Kozmetik Ürünleri Anlama Kılavuzu

1
730

Kozmetikleri genellikle “kırışıklık önleyici”, “sivilceleri kurutur”, “cildi nemlendirir” gibi sadece jenerik cümlelere göre satın alıyoruz. Peki, kozmetik ürünlerin etiketleri? Kozmetik ürünlerde bulunan faydalı maddeler neler? İşte kozmetik ürünleri anlama kılavuzu…

Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğu gibi ayrı bir cilt sorunu da olabiliyor. Gençken sivilceler ve lekeler ile yaş ilerledikçe ince çizgiler ve kırışıklıklar ile mücadele etmeye çalışıyoruz. Hem bu sorunlarla mücadele edebilmek hem de güzel ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilmek için de cilt bakımı yapıyoruz. Yaptığımız cilt bakımları için bazen doğal malzemeler bazen de içerisinde çeşitli kimyasallar bulunan kozmetik ürünler tercih ediyoruz. Özellikle kozmetik ürünleri genellikle “kırışıklık önleyici”, “sivilceleri kurutur”, “cildi nemlendirir” gibi sadece jenerik cümlelere göre satın alabiliyoruz. Halbuki kozmetik ürünlerin kullanım amacı kadar önemli olan bir diğer konu da kimyasal içerikleridir. Etiketlerine baktığınız zaman gördüğünüz pek çok içerikle ilgili bilgimiz olmadığı için de markaya, bize satışı yapan uzman kişiye veya kullanıp iyi tecrübe ettiğini söylediği arkadaşımıza güvenerek alışveriş yapıyoruz. İşte bugün o kozmetik ürünlerin içindekilere ve ne ifade ettiklerine bakalım istedim. Bir tür kozmetik ürünler ile cilt bakımını anlama kılavuzu diyebiliriz bu yazı için. Aslında bu kimyasalların ne olduklarını bildiğiniz zaman o kozmetik ürünün kendi cildinize de uygun olup olmadığını da anlayabilmiş olursunuz.

Serbest Radikaller : Aslında yazı içerisinde cilde faydalı bileşenleri ve neye faydalı olacaklarını bulacaksınız. Ancak cilde zarar veren serbest radikallere kısaca yer vermeden olmazdı. Ciltte istemediğimiz pek çok sorunun oluşmasında baş roldedirler. Serbest radikal nedir derseniz; sağlıksız besinler, güneşin zararlı ışınları, hava kirliliği gibi sebepler tarafından salınan reaktif oksijen molekülleridir diyebiliriz. Bu moleküller kararsız hale geldikleri zaman tekrar kararlı hale gelebilmek için sağlıklı hücrelerle etkileşime geçerler ki bu da hücre yapısının bozulmasıyla sonuçlanabilir. İşte böylesi serbest radikaller ile mücadele edebilmenin yolu kolajen üretimi ile antioksidanlardan geçmektedir.

Kozmetik Ürünlerdeki Kimyasal İçerikler

1 kozmetik urunlerin icindeki kimyasallar_mini

Antioksidanlar (Antioxidants) : Artık hemen her yerde duyduğumuz terimlerden biridir. Gerek saç gerekse cilt bakımı için kullanılan kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılır. Oluşacak hasarları hafifletmek, yaşlılık belirtilerini geciktirmek veya hafifletmek, genç görünüşlü cilt oluşturmak için kullanılırlar. Antioksidanlar, üzüm, yaban mersini, koyu yapraklı sebzeler ve balıkda çokça bulunmaktadır. Antioksidan zengini diğer sebze ve meyveler ile ilgili bilgi almak isterseniz—> antioksidan zengini sebze ve meyveler

Beta hidroksi asit (Beta hydroxy acid) : Duymuş olabileceğiniz alfa hidroksi asitler(alpha hydroxy acids) gibi cilt bakımı konusunda popüler organik bileşenlerdir. Beta hidroksi asit (salisilik asit/salicylic acid) için yüzeysel peeling diyebiliriz. Tıkanmış gözenekleri açması, ciltteki fazla yağı atması, cildi pürüzsüzleştirmesi ve yeni hücre oluşumunu desteklemesi sebebiyle sivilce ve akne sorunları için kullanılırlar. Düzenli kullanılmaları halinde leke ve çizgilerin görünümü azalıp, cilt pürüzsüzleşecektir.

Collagen (Kolajen) : Cilde çok byük faydası olan bileşenlerden bir diğeri de kolajendir. Çünkü ciltteki kolajen üretimi azaldıkçayaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Kolajen cildi dayanıklı tutan bağlantı proteinidir. Cildin zamanla kaybettiği kolajeni yerine koymak bu noktada önemlidir. Bunun için pirinç ve fasulye gibi amino asitler açısından zengin besinler ile güçlendirmek gereklidir.

Differin : Sivilceli ve akneli ciltler için çözüm niteliği taşıyan bileşenlerden biridir. A vitamini türevi olan topikal jel differin akne tedavisi için doktor kontrolünde önerilmektedir.

2 kozmetik urunleri anlama kilavuzu_mini

E vitamini : Yara izleri, kahverengi lekeler, tırnak etleri, cilt bakımı için kullanılan hemen her üründe bulunan bileşenlerden bir diğeridir. Cildi nemlendirmesinin yanında kırışıklıkların oluşmasını erteleme ve oluşan kırışıklıkların hafiflemesi, cildin parlak olması gibi eşsiz özellikleri bulunmaktadır.

Glikolik asit (Glycolic acid) : Peeling yani soyma işlevi gören pek çok kozmetik ürünün içerisinde görebileceğimiz bileşenlerden bir diğeridir. Çünkü peeling işlemlerinin etken maddesidir. Leke veya sivilce tedavilerinde, kırışıklıklar ile mücadelede zaman zaman ihtiyaç duyulan cildin ölü hücrelerden arındırılıp, alttaki hasarsız cilt dokusunun açığa çıkarılması işlevini görür. Kozmetik ürünlerin içinde bulunmasının yanında cilt bakımı amacıyla tek başına da uygulanabilen bir tür cilt yenileme işlemidir.

Hyaluronik asit (Hyaluronic acid) : Kremler ve serumlarda bulunan bir bileşendir. Temel fonksiyonu ciltteki nemi arttırmak, su kaybını önlemek olan ve ciltte doğal olarak bulunan bir şeker molekülüdür.

4 kozmetiklerin icindeki kimyasallar rehberi_mini

Idebenone : Anti-aging yani kırışıklıklarla mücadele eden ürünlerdeki popüler bileşenlerden bir diğeridir. Güçlü bir antioksidan olan bu bileşen serbest radikaller ile savaşarak cildi çevresel hasarlara karşı korumayı amaçlamaktadır.

Jojoba yağı : Bitkisel yağlar içerisinde cilt bakımı için en çok kullanılanlardan biridir. Çünkü cildin kendi sebumuna en çok benzeyen, cilteki gözenekleri tıkamadan nemlendiren bir yağdır. Jojoba yağı ile ilgili daha çok bilgi almak isterseniz—> Jojoba yağı faydaları

Kaolin : Kil benzeri bir mineral olan kaolin, ciltteki fazla yağı emdiği ve cölü hücrelerden cildi arındırdığı için temizleyicilerde ve yüz maskelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Likopen (Lycopene) : En iyi bildiğimiz bileşenlerden biri olan likopen en çok domates ve havuçta bulunmaktadır. Bir tür antioksidan olan likopen, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumaktadır. (besinler yoluyla aldığınız zaman ayrıca kalp ve damar sağlığı için de çok faydalıdır)

3 kozmetik urunleri anlama kilavuzu_mini

Mexoryl SX : Oldukça popüler dengeleyici bileşenlerden bir diğeri. En çok güneş kremlerinin içerisinde karşılaşırsınız. Çünkü, erken yaşlanmaya neden olan UVA ışınlarına karşı cildi korumaktadır. Güneş kremleri dışında fondötenlerde, nemlendiricilerde de karşılaşabilirsiniz.

Niacinamide : B3 vitamini formundadır. Bu bileşen, cildin dış katmanlarını güçlendirir, esnekliğini arttırır, olası kızarıklıkve tahrişi yatıştırır. Kozmetik ürünlerin içinde görebileceğiniz gibi vitamin satılan yerlerde bulabilirsiniz.

Oksibenzon (Oxybenzone) : Güneş kremi içeriklerine geri döndük. Geniş spekturumlu koruyuculuk sağlayabilmek için kullanılır.

Peptitler (Peptides) : Aminoasitlerin birbirine bağlanarak proteini oluşturmasını sağlayan bağlardır, peptitler. Bu da kolajen üretimi açısından ne kadar önemli oldukları anlamına gelir. Peptitleri daha çok nemlendiriciler ile kırışıklık kremleri pazarlaması sırasında duyarsınız.

Kuersetin (Quercetin) : Eğer bu bileşeni herhangi bir ürünün etiketinde görürseniz, bunun cilde zarar veren serbest radikaller ile savaşan antioksidan olduğunu bilmelisiniz. Bu bileşiğin faydalarından yararlanmak için mor üzüm, turunçgiller, çilek, yaşil çay ve yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.

Retinol : İşte, A vitamini. Özellikle yaşlanma karşıtı bileşenler içerisinde büyük öneme sahip olan bileşendir. Hücre yenilenmesini teşvik eder, kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırır ki bu akne, lekeler ve ince çizgiler ile mücadele için çok önemlidir.

Salisilik asit (Salicylic acid) : Genellikle akneye meyilli ciltler için üretilen ürünlerde bulunan, cilt yüzeyindeki fazla yağı ve ölü hücreleri temizleyen bir beta hydroxy asittir.

Titanyum dioksit (Titanium dioxide) : Pek çok doğal güneş kremi formülünde bulunan, cildi UVA ve UVB ışınlarından koruyan bir tür mineral filtredir.

5 kozmetiklerin icindeki zararli kimyasallar rehberi_mini

C Vitamini : C vitamininin ne olduğunu gayet iyi bildiğinizi biliyorum. Ancak soğuk algınlığına karşı koruyucu olmasının yanında cilt için de son derece faydalıdır. Çünkü cildi sıkılaştırır, canlılık verir, serbest radikallerin yıpratıcı etkilerini azaltır, ciltteki ton farklılıklarını azaltır.

Squalane : Cilt nemlendirme konusunda etken maddedir. Pul pul dökülen ciltleri nemlendirme özelliği ile rahatlatır. Ayrıca güneş yanığı sonrasında ciltteki tahrişi ve irritasyonu yatıştırır.

Çinko oksit (Zinc oxide) : Güneş kremlerinde sıklıkla kullanılan bileşenlerden biridir. Özellikle hassas cilt tipleri için idealdir. Çünkü cildi tahriş etme riski çok düşük olduğu gibi UV koruması da sağlar.

Soya yağı : Serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır. Yaşlılık belirtileri olan ince çizgiler üzerinde etkilidir.

Seramid : Ciltte doğal olarak bulunan, cilde nemlilik veren bileşenlerdendir. Cildin dış etkenlere karşı koruyu bariyer fonksiyonunu güçlendirir.

Asetil hekzapeptid (Acetyl hexapeptide) : Yukarıda bahsettiğimiz peptit çeşitlerinden biridir. Ciltteki kırışıklık görünümü azaltan etkiye sahiptir. Göz çevresi, alın, dudak çevresi kırışıklıklarını azaltan kremlerin içerisinde karşılaşabilirsiniz.

CoEnzyme Q10 : Vücudumuzun her hücresinde bulunan güçlü bir antioksidandır ve cildin sağlıklı görünmesini sağlar.

Şimdiye kadarkiler, kozmetik ürünlerde en çok kullanılan faydalı kimyasallardır. Peki ya kozmetiklerdeki cilde zararlı maddeler neler? Onlar ayrı ve detaylı bir yazı konusu olmakla birlikte en çok duyacağınız veya karşılaşacağınız bir kaç tanesinin adını vermek gerekirse, paraben, petrokimyasallar, sentetik boyalar, sülfat… (kaynak : purewow)

1 Yorum

  1. kırışıklıklar için hyaluronic acid ve serumunu kullanmanızı öneririm.Gerçekten cildi yeniliyor ve kırışmasını önlüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here