Neroli Yağı Faydaları ve Kullanım Alanları

Cilt hücrelerini yenileme, esnekliğini arttırma ve cildin yağ dengesinin korunmasına yardımcı olma nedeniyle cilt bakımında, kokusu ve rahatlatıcı özelliği nedeniyle parfüm yapımında çokça kullanılan neroli yağı faydaları ve birbirinden kolay kullanım alanları, esraninportresi'nde.

0
2758

Cilt hücrelerini yenileme, esnekliğini arttırma ve cildin yağ dengesinin korunmasına yardımcı olma nedeniyle cilt bakımında, kokusu ve rahatlatıcı özelliği nedeniyle parfüm yapımında çokça kullanılan neroli yağı faydaları ve birbirinden kolay kullanım alanları, esraninportresi’nde.

Cildin hücresel seviyede canlandırılabilmesi sayesinde, neroli uçucu yağ, kırışıklıklar, yara izleri ve gerginlik lekeleri için faydalı olabilir. Stresin neden olduğu veya bunlarla ilgili herhangi bir cilt rahatsızlığına, neroli esansiyel yağı kullanımı da iyi yanıt vermektedir. Çünkü genel olarak iyileşme ve yatıştırıcı kabiliyetlere sahiptir. Antimikrobiyal kabiliyeti olduğu için (yukarıda belirtildiği gibi) bakterilerin neden olduğu cilt rahatsızlıklarının ve kızarıklığın tedavisinde de yararlı olabilir.

Neroli yağı ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Bu değerli bitkinin-çiçeğinin yağını elde etmek için elle tek tek seçilmiş çiçeklerden ciddi miktarda gerekmektedir. Kısacası elde edilmesi zahmetli olmakla birlikte neroli yağı faydaları ve kullanım alanları bir o kadar kıymetlidir. Kokusu ise narenciye ve çiçek aromalarının derin, sarhoş edici bir karışımı olarak tanımlanabilir.

Bu yağı kullanmak istemenizin tek nedeni kokusu değildir. Bu esansiyel yağ, sinirleri yatıştırmak için mükemmel olduğu gibi keder ve umutsuzluk duygularını hafifletmekte özellikle etkilidir. Artı, aslında bu harika yağ kokusu ile kan basıncınızı ve kortizol seviyenizi azaltabilirsiniz. Doğanın sunabileceği en büyük avantajlardan birini kaçırmamak için kullanmaya başlama zamanıdır. Bunun nedeni, neroli yağı, aromaterapi ve diğer cilt tedavisinde de uzun süredir kullanılmaktadır. Neroli yağı faydaları ve birbirinden faydalı kullanımları, detaylarıyla esraninportresi’nde paylaşmaya başlıyorum.

Neroli Esans Yağı Kökenleri ve Bileşenleri

Yağın üretildiği Citrus aurantium ağacının ilginç özelliği, aslında üç farklı uçucu yağ üretmesidir. Yapraklar petitgrain esansiyel yağı kaynağı iken neredeyse olgunlaşmış meyvelerin kabuğu acı portakal yağı verir. Son olarak, neroli esansiyel yağı, ağacın küçük, beyaz mumlu çiçeklerinden buharla damıtılarak üretilmektedir.

Neroli esansiyel yağı oluşturulması söz konusu olduğunda zamanlama önemlidir, zira çiçekler ağaçtan koparıldıktan sonra yağlarını çabucak kaybederler. Neroli esansiyel yağının kalitesini ve miktarını en yüksek seviyede tutmak için, çiçekler fazlaca elle tutulmadan işleme alınmalıdır.

Neroli uçucu yağların başlıca bileşenleri; linalol (yüzde 28.5), linalil asetat (yüzde 19.6), nerolidol (yüzde 9.1), E-farnezol (yüzde 9.1), a-terpineol (yüzde 4.9) ve limonen (yüzde 4.6) .

Neroli Yağı Faydaları

  1. İnflamasyon ve Ağrıyı Düşürür : Neroli’nin ağrı ve inflamasyonun tedavisi için etkili bir seçenektir. Ayrıca neroli uçucu yağın ağrı merkezi ve çevresindeki duyarlılığı azaltma kabiliyetine sahip olduğu bulunmuştur.
  2. Stres Azaltıyor ve Menopoz Belirtilerini Azaltıyor : 2014’teki bir çalışmada elde edilen bulgular, neroli esansiyel yağının teneffüs edilmesiyle menopoz sonrası semptomların giderdiği, cinsel arzuyu arttırdığı ve postmenopozal kadınlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu yönündedir. Genel olarak, neroli uçucu yağı stresini azaltmak ve endokrin sistemi iyileştirmek için etkin bir müdahale olabilmektedir.
  3. Kan Basıncı ve Kortizol Seviyelerini Düşürür : Yapılan bir çalışmada neroli esansiyel yağının teneffüs edilmesinin kan basıncında ve stres azalmasında hemen ve sürekli olarak pozitif etkileri olabileceği sonucuna varılmıştır.
  4. Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktiviteleri Sergiler : Bu kokulu çiçek sadece kokan bir yağ üretmez. Araştırmalar, neroli esansiyel yağının kimyasal bileşiminin hem antimikrobiyal hem de antioksidan güçlere sahip olduğunu gösteriyor.
  5. Cildi Onarır ve Gençleştirir : Güzellik rutinine eklemek için bazı uçucu yağlar satın almak istiyorsanız, kesinlikle neroli uçucu yağ bunların arasında yer almalıdır. Cilt hücrelerini yenileme ve cildin esnekliğini arttırma özelliği ile bilinir. Aynı zamanda ciltteki doğru yağ dengesinin korunmasına yardımcı olur, bu da tüm cilt tipleri için mükemmel bir seçim olduğu anlamına gelir. Cildin hücresel seviyede canlandırılabilmesi sayesinde, neroli uçucu yağ, kırışıklıklar, yara izleri ve gerginlik lekeleri için faydalı olabilir. Stresin neden olduğu veya bunlarla ilgili herhangi bir cilt rahatsızlığına, neroli esansiyel yağı kullanımı da iyi yanıt vermektedir. Çünkü genel olarak iyileşme ve yatıştırıcı kabiliyetlere sahiptir. Antimikrobiyal kabiliyeti olduğu için (yukarıda belirtildiği gibi) bakterilerin neden olduğu cilt rahatsızlıklarının ve kızarıklığın tedavisinde de yararlı olabilir.
  6. Nöbet ve Antikonvülsan Ajan olarak davranır : Nöbetler, beynin elektriksel aktivitesinde değişiklikler içerir. Bu dramatik, belirgin semptomlara neden olabilir. Şiddetli nöbet belirtileri arasında kontrol kaybı da dahildir. Yakın bir 2014 çalışması, neroli’nin nöbetlerin yönetiminde bitkinin kullanımını destekleyen, antikonvülsan aktiviteye sahip biyolojik olarak aktif bileşenlere sahip olduğunu ortaya koymuş.
  7. Saç Sorunlarından Kurtulun : Eğer saç kırıkları, saç dökülmesi varsa, neroli yağını bir taşıyıcı yağda seyrelterek saç derisine masaj yapın. Daha sonra aynı yağı ılık suya karıştırın saçlarınızı yıkayın ve hemen sonuç alacaksınız.
  8. Erken Yaşta Grileşen Saçlar : Erken yaşta grileşmeye başlayan saçlara sahipseniz, neroli yağı akıllıca bir tercihin olabilir. 1-2 damla neroli yağı ve 2-3 çorba kaşığı hindistancevizi yağını karıştırabilir ve karışımı maksimum fayda için saç derinize uygulayabilirsiniz.

Neroli Esansiyel Yağı 12 Kullanım Alanı

  • Neroli uçucu yağı, yüzde yüz saf uçucu yağ olarak satın alınabilir. Ancak jojoba yağı veya başka bir taşıyıcı yağda seyreltilmiş olarak kullanılmalıdır.
  • Doğal olarak, saf uçucu yağlar daha güçlü kokar ki bu nedenle evde parfüm, difüzör ve aromaterapi için daha iyi bir seçenek olurlar. Bununla birlikte, esasen cildiniz için bu yağı kullanmayı planlıyorsanız, o zaman jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağı ile harmanlamak gereklidir.
  • Neroli uçucu yağınızı satın aldıktan sonra, günlük olarak kullanmanız için bazı harika yollar;
  • Kafanızı boşaltın ve stres azaltın: İşe gidip gelirken neroli esans yağından koklayabilirsiniz. Bu iş saatlerinizdeki stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Tatlı rüyalar: Bir pamuk topunun üzerine bir damla neroli uçucu yağından koyun ve bunu da harika bir gece uykusuna geçiş yapmak için yastık kılıfınızın içine sokun.
  • Akne tedavisi: Neroli esansiyel yağı güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için sivilceleri tedavi etmek için mükemmel bir doğal ev çözümüdür. Pamuğu su ile ıslatın ve birkaç damla neroli esansiyel yağ (uçucu yağı biraz seyreltin) ekleyin. Sorunlu alan üzerine veya cilt lekesi bulunan bölgeye günde bir kere hafifçe sürün.

  • Havayı temizleyin: Havayı temizlemek ve anti-mikrop özelliklerinde nefes almak için evinize veya ofisinize neroli uçucu yağ püskürtebilirsiniz.
  • Stresi azaltın: Kaygı, depresyon, histeri, panik, şok ve stresi doğal yollarla gidermek için bir sonraki banyoda veya ayak banyosunda 3-6 damla arası neroli esans yağı kullanın.
  • Baş ağrısını hafifletmek: Özellikle gerginlikten kaynaklanan baş ağrısını yatıştırmak için sıcak veya soğuk suyla ıslattığınız bir beze birkaç damla damlatıp başınıza koyun.
  • Daha düşük kan basıncı: Bir difüzörde neroli uçucu yağı kullanmanın kan basıncının yanı sıra kortizol seviyelerinin düşürülebileceği gösterilmiş.
  • Cildi yeniden canlandırın: Bir veya iki damla neroli esansiyel yağı, kokusuz bir yüz kremi veya yağı (jojoba veya argan gibi) ile karıştırın ve cildinize normal şekilde uygulayın.
  • Doğum kolaylığı: Doğum kesinlikle kolay değildir, ancak neroli’nin esansiyel yağı, doğum sırasında korku ve endişeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Havaya yayılmasını sağlayarak veya alt sırt bölgelere masaj yağı olarak kullanılabilir.
  • Çatlak izlerini azaltın: Derideki çatlak izlerini ve görünen kılcal damarları azaltmak için bir krem, losyon veya yağa birkaç damla neroli esans yağı ekleyin.

Neroli Yağı ile Tarifler

Neroli esansiyel yağı diğer esansiyel yağlarla birlikte kullanılabilir; papatya, greyfurt, yasemin, ardıç, lavanta, limon, mandalina, portakal, gül, sandal ağacı ve ylang ylang.

Neroli yağından ve kokusundan kolayca faydalanabilirsiniz. Yapacağınız deodorantın sadece harika kokması değil, aynı zamanda deodorantların ve ter önleyicilerinin çoğunda bulunan sağlıksız ve sert bileşenlerden kaçınılmış olma avantajı vardır.

İyi bir parfüm için, notalar ve esanslar ile oluşturulmuş iyi bir beste tanımlaması yapılır. Peki parfüm nasıl yapılır, doğal malzemeler ile evde parfüm yapımı mümkün mü? Doğal Parfüm yapımı konusunda bilmek isteyeceğiniz tüm detaylar, Evde Parfüm Yapımı yazısı ile esraninportresi’nde.

Neroli yağı ile iki dakika süren iki bileşenli, iki adımlı tarifi deneyebilirsiniz.

Ev Yapımı Neroli Vücut ve Oda Spreyi

Malzemeler;

  • 1/2 su bardağı damıtılmış su
  • 2 yemek kaşığı avokado yağı
  • 25 damla neroli uçucu yağ

Talimatlar;

  • Yağları ve suyu bir püskürtme şişesinde birleştirin ve hafifçe çalkalayın.
  • Cildinize, kıyafetlerinize, odanıza, yastığınıza bu kokudan sıkabilirsiniz.

Neroli Yağı Yan Etkileri

Her zaman olduğu gibi, gözlerinize neroli esansiyel yağı kaçmamasına özen göstermelisiniz. Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi, neroli uçucu yağları çocukların erişiminden uzak tutun.

Neroli esansiyel yağı cildinize uygulamadan önce, vücudunuzun hassas bir bölümüne herhangi bir olumsuz tepki vermediğinden emin olmak için daima küçük bir cilt testi yapın. Neroli, toksik olmayan, duyarsızlaştırıcı olmayan, sindirim sistemi olmayan ve fototoksik olmayan bir uçucu yağ olup, daima güvenli bölgede kalması için test etmeden kullanmayın.

Neroli yağının cildinizi tahriş ettiğini tespit ederseniz, ne yazık ki kullanımını bırakmalısınız. Eğer cilt testini geçersez, taşıyıcı yağ ile seyrelttikten sonra neroli uçucu yağını daha yaygın olarak kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here