Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulurum?

Siyah noktaları temizlemek için ne yapılmalı, siyah noktaların tekrar oluşması nasıl önlenir, siyah nokta nasıl sıkılır, oluşmuş siyah noktalar nasıl geçer, gözenekler nasıl temizlenir? Siyah noktalardan kurtulmak için uyguladığım yöntemler, esraninportresi’nde.

0
617

Evde, siyah noktalardan kurtulmak için doğal yöntemlerden, kozmetik ürünlerden faydalanmak mümkün. Peki siyah noktaları temizlemek için ne yapılmalı, siyah noktaların tekrar oluşması nasıl önlenir, siyah nokta nasıl sıkılır, oluşmuş siyah noktalar nasıl geçer, gözenekler nasıl temizlenir? Siyah noktalardan kurtulmak için uyguladığım yöntemler, esraninportresi’nde.

Öncelikle sivilcenin her türlüsünün can sıkıcı olduğunu biliyoruz öyle değil mi..? Siyah noktalarla başa çıkma yollarını bulabilmek ise en zor olanlarından biri. Çok sayıda olmaları, onları gizlemenin mümkün olmaması, temizledikçe tekrar ve tekrar ortaya çıkmaları… Off yazarken bile can sıkıcı! Özellikle de burnun üstündekiler yok muuu.. Peki biz bu siyah noktalardan nasıl kurtulabiliriz? Eline peçeteyi alıp onları sıkmaya başlamadan önce bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. Akneye meyilli cilde sahip biri olarak denediklerimi, okuduklarımı ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Elbette siyah noktalardan kurtulmanın medikal, kozmetik veya doğal pek çok yolu var. Ben de size bu denediklerimden elde ettiğim sonuçları tek tek anlatmak istiyorum. Kullandığım ürünleri de elbette sizinle paylaşacağım. Ancak öncelikle konuyu daha iyi anlatabilmek için en baştan başlamak istiyorum.

Siyah nokta tam olarak nedir?

Tıbbi adı komedon olarak bilinen siyah noktalar, ciltteki gözenekelerde yağ, sebum, döküntü veya ölü derinin birikmesidir. Bu yağlı karışım, gözeneklerin hava ile temas eden yüzeyine yerleşir ve hava ile oksitlenme sonucu gri veya siyah renk alır ki adı da buradan gelmektedir.  Biz her ne kadar gözeneklere dolan maddenin kir olduğunu söylesek de aslına siyah nokta oluşumunun cilt temizliği ile direk ilgisi vardır diyemeyiz. Çünkü cilt temizliği dışında diğer pek çok faktöre bağlı olarak da oluşabilmekte, siyah noktalar. 

Peki, siyah noktaya ne sebep olur?

Aşağıdaki dönem veya nedenler, siyah noktaların oluşmasına, artmasına sebep olur;

  • Ergenlik dönemi gibi, hormonların daha fazla sebum veya yağ ürettiği zamanlarda
  • Adet dönemlerinde
  • Hamilelik sırasında
  • Polikistik over gibi yumurtalık hastalıklarında
  • Hormonal pek çok sendrom sırasında
  • Terleten giysiler sebebiyle (şaka veya kask takmak v.b.)
  • Yağ bazlı, yoğun yapılı krem gibi ürünlerin kullanımı 
  • Genetik faktörler (Çünkü cildin gözenek boyutu genetiktir ve daha büyük gözenekleri olanlar ne yazık ki siyah nokta oluşumuna daha meyillidir)

Tüm bunlar tamam da, siyah noktalardan nasıl kurtulabilirim?

Siyah noktalardan kurtulmanın ve ek olarak da siyah nokta oluşumunu önlemenin pek çok yolu var aslında. Siyah nokta oluşan bölgelerin düzenli olarak temizlenmesi ve tedavi edici ürünler kullanmak tam bir bütün. Bu noktada işte benim yaptıklarım;

A- Cilt Temizleyici Ürünler :

1- Siyah noktaların giderilmesi için en iyi seçeneklerden biri, yağda çözünür olduğu için gözeneklere ve yağ bezlerine ulaşarak sebumu parçalayabilen salisilik asit içerikli temizleyiciler kullanılabilir. Ben daha önceki yazılarımda da yer verdiğim La Roche Posey Effaclar kullanıyorum. Jel temizleyici formülündeki bu ürünü günlük cilt temizleme aşamasında kullanıyorum (günde 1 kez, akşam yatmadan hemen önce)

2- Diğer bir alternatif ise, içerisinde seramid ve niasinamid gibi bileşenler bulunan, CeraVe Köpüren Temizleyici gibi ürünler olabilir. Önceki ürün ile bunu dönem dönem değiştirerek kullanıyorum aslında. Özellikle kış aylarında cildim daha kurumaya meyilli olduğundan La Roche cildimde ekstra kurutucu etki göstererek sivilcelerin artmasına da neden olabiliyor. Böyle dönemlerde CeraVe temizleyici imdadıma yetişiyor.

3- Tüm bunlara ek olarak daha uygun fiyatlı bir alternatif de Neutrogena Sivilce Karşıtı Yüz Temizleme jeli veya Arındırıcı Günlük Peeling jeli olabilir. Tüm bunları kullanıp oldukça memnun kaldığım için burada da yer vermek istedim. Bunların dışında pek çok ürün de var elbette. Ancak deneyimlemediğim için sizinle paylaşmak da istemiyorum.

B- Retinol veya Niassinamid içerikli Yüz Serumları :

1- Retionid ve retinol (retionidin daha hafifi diyebiliriz), siyah noktaların tedavisinde etkili olduğu belirtilen bileşenlerdendir. Aynı zamanda ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya da yardımcı olan bu bileşenler, gözeneklerin tıkanmasını ve akne oluşumunu önlemek için cilt hücrelerinin içten dışa gelişme şeklini değiştiriyormuş. Özellikle yaşlanma karşıtı serum ve bakım kremlerinde gördüğümüz retinol içeren ürünleri eczanelerden incelemenizi tavsiye ederim

2- Kullanmaktan memnun olduğum ürünlerden biri, Niassinamid içeriği ile The Ordinary yüz serumu. Düzenli kullanım ile siyah noktalarda ciddi bir gerileme olduğunu ve cildi aydınlattığını söyleyebilirim. Bu serumu, cildimdeki yağlanmanın arttığı dönemlerde sadece sabahları kullanıyorum. C vitamini (veya salisilik asit) içeren ürünler ile birlikte kullanılmaması tavsiye ediliyor. Bu yüzden sonrasında uygulayacağınız kremin içeriğine dikkat etmenizde fayda var.

3- Yatmadan önce kullandığım bir diğer ürün de BOKozmetik yüz serumu. Hem yaşlanma karşıtı bakım hem de cildi yeniden yapılandırmak için mükemmel olan bu serumu denemenizi tavsiye ederim. Geceleri temizlenmiş cilde bu serumu uyguladıktan sonra yine BOKozmetik nemlendiricisini sürerek gece bakım rutinimi tamamlıyorum.

C- Yüze Buhar Banyosu :

Gözenekleri iyi temizlemenin ilk yolu kuşkusuz önce iyice açılmalarıdır ki bunun en güzel yolu da, cilde buhar banyosu yaptırmaktır. Cildimdeki ihtiyaca göre 2 haftada bir uyguladığım yöntemlerden biri bu.

Buhar banyosu sonrası (nasıl yapılır buradan bakabilirsiniz—> Cilt tipine göre buhar banyosu önerileri) siyah nokta olan alanlara siyah nokta bantlarından yapıştırıyorum. Bu sırayla işlemleri uyguladığınız zaman siyah noktalarınızın daha iyi temizlendiğini fark edeceksiniz. Bu işlemler sonrası önce içerisinde salisilik asit bulunan jel kullanıyorum (A maddesindeki La Roche ürünleri v.b.) ardından da soğuk suyla bolca yıkıyorum. Serum ve nemlendirici aşamalarıyla da süreci sonlandırıyorum.

Bu noktada siyah nokta bantları dışında yumurta akı ile de böyle bir temizleyici yapmak mümkün. Nasıl yapılacağına dair detaylara buradan ulaşabilirsiniz—> Siyah noktalar için yumurta akı maskesi

Bu tip siyah nokta bantları, özellikle de hassas veya atomik bir cilde sahipseniz tahriş edici olabilir, dikkat etmekte fayda var.

Siyah noktalar sıkılmalı mı?

Diğer yandan bu bantlar dışında parmaklarla da sıkmak bir yöntem. Ancak ev ortamında yapmak bence riskli olabilir. Öncelikle çıplak elle değil, eldivenle temiz peçeteleri kullanarak yapmakta fayda var. Bu noktada aslında sıkma işlemi değil, siyah noktanın etrafına bastırma uygulaması yapılması gerekli. Bunun için tasarlanmış aletler de mevcut. Denemediğim için detaylı bilgi veremiyorum. Bu tip işlemleri bir uzmanın uygulamasının daha faydalı olacağı görüşündeyim. 

D- Vücut veya Sırttaki Siyah Noktalar :

Bana en çok gelen sorulardan biri de vücudun çeşitli bölgelerindeki siyah noktalar için ne yapılabileceği.

1- Aslında uzmanlar, benzoil peroksit içeren ürünlerle vücut temizliğini önermişler. Ancak bu madde cildi fazla kurutma veya tahriş etme ihtimalini taşıdığından %5 benzoil peroksit gibi düşük orana sahip olan ürünler ile başlanmasını önermişler. Eğer cilt çok kuruyorsa yerine içinde salisilik asit bulunan temizleyicilere geçiş yapmakta fayda var.

2- Diğer bir seçenek, tıpkı yüzde olduğu gibi retinoid jel veya krem kullanmak olabilir. Eczanelerden temin edilebilecek bu ürünler güçlü yapılarda olduklarından uzmana danışmak her zaman daha doğru bir seçenek olacaktır. 

Buraya kadar daha çok denediğim yöntemlerden bahsetmeye çalıştım. Ancak bazen doğru yaptığımızı sandığımız noktalar aslında daha çok siyah nokta oluşumuna sebep de olabiliyor, unutmayın. Örneğin, cildi çok kurutan ürünler tercih etmek veya çok kalın yapıda kremler kullanmak, siyah noktaları temizlemek için sıkmak ve dolayısıyla tahriş etmek gibi… Kullandığınız ürünler doğru olsa da bazen daha iyi geleceğini düşünerek miktarını abartıyoruz ya da tam tersi cilt zaten yağlı olduğu için nemlendirici kullanımını azaltıyor veya atlıyoruz….

Yanaklardaki siyah noktalara karşı nazik olunmakta fayda var. Çünkü yanak bölgesi (özellikle de karma cilt tiplerinde) daha kuru olmaya meyillidir. Bu sebeple kullanacağınız üründeki salisilik asit gibi kurutucu bileşenlere o bölge daha duyarlı olacaktır.

Hepsinden önemlisi, cildi doğru analiz etmek, doğru ürünler kullanmak veya daha derin siyah noktaları temizlemek için dermatoloğa baş vurmak en iyisidir. Verecekleri tavsiyelerle birlikte onların kullanabildiği, cildi daha derinlemesine temizleyen medikal cihazlar daha etkili çözümler elde etmenizi sağlayacaktır.

Siyah noktaların oluşmasını nasıl önleyebilirim?

Siyah noktalardan kalıcı olarak kurtulamasanız da (üzgünüm!), gelecekteki sivilcelerin ortaya çıkmasını önlemek için yukarıdaki ipuçlarını içeren tutarlı bir cilt bakımı rutini izleyebilirsiniz. Yatmadan önce makyajınızı çıkarın ve yüzünüzü temizleyin. Altta yatabilecek hormonal sorunları göz ardı etmeyin ve kalın yapılı kremler, makyajlar veya saç ürünlerini kullanmayın.

Unutmayın ki, tüm cilt tipleri için nemlendirme çok önemlidir. Örneğin, gözenek tıkanmasını önlemek  için en sevdiklerimden biri, uygun fiyatlı aynı zamanda, Neutrogena Yağsız Yüz Nemlendirici.

Uyarılar

  • Herhangi bir ürünü kullandığınız zaman tahriş gelişirse veya ağrı ortaya çıkıyorsa kullanmayı bırakın.
  • Hamileyseniz, devam eden sağlık sorunlarınız veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa herhangi bir malzemeyi veya kozmetik ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
  • Güzelliğe pek çok faydası olan (kozmetik ürünü veya doğal ürünleri) ilk defa kullanacağınız hemen her ürünü öncelikle cildinizde test etmelisiniz. (Cilt testi nasıl yapılır–> Cilt alerji testi)
  • Alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız.Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız.
  • Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here