Saç için Esansiyel Yağlar ve Kullanım Önerileri

Saçların yoğunluğunu arttırmak, daha parlak olmalarını sağlamak, saç derisini nemlendirip, kepeği tedavi etmek ya da doğal olarak saç rengini açmak için uçucu yağlar kullanılmaktadır. Peki, saçlara en iyi gelen doğal yağlar hangileridir ve nasıl saç bakımı yapılmalı? Saç için esansiyel yağlar hakkında bilgiler, esraninportresi'nde.

0
3382

Saçların yoğunluğunu arttırmak, daha parlak olmalarını sağlamak, saç derisini nemlendirip, kepeği tedavi etmek ya da doğal olarak saç rengini açmak için uçucu yağlar kullanılmaktadır. Peki, saçlara en iyi gelen doğal yağlar hangileridir ve nasıl saç bakımı yapılmalı? Saç için esansiyel yağlar hakkında bilgiler, esraninportresi’nde.

Sizlerle daha önce doğal yağların faydaları üzerine pek çok yazı paylaştım ki biliyorsunuz doğal yağları taşıyıcı yağlar ve doğal esansiyel yağlar olarak iki gruba ayırabiliyoruz. Bu noktada saçlar için esansiyel yağlar kullanmaya gelince, bol miktarda yararlı seçenek olduğunu da bilmenizi isterim. Saç bakımı yapmaktaki amacınız ister saçları kalınlaştırmak, kepekten kurtulmak ve kuru saç derisini tedavi etmek, ister de saç tellerinizi güçlendirip parlaklaştırmak olsun esansiyel yağlardan faydalanabilirsiniz. Özellikle de saç için kullanılan esansiyel yağlar vardır ki bunların olumlu etkilerini kısa zamanda görmeniz mümkündür.

Esansiyel yağın bir şişesi yalnızca saçları beslemekle kalmaz, aynı zamanda stresin azalmasına, ağrıyı hafifletmeye ve cilt enfeksiyonlarıyla mücadeleye de yardımcı olabilir. Artı uçucu yağlar tamamen doğaldır; bu da tehlikeli kimyasallardan arındırılmış ve çevre ve eviniz için daha iyi demektir.

Saç için Esansiyel Yağlar

1. Lavanta Yağı :

Saç için esansiyel yağlar içerisinde en çok tercih edilenlerden biridir. Çalışmalar, lavanta yağının saç büyümesini hızlandırıcı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Lavanta yağı ayrıca saç tellerinin köklere daha güçlü tutunmasını sağlayıcı bir etkiye sahiptir.

Lavanta yağı antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan bakteri ve mantar rahatsızlıklarıyla mücadele etmek için kullanılabilir. Bazı diğer lavanta yağı faydaları, saç derisi tahrişi ve kaşıntısını yatıştırma ve kuru cildi iyileştirme yeteneğidir. Ayrıca, duygusal olarak yaşadığınız stres saçın incelip, güçsüzleşmesine katkıda bulunabilecek bir faktör olduğundan, lavanta yağı, sakin ve stressiz bir ortam yaratmak için de kullanılabilir.

2. Biberiye Yağı :

Biberiye yağı, saç kalınlığı ve büyümesi için en önemli uçucu yağlardan biridir. Saç büyümesini uyaran ve iyileşmeyi hızlandıran hücresel metabolizmayı arttırmak için kullanılır. Saçınızın sağlığını iyileştirmeye gelince, biberiye yağının faydaları sayesinde kelliğin önlenmesi, saçların beyazlamasının yavaşlatılması ve kepek gibi saç derisi sorunlarını tedavi etmesi de mümkündür.

Saç için Esansiyel Yağlar

3-5 Damla biberiye yağını eşit miktarda zeytin yağı ile karıştırın ve karışımı iki dakika boyunca saç derisine masaj yaparak uygulayın. 3-4 saat boyunca saçınıza bırakın ve sonra saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın.

Biberiye, saç derisini uyaran etkili bir saç bakımı bileşeni olarak eski zamanlardan beri kullanılıyor. Peki biberiyenin saçlara faydaları neler ve saçların hızlı uzaması için biberiye nasıl kullanılır? Hızlı saç uzaması için saç maskesi, sıcak yağ bakımı gibi önerileri okumak isteyenlere–> saç uzaması için biberiye nasıl kullanılır?

3. Papatya Yağı :

Papatya yağı saçlar için mükemmel bir yağdır, çünkü saç derinizi yatıştırırken saçınıza parlaklık ve yumuşaklık katar.

Papatya esansiyel yağının saçınızı doğal olarak açmak için kullanılabileceğinizi de biliyor muydunuz? 5 damla papatya uçucu yağını bir çorba kaşığı deniz tuzu ve bir fincanın üçte biri ölçüsünde karbonat ile karıştırın. Akıcı bir kıvam elde etmek için sıcak su kullanın ve karışımı saçınıza uygulayın. Saç derisine ve tüm saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Durulamadan önce yaklaşık yarım saat oturmasına izin verin. Daha cesur bir etki istiyorsanız, bu saç maskesini güneşte otururken bekletin.

Araştırmalar, kadınların yüzde 50’sinin saçlarını düzenli olarak boyadıklarını gösteriyor. Ancak saç rengini açmak için kullanılan geleneksel saç ürünleri, sonuçlarından çok da emin olamadığımız kimyasal maddeler içerebiliyor. Doğal bir alternatif seçmek, formaldehit ve ağartma maddesi (hidroksit peroksit) gibi sağlıksız saç boyama ürünlerine maruz kalmamak için gereklidir.

4. Sedir Ağacı Yağı :

Sedir ağacı yağı, saçlı derideki kan dolaşımını artırarak saç köklerini uyarmaya yardımcı olur. Saç büyümesini teşvik eder ve saç kaybını önlemeye yardımcı olur. Sedir ağacı esansiyel yağı ayrıca cilt tahrişlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sedir ağacı topikal olarak saç derisine ve saç tellerine uygulanabilir. Lavanta gibi nazik yağlar ve hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağlar ile iyi karışır. 2-3 Damla sedir ağacı yağını eşit miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırın ve saç kreminiz içine bunu ekleyerek kullanabilirsiniz.

Saç için Esansiyel Yağlar

5. Adaçayı Yağı :

Deri iltihabını azaltır ve cildin yağ üretimini düzenler. Adaçayı yağı ayrıca döküntüler için doğal bir çare olarak kullanılır ve antibakteriyel bir ajan olarak çalışır. Ama belki de en önemlisi, stresi gidermek ve hormonları dengelemek için kullanılabilir.

Üç tip saç dökülmesi yüksek stres seviyeleri ile ilişkilendirilebilir. Adaçayı, vücudun stresini azaltmak ve kortizol düzeylerini düşürmek için kullanılabilir; stres kaynaklı saç dökülmesi için doğal bir çare olarak çalışır.

Adaçayı jojoba yağı ile iyi çalışır; ikisi de ciltteki yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olabilir, kepeklenmeye neden olan pul pul veya pütürlü lekelerden kaçınmanıza yardımcı olur. Saç dökülmesiyle ilişkili stresi azaltmak için, ev belirli noktalara ya da bileklerinize, şakaklarınıza ve ayaklarınızın altlarına birkaç damla uygulayabilirsiniz.

6. Limon Otu Yağı :

Limon otu yağı, iyileştirici özelliklere sahiptir ve etkili bir temizleyici ve deodorant olarak kullanılır. Saç foliküllerini güçlendirebilir ve kaşıntılı,tahriş olmuş saç derisini yatıştırılabilir.

Limon otu yağının bazı avantajlı faydaları, doğal bir böcek kovucu olarak çalışabilme, stresin (saç dökülmesiyle ilişkilendirilir) hafifletilmesi ve baş ağrısı tedavisi kabiliyetini içermektedir.

Şampuan ya da kremi şişemize 10 damla limon otu yağı ekleyebilir ya da her gün kullanacağınız saç kremi içine 2-3 damla ekleyerek saçlara masaj yapabilirsiniz.

7. Nane Yağı :

Nane yağı, kafa derisini uyarmaya yardımcı olur ve güçlü antiseptik özelliklerinden dolayı kepeği ve hatta biti tedavi edebilir. Araştırmalar, saç büyümesini de desteklediğini gösteriyor.

Nane topikal olarak uygulandığında hoş bir soğuma hissi verir ki bu yatıştırıcı efektlerin deri iltihaplarını azaltmaya yardımcı olması söz konusudur. Nane yağı kullanımlarına ek olarak, zihninizi enerjize etmek, ruh halinizi artırmak ve gerginliği, baş ağrılarını hafifletmek de sayılabilir.

Sabah duş sırasında hızlı bir şekilde uyanmak için şampuanınıza veya kreminize 2-3 damla nane yağı ekleyebilirsiniz.

Saçlar için Uçucu Yağların Faydaları

1. Saç için Esansiyel Yağlar Saç Büyümesini Uyarın

Saç dökülmesine karşı mücadele ederken ilk savunma hattınız, saç köklerindeki dolaşımın artırıp arttırmadığınızdır ki buna iltihap ile savaşmak ve saçlara ihtiyacı olan nemi kazandırmayı da eklemesiniz.

Uçucu yağlarla ilgili inanılmaz şey, birkaç damlanın tüm bu şeyleri sizin için yapabilmesidir. Saç büyümesini teşvik etmek için kimyasal maddeler içeren ürünler kullanmak yerine, biberiye ve sedir ağacı gibi yağları kullanılabilir.

2. Saç için Esansiyel Yağlar Kepekten Kurtulun

Bir diğer ortak kaygı da kepekten nasıl kurtulacağınızdır ki bu dünya nüfusunun yüzde 50’sini etkileyen bir cilt bozukluğudur. Kepek, ölü derilerin birikmesi ve daha ağır vakalarda da maya benzeri bir organizmanın ortaya çıkmasıdır. Ayrıca saçlı derinizde kırmızı, kaşıntılı ve pul pul döküntüler ortaya çıkarmaktdır.

Lavanta ve limon otu yağı gibi uçucu yağlar nazik, iyileştirici ve nemlendirici özellikleri sayesinde kepekle ve kaşıntılı saç derisi gibi yaygın saç bakımı sorunlarının giderilmesine yardımcı olacaktır.

3. Saç için Esansiyel Yağlar ile Saçınızı Besleyin

İnsanlar, saçlarınızı daha parlak, pürüzsüz ve daha düzgün görünmesi için kullanılan saç bakım ürünlerinden çok para harcama eğilimindedir. Maalesef, bu ürünlerin birçoğu iyiden çok zarar verebiliyor ki mesela keratin tedavisi, insan kanserojeni olarak bilinen formaldehit gibi toksik içerikler içerebilmektedir.

Bu geleneksel yöntemlere yönelmek yerine, uçucu yağları saçlar için kullanmak, saçlarınızı potansiyel yan etkilere maruz bırakmadan daha güçlü ve daha sağlıklı hale getirecektir. Esans yağlarının nemlendirici, yatıştırıcı ve anti-inflamatuar, antiseptik özellikleri saçlarınızı doğal olarak besleyecektir.

4. Saç için Esansiyel Yağlar ile Yağlı Saçları Önleyin

Yağ bezleriniz sebum ya da ürettikleri yağ ile uygun hidrasyon seviyelerinin muhafaza edilmesinden sorumludur. Saçınıza sağlıklı bir parlaklık kazandıran şey de budur. Ancak bezleriniz çok fazla yağ ürettiğinde, sabah yıkadığınızda bile saçlarınızın yağlı görünmesine neden olabilir. Nane gibi bazı uçucu yağlar, sebum üretimini kontrol etmenize yardımcı olabilir ve saçlarınızı yağsız ve parlak bırakır.

5. Stresi Azaltın ve Hormonları Dengeleyin

Araştırmalar, stresin saç dökülmesi ile ilişkili olduğunu ki bu yüzden hormon dengesizliğinin gösterildiğini gösteriyor. Stres iltihabı tetikler ve erken saç dökülmesine neden olan saç kökü gerilemesine neden olur. Çok kolay görünebilir, ancak basitçe lavanta ve adaçayı gibi evde kullanacağınız rahatlatıcı sakinleştirici ve stres giderici uçucu yağlar saç dökülmesini doğal olarak tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

Saç için Esansiyel Yağlar Evde Nasıl Kullanılır, Saç Maskesi Tarifleri Nelerdir?

Uçucu yağlar çok güçlü olduğundan topikal uygulama öncesinde bir taşıyıcı yağla seyreltilmelidir. Saçlar için faydalı taşıyıcı yağlar şunlardır;

Hindistan Cevizi Yağı – Hindistan cevizi yağı, güçlü antiviral, antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olan laurik asit ve kaprik asit gibi orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu özellikler, saçlarınızı ve saç derinizi iyice temizlemenize yardımcı olur. Böylece kepek gibi sorunları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

Jojoba Yağı – Jojoba yağı saç büyümesini teşvik eder ve saç derisini nemlendirir. Yumuşatıcı olarak çalışır, cildi rahatlatır.

Zeytinyağı – Zeytinyağı, E vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Bazı zeytinyağı faydaları; kuru saç derisi ve kepekten kurtulmak için cildi nemlendirir ve yatıştırır.

  1. Esansiyel yağlarınızı seçtiğiniz bir taşıyıcı yağ ile bir araya getirebilir ve karışımı saçlarınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  2. Günlük şampuanınıza veya kreminize uçucu yağları ekleyebilirsiniz.
  3. Daha spesifik bir konuyu ele almak istiyorsanız, saçınızın sağlığını geliştirmeye yardımcı olacak bazı saç maskesi tarifleri burada:

Evde bulunan doğal malzemeler ile saç bakımı yapmak aslında oldukça kolay. İşte, yıpranan, kuru, mat saçlar veya daha pürüzsüz ve sağlıklı saçlar için—> yapımı kolay nemlendirici saç maskeleri tarifleri

  • Saç tellerinizi kalınlaştırın: Saçınızı doğal olarak kalınlaştırmaya yardımcı olmak için, biberiye, sedir ağacı ve adaçayı uçucu yağlarıdan oluşan bu doğal saç kalınlaştırıcı maskeyi kullanabilirsiniz. Bu yağlar, hormonlarınızı dengelemeye yardım edip, saç derisindeki dolaşımı arttırarak saç foliküllerini harekete geçirir.
  • Saçınızı şekillendirin: Konvansiyonel saç spreylerini kullanmaktan kaçının, çünkü bugün piyasadaki pek çok konvansiyonel ürün, istemediğiniz toksinleri içerir. Saçınızı düzeltmek ve uçuşmayı önlemek için, aradığınız lavanta ve biberiye yağıdır.
  • Yağlı saçları önleyin: Yağlı saçlardan kurtulmak için saç kreminize 2-3 damla nane yağı koyarak saçlarınıza nemi ekleyin.
  • Parlaklık katın: Saçınıza ve saç derinize haftada bir iyi bir saç maskesi uygulamak, saçlarınızı nemlendirebilmenize ve parlaklık katmanıza yardımcı olabilir.

UYARI : Güzelliğe pek çok faydası olan doğal ürün olsalar da ilk defa kullanacağınız hemen her ürünü öncelikle test etmelisiniz. Düzenli kullandığınız ilaçlarınız, belirli bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz, ayrıca alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız. Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here