip renklerinin kullanımı, ne kadar uzunlukta halat ipine saracağınız veya ne kadar sarılan tel kullanacağınız aşamalarının kararını tamamen size bırakıyorum. Sadece bu 3 katmanı nasıl bir araya getireceğinizi anlatacağım.

11 kolye yapımı 8_mini

Bu 3 kolyeyi birbirine bağlamak için, takı telini kullanıyoruz. En dışarıdaki katmandan başlayarak, önce en dıştaki ile ortadakini birbirine tel ile sarıyorsunuz. Ardından ortadaki ile en iç taraftakini yine tel ile sarıyorsunuz. Tellerin ucunu yapıştırıcı ile sabitlemeyi unutmayın. 3 katmanı böylelikle bir araya getirdikten sonra, kolye ucunu, en içteki katmanın halkalarına takacaksınız.

Kısa Katmanlı Kolye

Aslında, burada yer alan her örnek ile, Halat ipi ile kolye yapımı aşamalarına bir yenisini eklemiş oluyoruz. İlk örnekte, temel olarak halat ipi ile kolye yapımını öğrendik, ikincisinde 3 tanesini bir araya getirmeyi öğrendik. Bu son örnekte ise, halat ipini daha kısa tutarak ama yine 3 katmanı bir araya getirerek, zincirli kolye yapımını görüyoruz.

12 kolye yapımı 10_mini

Burada diğer katmanlı örnekten farklı olarak, kısa-orta-uzun olmak üzere 3 farklı uzunlukta halat ipi kesiyorsunuz. Bu ipleri süsledikten sonra, uçlarını takıp, tıpkı 2.örnekte olduğu gibi, takı teli ile bu üçlüyü bir araya getiriyorsunuz. Son ve diğerlerinden ayıran aşaması ise en uzun katmanın ucuna altın zincir eklemek. Bu altın zincirin sonuna takı klipsini taktığınız an, kolye hazır hale geliyor

13 kolye yapımı 9_mini

Yazı biraz uzun oldu farkındayım ama, elimden geldiğince açıklamalı anlatmaya çalıştım. Yine de sorunuz olursa elbette cevaplarım. Umarım dener ve benimle paylaşırsınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here