Alfa-Hidroksi Asitler – AHA’lar ve Beta-Hidroksi Asitler – BHA’lar : Cilt için Hangi Kimyasal Soyucu Daha Doğru?

Akne, sivilce, geride bıraktıkları kırmızı izler ve lekeler… Ayrıca gerek iç gerekse dış etkiler nedeniyle yaşlanmaya meyilli bir cilt…. Kimyasal peeling ürünleri içerinde bulunan, gözenekleri temizleyen, eşit cilt pigmentasyonu sağlayan, iltihaplı akneleri önleyen ve gelişmiş bir cilt dokusu ortaya çıkaran Alfa-Hidroksi Asitler (yani AHA’lar) ve Beta-Hidroksi Asitler (yani BHA’lar) nedir ve aralarındaki fark nedir? Nasıl uygulanmalılar? Detaylar, esraninportresi’nde.

0
474

Akne, sivilce, geride bıraktıkları kırmızı izler ve lekeler… Ayrıca gerek iç gerekse dış etkiler nedeniyle yaşlanmaya meyilli bir cilt…. Kimyasal peeling ürünleri içerinde bulunan, gözenekleri temizleyen, eşit cilt pigmentasyonu sağlayan, iltihaplı akneleri önleyen ve gelişmiş bir cilt dokusu ortaya çıkaran Alfa-Hidroksi Asitler (yani AHA’lar) ve Beta-Hidroksi Asitler (yani BHA’lar) nedir ve aralarındaki fark nedir? Nasıl uygulanmalılar? Detaylar, esraninportresi’nde.

Cildin yenilenmesi demek, daha sağlıkla parlayan daha pürüzsüz bir cilt demektir. Bunun için de doğru içeriklerle düzenli peeling yapmak yani cildin ölü derisini bir anlamda soymak gereklidir. Bunu yapmadan önce biraz peeling ile ilgili temel bilgilerden bahsetmek istiyorum.

Kimyasal, fiziksel ve enzim gibi peeling çeşitleri vardır. Yüz temizleme cihazları, fırçaları, pütürlü ürünler ve hatta kese… Bunlar ölü deriyi ovalayarak yüzden temizleyen fiziksel peeling araçlarıdır. Doğru kimyasal peeling içerikleri ve fiziksel peeling araçları kullanılarak ölü deride soyulma, cilt dokusunda iyileşme sağlanırken akne ve yaşlanma belirtileri de önlenebilir. Her iki peeling türünün de riskleri ve olumsuz yönleri olabilir. Fiziksel peeling doğru uygulanmadığında ciltte mikro yırtılmalara, kimyasal peeling de tahriş ve küçük yanıklara neden olabilir. 

Başta yaptığım uyarlar ve bilgiler “kimyasal” kelimesiyle bir araya gelince kulağa korkutucu da gelmiş olabilir. Alfa-hidroksi asitler (AHA’lar) ve Beta-hidroksi asitler (BHA’lar) doğru uygulama ve konsantrasyonlarla gözenekleri temizleyen, eşit cilt pigmentasyonu sağlayan, iltihaplı akneleri önleyen ve gelişmiş bir cilt dokusu ortaya çıkaran asitlerdir. 

Peki, AHA’lar ve BHA’lar arasındaki fark nedir?

Öncelikle “hangisi iyidir?” Sorusunun cevabı cildinizin ihtiyacında gizlidir. İkisinin sağladığı faydalar konusunda örtüşmeler olsa da hangisini kullanmanız gerektiği sorusunun cevabı, cilt tipinize ve elde etmeyi umduğunuz sonuçlara bağlıdır.

Alfa hidroksi asit AHA ve Beta Hidroksi Asit BHA
Alfa hidroksi asit AHA ve Beta Hidroksi Asit BHA

Bu noktada önemli olan ayrıntılardan biri, hangisini kullanılacak olursa olsun, mutlaka yavaş başlanması gerektiğidir. Kullanılacak ürün içerisindeki AHA veya BHA konsantrasyonu yüzde 0,5 ila 20 arasında değişebilir. Eğer bu tip bir ürün cilt bakım rutinine ilk kez eklenecekse, düşük konsantrasyon ve haftada 1 veya 2 gibi düşük uygulama sıklığı ile başlanmalı. Zamanla cilt bu asitlere alışacaktır ki bu aşamadan sonra sıklık ve konsantrasyon adım adım arttırılabilir. 

Uyarı : AHA ve BHA gibi kimyasal soyucuları kullanırken takip edilmesi gereken en önemli kural, cilt bu asitlerle güneşe duyarlı hale geleceğinden, güneşin zararlı etkisini önlemek için SPF seviyesi en az 30 (ki bence 50!) olan güneş kremi kullanımıdır.

AHA’lar nedir?

AHA’lar meyvelerden veya şeker kamışından elde edilir, bu yüzden bazen bunlara meyve asitleri denildiğini görebilirsiniz. Suda çözünürler, yani cildin yüzeyinde daha pürüzsüz, daha eşit pigmentli cilt katmanını ortaya çıkarmak için ölü cildin üst katmanını soymak için çalışırlar. Ayrıca, kolajen üretimini de uyarırlar, bu da yaşlanmayı geciktirme bir numaralı endişenizse AHA’ları iyi bir seçim haline getirir. AHA’lar ayrıca kuru cilde sahip insanlar için en iyisidir.

Alfa-Hidroksi Asitler / AHA’lar nedir? 

  • Şeker kamışından veya meyvelerden elde edildiklerinden onlara meyve asitleri de denir. 
  • Suda çözünürler. Mat-donuk cilt, renk eşitsizliği, leke sorunu, sivilce ve kapalı komedonlar için kullanılabilir.
  • Cildin yüzeyinde daha pürüzsüz, daha eşit pigmentli cilt yüzeyi ortaya çıkarmak için çalışırlar. 
  • Kolajen üretimini de uyarırlar ki bu da yaşlanmayı geciktirme etkisi olduğu anlamına gelir. 
  • Çoğu cilt tipine uygun olmakla birlikte, kuru cilde sahip olanlar için iyi bir seçimdir. Yine de başta belirtildiği gibi başlangıç için düşük konsantrasyonların kullanılması önerilmektedir.

AHA’ların Faydaları :

  • Güneş lekelerini, hafif akne izlerini ve diğer hiperpigmentasyon çeşitlerini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
  • Kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır
  • Donuk cildi aydınlatır.

AHA Türleri Neler :

  • Glikolik asit: Etkinliği nedeniyle pek çok ürünün etiketinde karşılaşmış olabilirsiniz. Şeker kamışından elde edilen güçlü bir asittir. 
  • Laktik asit: Laktik asit meyve asitleri yerine sütteki laktozdan elde edilir.
  • Malik asit: Laktik ve glikolik asitlerin aksine, malik asit tek başına o kadar etkili değildir aslında. Bu nedenle tek başına değil, BHA-AHA çapraz asit karışımlı ürünlerde bulunur.

Beta-Hidroksi Asitler / BHA’lar nedir?

Kimyasal yapı olarak AHA’lara çok benzeseler deAHA’lardan farklı olarak, BHA’lar yağda çözünür. Yani, yağ bezlerini hedefler ve yağ salgılanmasını azaltmak için gözeneklerin derinliklerine inebilirler. BHA’lar aknenin en iyi iki arkadaşını (fazla yağ ve ölü cilt) ortadan kaldırmak için çalıştığından, bu asit akneye eğilimli veya yağlı cilde sahip kişilerde  fazla yağlanmayı ve sivilceleri önlemek için çokça kullanılır. 

Kullandığınız kozmetik ürünler içerisinde akne / sivilce tedavi ettiğini belirtenler varsa muhtemelen içinde BHA’lar da vardır. Bu noktada eklemekte fayda var, akne ile mücadele ürünlerinin etiketini kontrol ederseniz, en sık bulacağınız BHA türü, salisilik asittir.

BHA’ların Faydaları :

  • Geniş gözenek, kapalı komedon ve sivilceyle savaşır
  • Cilt kızarıklığını yatıştırır ve iltihabı azaltır
  • Yağ salgısını azaltır

BHA Türleri Neler? :

  • Salisilik asit: En yaygın kullanılan BHA türüdür. Akne ile mücadele yetenekleriyle bilinir. BHA’lar akneye neden olan gözenek tıkayıcılarını giderdiğinden, salisilik asit siyah nokta ve beyaz noktaların önlenmesi için en iyisidir.
  • Sitrik asit: Bu asit aslında bir AHA veya bir BHA olarak sınıflandırılabilir, ancak fazla yağla mücadele etmek için salisilik asit ile eşleştirildiğinde süper etkilidir.

AHA’lar ve BHA’lar Birlikte Kullanılabilir Mi?

Eğer amaç sivilceyle savaşmaksa kesinlikle evet! Çünkü BHA yeni sivilce oluşumunu önlemeye çalışırken, AHA, mevcut sivilcelerin iltihabını azaltıp, geride bıraktığı kırmızı izleri ortadan kaldıracaktır.

Peki birlikte nasıl kullanılmalılar?

Piyasada bu iki asit çeşidini bir araya getirmiş ürünler bulunuyor. Ancak hassas cilt yapısına sahip olanlar, “özellikle de cildin bu asitlere alıştırıldığı başlangıç safhasında” bunları ayrı ayrı içeren ürünleri edinip, biri sabah biri gece veya farklı günlerde uygulamak suretiyle kullanabilir.

Uyarı : Cilt bakım rutini içerisinde retinol kullanımı da varsa, AHA veya BHA gibi asitleri rutinlere sahil etmek cilt için fazla yorucu olup, cilt bariyerinin zayıflamasına, kırmızı, tahriş olmuş bir cilde neden olabilir. Bu nedenle tek bir ürünün cilde etkileri yanı sıra beraberinde kullanılan ürünlerin de içeriklerinin ve cilde etkilerinin ne olacağının araştırılması gereklidir. 

AHA veya BHA gibi kimyasal soyucu ürünlerden sonra kullanılacak nemlendiricinin de doğru seçimi bu yüzden önemlidir. Şöyle düşünebilirsiniz, cilt pek çok olumsuz faktörle savaşırken (sivilce, akne, yaşlanma etkiler vb.) AHA ve BHA’lar en iyi müttefik olsa da yorgun düşer. İşte nemlendirici ve elbette güneş kremi kullanımı, yorgun düşen cildin tekrar güçlenmesine, yenilenmesine yardımcı olan önemli bir diğer müttefiktir. 

Uyarılar

  • Herhangi bir ürünü kullandığınız zaman tahriş gelişirse veya ağrı ortaya çıkıyorsa kullanmayı bırakın.
  • Hamileyseniz, devam eden sağlık sorunlarınız veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa herhangi bir malzemeyi veya kozmetik ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
  • (kozmetik ürünü veya doğal ürünleri) ilk defa kullanacağınız hemen her ürünü öncelikle cildinizde test etmelisiniz. (Cilt testi nasıl yapılır–> Cilt alerji testi)
  • Alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız.Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız.
  • Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here