Cilt için En İyi Doğal Esansiyel Yağlar

Gerek sağlık için gerekse güzellik için yüzyıllardır doğal yağlar kullanılıyor. Peki, temel yağlar (sabit veya taşıyıcı yağ) ve esansiyel yağlar (uçucu yağlar) olarak ikiye ayrılan bu yağlar nelerdir? Esansiyel yağlar nedir, temel yağlar ile aralarındaki fark nedir? Kırışıklıklar, cilt lekeleri veya pürüzsüz cilt için kullanabileceğiniz, cilt için en iyi doğal esansiyel yağlar ve bakım tüyoları, esraninportresi'nde.

0
1562

Gerek sağlık için gerekse güzellik için yüzyıllardır doğal yağlar kullanılıyor. Peki, temel yağlar (sabit veya taşıyıcı yağ) ve esansiyel yağlar (uçucu yağlar) olarak ikiye ayrılan bu yağlar nelerdir? Esansiyel yağlar nedir, temel yağlar ile aralarındaki fark nedir? Kırışıklıklar, cilt lekeleri veya pürüzsüz cilt için kullanabileceğiniz, cilt için en iyi doğal esansiyel yağlar ve bakım tüyoları, esraninportresi’nde.

Yüzyıllardır insanlar, gerek çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek, gerek sağlığı korumak gerekse de güzellik için doğal yağları kullanıyorlar. Doğal yağları, temel yağlar (sabit veya taşıyıcı yağ) ve esansiyel yağlar (uçucu yağlar) olarak ikiye ayırmak gereklidir. Peki, esansiyel yağlar (uçucu yağlar) nedir, temel yağlar ile aralarındaki fark nedir?

Esansiyel Yağlar Nedir?

Esansiyel veya diğer adıyla uçucu yağlar aslında kullanımına en çok dikkat edilmesi gereken doğal yağ grubudur. Genellikle bitkilerin özlerinden elde edilen bu yağlar, oldukça konsantre ve güçlü bir yapıya sahip olduklarından, doğru şekilde temin edilip, kullanılmadıkları zaman ciltte alerjik ve tahriş edici etkilere sebep olabilecekleri gibi gözle temastan kaçınılmalı, ağızdan tüketimleri yapılmamalı ve bilinçsizce uzun süre solunmamalı.

Esansiyel Yağlar Nasıl Kullanılır?

Yukarıda saydığımız önemli sebeplerden dolayı bu yağların kullanım miktarları, temel yağlara oranla daha sınırlı olduğu gibi her zaman bir taşıyıcı yağ, kil veya shea yağı gibi diğer bileşenler ile seyreltilmeleri gerekir. Parfüm yapımından, cilt, saç ve tırnak bakımına kadar pek çok alanda faydalandığımız esansiyel yağların doğru şekilde kullanıldıklarında mucizevi etkileri olduğunu bir gerçektir. İşte, cilt için en iyi esansiyel yağlar ve bu yağlar ile evde kolayca yapabileceğimiz doğal bakım tariflerini sizin için bir araya getirdim.

1- Lavanta Yağı :

Bu uçucu yağ, tüm cilt tiplerinde kullanılabilmesi ve ciltte oluşan tahrişi iyileştirmeye yardımcı olması nedeniyle çokça önerilir. Ciltte oluşmuş sıyrık ve kesikleri temizlenebilmektedir. Sakinleştirici etkisi yanı sıra, akne sorununa çözüm olması, kas ağrılarını azaltması, solunumu kolaylaştırması, saç dökülmesi ve kepek gibi sorunlara çözüm olabilmesi sebebiyle de lavanta yağı çokça kullanılabilmektedir.

Lavanta yağının cilde ve saça diğer faydaları neler, cilt ve saçlarda lavantayı nasıl kullanmalı gibi konularda detaylı bilgilere daha önce hazırladığım detaylı yazıdan ulaşabilirsiniz–> lavanta yağının cilde saça faydaları

2- Itır-Sardunya Yağı :

Bilimsel adıyla Geranium yağı, cildin yağ üretimini dengeleyen ve tüm cilt türleri için mükemmel olan çok yönlü bir yağdır. Itır yağı, kullanılan nemlendiricilere eklenerek cildin yağ dengesini sağlamasına yardımcı olunabilir. Ayrıca kokusu sebebiyle parfüm yapımında da kullanılabilmektedir. (Güçlü yapısı nedeniyle şeker hastalığı olanların bu yağı solumaktan uzak durması önerilmektedir)

Sardunya-ıtır yağı cilde-saçlara faydaları bu kadar olmamakla birlikte bu yağı kullanarak kuru cildiniz için mükemmel bir nemlendirici ve yenileyici sprey yapabilirsiniz.

Bunun için bir sprey şişesi içine maden suyu koyun ve ardından sadece birkaç damla ıtır-sardunya yağı ekleyin. Gün içerisinde cildinize bu karışımdan püskürtmeniz cildin tazelenmesini ve nemlendirilmesini sağlayacaktır.

3- Fesleğen Yağı :

Fesleğen yağı, böcek ısırmalarını yatıştırmak için harika olduğu gibi hassas ciltler için idealdir.

Hindistan cevizi veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağa birkaç damla fesleğen yağı ekleyip ve ardından doğrudan bir böcek sokması veya ısırmasından etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

Ayrıca yüksek tempolu, sıkı egzersiz ardından kaslarınızın gerildiğini hissediyorsanız, bir masaj yağına birkaç damla ekleyip, yorgun kaslara masaj yapabilirsiniz. Kaslarınızın rahatladığını fark edeceksiniz.

4- Günlük Yağı – Sığla Yağı (Frankincense) :

Eğer ince çizgiler, kırışıklıklar veya esnekliğini kaybedip sarkmış cilt görünümüyle mücadele etmek, erken yaşta önlemini almak veya cilt hücrelerinin yenilenmesini istiyorsanız, Frankincense yağı en ideal yağınızdır. Bu yağ ayrıca, ciltteki renk eşitsizlikleri ve pigmentasyon sorunlarıyla mücadeleye ve cildin tonunu dengelemeye yardımcı olur.

Bu yağı kolayca nemlendiricinize ekleyerek veya kendi nemlendiricinizi yaparak kullanabilirsiniz. Bunun için;

  • 30 ml üzüm çekirdeği yağı veya yoksa mevcut yüz nemlendiriciniz
  • 6 damla Günlük Yağı – Frankincense oil
  • İkisini karıştırın ve koyu renkli bir cam kaba koyun.
  • Parmak uçlarınıza bu karışımdan az bir miktar alıp nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.

Cildi sıkılaştıran, kırışıklıkları ve ince çizgileri, leke ve izleri gideren Günlük- Frankincense Yağının cilde faydaları ve diğer kullanım önerileri için–> Günlük yağı Frankincense cilde faydaları

5- Ylang Ylang Yağı :

Ylang ylang esansiyel yağı, yaşlanmanın etkileri ile mücadele etmek için hücre büyümesini hızlandırmaya yardımcı olan yağlı veya sivilce eğilimli cildi tedavi etmek için de kullanılabilen mükemmel bir yağdır.

Denemek için : Yağlı cilt tipine sahipseniz badem yağına birkaç damla ylang ylang ekleyip, nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.

6- Çay Ağacı (Melaleuca) Yağı :

Çay ağacı yağı faydaları gibi kullanımları da sayısızdır. Bunların birçoğu antifungal ve antibakteriyel özelliklerinden kaynaklamaktadır ki bu, sivilceli ve yağlı ciltler için ilk seçenek olduğu anlamına gelir. Çay ağacı yağı, küçük kesikler ve sıyrıkları da tedavi edebilir.

Çay ağacı yağını şampuanlara ekleyebilir, diğer yağlar veya doğal malzemelerle bir araya getirebilirsiniz. Böylelikle kepekten kurtulabilir, yağlı saçlara çözüm bulabilir, saçlarınızın daha uzun ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. İşte, saç bakımı için çay ağacı kullanmaya başlamanız için 4 önemli sebep–> Saç bakımı için çay ağacı yağı

Peki, çay ağacı yağı, sivilce tedavisinde nasıl kullanılır? Pek çoğumuzun şikayetlerinden biri olan sivilce için çay ağacı yağı tedavisi ile ilgili detaylar–> Sivilce için çay ağacı yağı kullanımı

7- Papatya Yağı :

Papatya yağı, çatlaklar, egzama, iltihaplanma, hassas cilt gibi çeşitli cilt koşulları ve sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olmaktadır.

8- Adaçayı Yağı :

Adaçayı yağı kullanarak cilt sağlığında etkili olan çeşitli yararlar gözlemlenebilir. Yaşlanma belirtileri ile savaşılabilir ve şişlik azaltabilir, aynı zamanda kuru ve yağlı ciltler için cildin yağ üretimini de düzenleyici etkisi olacaktır.

9- Neroli Yağı :

Neroli, canlandırıcı etkisi nedeniyle, yaşlanma etkilerini görmeye başladığımız ciltler veya hassas cilt tipleri için kullanılan harika bir uçucu yağdır. Yaşlı cildi sıkılaştırmak için neroli’yi cilt toniği olarak da kullanabilirsiniz.

Sıkılaşmak ve Çatlakları Önlemek için Nemlendirici

Malzemeler

  • 7 çorba kaşığı avokado yağı
  • 10 damla lavanta uçucu yağı
  • 6 damla neroli uçucu yağ
  • 2 E vitamin kapsülü
  • Koyu renkli şişe

Talimatlar

  1. Bir huni yardımıyla, koyu renkli şişeye avokado yağı dökün. (Avokado yağı zaten karanlık bir şişede gelirse, bırakıp diğer içerikleri de ekleyebilirsiniz.) Lavanta ve neroli uçucu yağları şişeye ekleyin.
  2. Bir iğne kullanarak E vitamini kapsüllerini delin içeriğini şişeye ekleyin. Şişeyi kapatın ve karışmaları için çalkalayın.
  3. Kullanmak istediğini zaman, elinize biraz bu yağ karışımından alıp biraz birbirine sürtün. Masaj yaparak karın, baldır veya bacak gibi bölgelere uygulayabilirsiniz.

10- Ardıç Yağı :

Ardıç yağı, bir taşıyıcı yağ ile birleştirilerek seyreltildiğinde (her zaman gerektiği gibi) iyi bir cilt temizleme yağıdır. Bu şekilde yaralara uygulanırsa, iyileşme süresini hızlandırabilir ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Dikkat: Hepimiz, esansiyel yağların kullanılmasında dikkatli olunması konusunda hem fikiriz. Yinede birkaç noktada uyarıda bulunmak istiyorum;

  • Fiziksel ve ruhsal olarak iyileştirici etkileri olan doğal yağların organik, saf ve doğru yöntemlerle üretilmiş olanını bulamadığınız zaman yarardan çok zararları ile uğraşırsınız. Satın aldığınız veya alacağınız doğal yağ gerçekten doğal mı, saf-organik doğal yağ nasıl anlaşılır biliyor olmak, hangi yağın ne işe yaradığını bilmek kadar önemlidir.
  • Kullanacağınız yağa alerjik olmadığınızdan emin olun. Bunun için ayak ya da el bileği üzerinde bir test yapın. 24 saat boyunca açık tutun ve herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edin.
  • Hamile kadınlar, emziren anneler, çeşitli hastalıkları olanlar ve ilaç kullananlar doğal yağları kullanmamalı veya doktor kontrolünde takip edilmeli. Çünkü yağların bazı hormonların salgılanması üzerinde büyük etkisi vardır.
  • Etkisinden emin olmadığınız hiçbir yağı birbiriyle karıştırmayı denemeyin.
  • Alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız.

Uyarı : Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here