Cilt için Salisilik Asit : Faydaları, Yan Etkileri ve Kullanımları

Akne ile mücadele için kullanılan yüz temizleyiciler, jeller veya kremlerde, kepekten kurtulmak için kullanılan şampuanların içerisindeki bileşenlerden biridir, salisilik asit. Salisilik asitin faydaları bu kadar çok olmasına karşın, bu bileşen her cilde veya saç tipine uygun mudur? Salisilik asit içeren ürünler nasıl kullanılmalıdır? Tüm detaylar, esraninportresi’nde.

0
604

Akne ile mücadele için kullanılan yüz temizleyiciler, jeller veya kremlerde, kepekten kurtulmak için kullanılan şampuanların içerisindeki bileşenlerden biridir, salisilik asit. Salisilik asitin faydaları bu kadar çok olmasına karşın, bu bileşen her cilde veya saç tipine uygun mudur? Salisilik asit içeren ürünler nasıl kullanılmalıdır? Tüm detaylar, esraninportresi’nde.

Eğer akneye meyilli (özellikle de benimki gibi dışarıda ucu olmayan, içi iltihap dolu şiş aknelerini ortaya çıkıyorsa!) cilde sahip olanların kullandığı ürünlerin içerisinde salisilik asit başı çeker (ki pek çok dermatolugun da kullandığı seçeneklerden biridir). Çünkü salisilik asit, sivilcelerin kurumasına yardımcı olduğu gibi cilt bariyerini güçlendirerek tekrar oluşmalarını da önleyebilir. Aslında doğal bir sivilce ilacı olarak nitelendirilse de bunun da ötesinde anti-enflamatuar, eksfoliye edici ve hafif antibakteriyel etkilere sahip olduğu da belirtilmektedir. 

Salisilik Asit Nedir?

Bilimsel anlatmak gerekirse, bir tür fenolik asit ve beta hidroksi asit. Salisilatlar adı verilen bileşikler grubundaki bir asittir. Kremlerde, akne tedavilerinde ve diğer ürünlerde kullanıldığında, cildi yatıştırıcı etkiye sahiptir. Aslında farklı şekilde kullanılmasına rağmen, aspirin (başka bir salisilat) ile aynı sınıftadır.

Salisilik asit yapısı gereği yağda çözünebildiğinden cildin yağlı, lipit katmanlarına kolayca nüfuz edebilir. Gözeneklere girebildiği ve gözeneklerin tıkanmasına, siyah noktalara ve çatlaklara neden olabilecek bakteri ve yağı temizleyebilmektedir. Böylece cildin yüzeyini daha pürüzsüz bırakarak, ölü hücreleri temizleyen doğal bir eksfoliant yani peeling görevi görmektedir.

Salisilik Asidin Cilde Yararları ve Ciltte Kullanımları :

Salisilik asit ciltte neden kullanılır?

  • Akneye eğilimli cildi temizlemek ve tekrar oluşmasını önlemek
  • Siyah ve beyaz noktaların azaltılması
  • Peeling yapmak
  • Kepek ve seboreik dermatiti azaltmak
  • Siğiller ve nasırlarla mücadele
  • Sedef hastalığı ve iktiyoz gibi cilt sorunlarının tedavisi
salisilik asit nedir
Salisilik asit nedir

Salisilik asidin cilt sorunları üzerine etkisi ve bazı uyarılar;

Hassas veya aşırı kuru cilde sahip kişiler için her zaman en iyi seçenek olmasa da salisilik asit iltihaplı, kırmızı ve ağrılı sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olabilir. 

Salisilik asit, ölü cilt hücrelerini gidermede ve cildi yumuşatmada en iyilerden biridir. Cilt rengi düzensizliğini azaltma, cilt hücresi yenilenmesini teşvik ederek cildin dokusunu iyileştirme yeteneğine sahiptir.

Çoğu insan bu bileşeni sadece cilt bakımı ile ilişkilendirse de, saç derisini ve saç sağlığını iyileştirmek için de kullanılabilir. Kepek ve seboreik dermatiti olan (kaşıntılı, pullu kafa derisine neden olan) kişilere tavsiye edilen salisilik asitli şampuanları eczanelerde bulabilirsiniz. 

Salisilik asit, krem ​​veya merhem olarak uygulandığında, cildi pul pul dökerek ve normal, sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesini teşvik ederek siğillerin giderilmesine yardımcı olabilir.

Riskler ve Yan Etkiler

Salisilik asit, bazı cilt tipleri için neden kötü olabilir? 

Kuruluğa veya kızarıklığa eğilimli hassas bir cildiniz varsa, sık kullanıldığında sizin için en iyi bileşen olmayabilir. Salisilik asidin, özellikle aşırı kullanıldığında veya ciltte büyük miktarlarda kullanıldığında tahriş, kuruluk, kaşıntı, soyulma ve kızarıklık gibi yan etkilere (özellikle ilk kullanmaya başladığında) neden olması mümkündür.

Deriden geçebildiği ve kan dolaşımına karışabildiği için, hamile kadınlar ve kan inceltici ilaçlar alanlar bu bileşeni kullanmaktan kaçınmalıdır.

Ağız içlerine, gözlere, kırık deriye / kesiklere veya benlere, doğum lekelerine, bunlardan çıkan tüylü siğillere veya genital / anal siğillere de uygulanmamalıdır.

Salisilik Asit Nerede Bulunur, Nasıl Kullanılır?

Artık eczanelerde, büyük mağazalarda ve hatta reçeteyle satılan çeşitli salisilik asit ürünleri bulunmaktadır. Örneğin;

  • Genellikle günlük kullanım için tasarlanan akneye meyilli ciltlere uygun yüz temizleyicileri. Bazı dermatologlar, en iyi sonuçları elde etmek için farklı salisilik asitlerin karışımını içeren yüz ürünlerini önerebilir.
  • Oluşmakta olan mevcut sivilce veya lekelere uygulanabilen, sivilce “leke tedavileri”  merhemleri veya kremlerin içinde. 
  • Sırt, göğüs gibi bölgelerde bulunan sivilceleri tedavi edebilen vücut temizleyicilerinde.
  • Saç derisindeki kepeği azaltmak için kullanılan salisilik asit şampuanı gibi;

Her gün salisilik asit kullanmak uygun mudur?

Cilt tipinize ve durumunuza bağlı olarak, topikal salisilik asit günde birkaç kez veya seyrek olarak haftada birkaç kez kullanılabilir. Hassas bir cildiniz yoksa ve ideal olarak bir nemlendirici ile birlikte günlük olarak sadece küçük bir miktar uyguluyorsanız, günlük kullanılabilir.

Bununla birlikte, cildinizin kuruduğunu ve tahriş olduğunu fark ederseniz, birkaç hafta kullanmayı bırakmakta fayda var.  En iyisi, önce bu üründen küçük miktarlarda ve ardından cildiniz uyum sağladıkça kademeli olarak daha fazla kullanmaktır. Günde iki kez uyguluyorsanız, nazik bir temizleyici kullandığınızdan ve cildinizi sık sık nemlendirdiğinizden emin olun, bu da çok fazla kuruluk ve soyulmayı önlemeye yardımcı olur.

Bu bileşeni büyük cilt lekeleri yerine cildinizin sivilceye eğilimli bölgelerine uygulamak en iyisidir.

Bu bileşeni içeren yüz temizleyicilerini zaman zaman kullanan biri olarak, cildinizdeki kuruluğun arttığını fark ederseniz ve yeteri kadar nemlendirmediyseniz, cilt daha fazla yağ üretmeye bu da daha çok sivilcelenmeye neden olacaktır. Bu nedenle bu ürünlerle birlikte kullanacağınız nemlendirici ve serumların seçiminde çok dikkatli olmanız gerektiğini de hatırlatmalıyım.

Salisilik Asit mi Benzoil Peroksit mi ? 

Bu bileşenlerin her ikisi de birçok akne ürününde bulunur.

Benzoil peroksit (yüz temizleyicilerde, leke tedavilerinde, maskelerde ve kremlerde bulunur) ciltte küçük enfeksiyonlara ve lekelere yol açabilen sivilceye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Daha güçlü antibakteriyel etkilere sahipken salisilik asit en çok siyah noktaların ve beyaz noktaların soyulması ve temizlenmesi için işe yarar.

Her ikisi de kuru cilde, hassas cilde ve alerjiye sahip kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır – özellikle çok kurutan benzoil peroksit…

ref : draxe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here