Harika Bir Cilt için Kullanmaya Başlamanız Gereken 10 Doğal Yağ

Cildin görünümünü ve kalitesini arttırıcı pek çok farklı faydayı bünyesinde barından doğal yağlar, saf formlarıyla da, kozmetik ürünlerin içinde de kullanılabilmektedir. Ben de deneyimleyip, cildime iyi geldiğini fark ettiğim doğal yağları, esraninportresi’nde anlattım.

0
375

Cildin görünümünü ve kalitesini arttırıcı pek çok farklı faydayı bünyesinde barından doğal yağlar, saf formlarıyla da, kozmetik ürünlerin içinde de kullanılabilmektedir. Ben de deneyimleyip, cildime iyi geldiğini fark ettiğim doğal yağ çeşitlerini, esraninportresi’nde anlattım. 

Birkaç zaman öncesine kadar yağların ciltte kullanımı oldukça kötü bir itibara sahipti. Doğru ürünler ve doğru kullanım şekilleri kullanıldıkça, takdire şayan faydalarından da yararlanmaya başladık. Zamanla kozmetik ürünleri de etkisi altına alan doğal yağların sağlığa olumlu etkilerini anlatan reklamlar da arttı haliyle. Geriye ise organik doğal yağı ve cildiniz için doğru doğal yağ çeşidini bulmak kaldı…

Doğal yağlar, cildi iyileştirebilir, nemlendirebilir, koruyabilir. Çünkü, antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuar etkileri olan çok sayıda faydalı bileşik içerirler. Herkesin cilt yapısı farklı elbette ve bu noktada size iyi geleni bulabilmek, cildi tanımak ve ürünleri deneyimlemekle ilgili. Bense sizin için deneyimleyip, faydalarından çokça yararlandığım, cildime iyi gelen doğal yağları listeledim. Hangi yağı, ne için kullandığımı da anlattım. Haydi uzatmadan doğal yağ listeme bir bakalım;

1. Argan Yağı

Argan yağı denilince akla saç bakımı geldiğinin farkındayım. Ancak, yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle cilt bakımı endüstrisinde giderek daha popüler hale gelmeye başlayan doğal sabit yağlar çeşitlerinden biridir. Özellikle, menopoz sonrası cildin doğal nemini ve elastikiyetini geri kazandırdığına dair çalışmalar da bulunmaktadır. Diğer yandan ciltteki renk eşitsizlikleri için de kullanılabilmektedir.

Bu yağ için “sıvı altın” tanımlaması yapılmaktadır. İçinde yüksek düzeyde E vitamini, yağ asitleri ve antioksidan bulunmaktadır. Sağlıklı kollajeni destekler, sivilceleri tedavi eder ve erken yaşlanma belirtilerini önler. Ben bazen argan yağını da dahil ettiğim kür maskeler yapıyorum, bazen de gece rutinimde kullandığım nemlendirici içine ekleyerek kullanıyorum.

2. Zeytinyağı

Daha önce yazılarımda en çok anlattığım doğal yağlardan biri sanırım. Yaşlanma karşıtı faydaları olan, A ve E vitaminleri bakımından zengin, güçlü antioksidanlar, antienflamatuarlar özelliklere sahiptir. Yoğun bir cilt nemlendiricisi, temizleyicisi ve koruyucusu olarak da mükemmel bir taşıyıcı yağdır. Ayrıca, iltihapla savaşmaya ve güneş hasarının bazı etkilerini iyileştirmeye de yardımcı olur. Makyaj temizlemek için kullanmayı en sevdiklerimden biridir. 

3. Hindistan Cevizi Yağı:

İşte yine hem saç hem cilt için vazgeçilmezlerden biri…. İçindeki çok faydalı bileşenleriyle hücreleri onarır, iltihabı tedavi eder, pürüzsüz bir cilt mükemmel çalışır, hindistan cevizi yağı. Çok iyi bir vücut nemlendircisi olduğundan özellikle de kuru, egzamalı ciltlerin sevdiği doğal yağlardan biridir. 

4. Avokado Yağı

Beta-karoten, lesitin ve A, D ve E vitaminleri bakımından zengindir. Diğer birçok faydalı etkisinin yanı sıra cildinizi nemlendirir ve cildinizi yaşlandıran serbest radikallerle savaşan mükemmel bir yardımcıdır. Ayrıca kolajen üretimini artırır. 

5. Jojoba Yağı

Akneli, sivilceye meyilli ciltlerin çok seveceği doğal yağlardan biridir. Çünkü, vücudun doğal yağlarını taklit eder. Yağlı his bırakmaz, iltihap önleyicidir ve cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olan doğal bir nemlendiricidir. Özellikle akne ve sivilceler için bir yüz maskesi hazırlayacaksam kullandığım taşıyıcı yağdır. Bu maskelerin içine de genellikle bir kaç damla çay ağacı yağı kullanırım. Çünkü;

6. Çay Ağacı Yağı 

Bu yağ, aslında sadece sivilce tedavisinde değil, ayak mantarı, egzama, kepek gibi diğer cilt sorunları içinde kullanılmaktadır. Artık kozmetik mağazalarında şampuan, nemlendirici olarak, içinde çay ağacı yağı bulunan pek çok ürün bulmanız mümkün. Diğer yandan aktarlardan alacağınız çay ağacı yağını kullanarak kendi kremin, şampuanın içine de eklenebilir. Cilde direk uygulama yerine bir taşıyıcı yağ içine eklenerek, seyreltilmesini tavsiye ederim.

7. Üzüm Çekirdeği Yağı

Özellikle anti-aging yani yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle birkaç yıldır en sevdiğim doğal yağlarımdan biri… Bir çok cilt hastalığına dai iyi geldiği bilinen üzüm çekirdeği yağı, aynı zamanda hücrelerimizi bu UV aracılı stresten koruyan güçlü bir antioksidan görevi görür ve cilt kanseri ve cilt yaşlanması riskini azaltır.

8. Lavanta Yağı

Bu uçucu yağ, tüm cilt tiplerinde kullanılabilmesi ve ciltte oluşan tahrişi iyileştirmeye yardımcı olması nedeniyle çokça önerilir. Ciltte oluşmuş sıyrık ve kesikleri temizleyebilmektedir. Sakinleştirici etkisi yanı sıra, akne sorununa çözüm olması, kas ağrılarını azaltması, solunumu kolaylaştırması, saç dökülmesi ve kepek gibi sorunlara çözüm olabilmesi sebebiyle de lavanta yağı çokça kullanılır.

9. Günlük Yağı – Sığla Yağı (Frankincense) 

Eğer ince çizgiler, kırışıklıklar veya esnekliğini kaybedip sarkmış cilt görünümüyle mücadele etmek, erken yaşta önlemini almak veya cilt hücrelerinin yenilenmesini istiyorsanız, Frankincense yağı en ideal yağınızdır. Bu yağ ayrıca, ciltteki renk eşitsizlikleri ve pigmentasyon sorunlarıyla mücadeleye ve cildin tonunu dengelemeye yardımcı olur.

10. Itır-Sardunya Yağı 

Bilimsel adıyla Geranium yağı, cildin yağ üretimini dengeleyen ve tüm cilt türleri için mükemmel olan çok yönlü bir yağdır aslında. Itır yağı, kullanılan nemlendiricilere eklenip, cildin yağ dengesini sağlamasına yardımcı olunabilir. Ayrıca kokusu sebebiyle parfüm yapımında da kullanılabilmektedir. (Güçlü yapısı nedeniyle şeker hastalığı olanların bu yağı solumaktan uzak durması önerilmektedir) Faydaları sadece bu kadar olmamakla birlikte bu yağı kullanarak, kuru cilt için mükemmel bir nemlendirici ve yenileyici sprey de yapılabilir.

Dikkat: Hepimiz, doğal yağların kullanılmasında dikkatli olunması konusunda hem fikiriz. Yinede birkaç noktada uyarıda bulunmak istiyorum;

  • Fiziksel ve ruhsal olarak iyileştirici etkileri olan doğal yağların organik, saf ve doğru yöntemlerle üretilmiş olanını bulamadığınız zaman yarardan çok zararları ile uğraşırsınız. Satın aldığınız veya alacağınız doğal yağ gerçekten doğal mı, saf-organik doğal yağ nasıl anlaşılır biliyor olmak, hangi yağın ne işe yaradığını bilmek kadar önemlidir.
  • Kullanacağınız yağa alerjik olmadığınızdan emin olun. Bunun için ayak ya da el bileği üzerinde bir test yapın. 24 saat boyunca açık tutun ve herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edin.
  • Hamile kadınlar, emziren anneler, çeşitli hastalıkları olanlar ve ilaç kullananlar doğal yağları kullanmamalı veya doktor kontrolünde takip edilmeli. Çünkü yağların bazı hormonların salgılanması üzerinde büyük etkisi olabilir.
  • Etkisinden emin olmadığınız hiçbir yağı birbiriyle karıştırmayı denemeyin.
  • Alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız.

Uyarı : Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here