Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Faktörü

0
141

Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Faktörü

Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmek adına  adeta imdadına yetişen tüp bebek tedavisi günümüzde en çok tercih edilen alternatif üreme yöntemlerinden biri haline geldi. Bu tedavi genel olarak kadının rahminde ideal büyüklüğe ulaşan  yumurtanın erkeğin sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında buluşturulması ve döllenmenin gerçekleşmesinin ardından embriyonun kadın rahmine transfer edilmesi prosedürü ile gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin pek çok farklı şehrinde olduğu gibi Ankara tüp bebek tedavisi uygulamalarının son derece başarılı bir şekilde yapılabildiği kentler arasında yer alıyor. 

Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Yaşı Önemli!

Tüp bebek tedavisi,  başarı oranının son derece yüksek olduğu üreme yöntemlerinden biri olsa da kadının yaşının bu başarı oranında etkileyici bir unsur olduğunu unutmamak gerekiyor. Kadının yaşı yükseldikçe başarı oranı da düşüyor ve bu nedenle tüp bebek tedavisine başvurmak için geç kalmamak gerekiyor. Çiftler 1 yıllık korunmasız ilişkiye rağmen  hamilelik haberi alamadıysa fazla beklemeden  tüp bebek tedavisinin uygulanması için gerekli başvuruları yapabilir.  Genel olarak doğal yolla hamile kalma süresinin aşağı yukarı bir yıl olduğunu belirtebiliriz.

Tüp bebek tedavisi genel olarak 45 yaşına kadar yapılabilen bir işlemdir.  Ancak 35 yaşından sonra kadınlarda artık yumurta rezervinin azalmaya başladığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.  Her ne kadar tüp bebek tedavisinden hemen önce uygulanan hormon tedavileri ile yumurta rezervinin artırılması istense de her kadın için başarılı bir sonuç elde edilemediğini de belirtmek gerekiyor.  Yumurta rezervlerinin özellikle 38 ve 39 yaşından sonra ciddi düzeyde azaldığını bilmenizde fayda var.  Bu durumda tüp bebek tedavisinde başarı şansının ciddi düzeyde düşeceğini dikkate almalısınız.

Tüp bebek tedavisinde genellikle kadınların yaşı konuşuluyor. Ancak erkeklerin yaşının da  önemli olduğunun altını çizmek gerekir.  Erkeklerde 55 yaşın ardından sperm hareketlerinde ciddi bir azalma görülüyor. Bu azalmanın %54 seviyesinde olduğunu belirtebiliriz. Bu duruma bağlı olarak tüp bebek tedavisinde yine başarı oranı düşebiliyor.  Laboratuvar ortamında yumurta ve sperm hücresinin buluşması her daim döllenme ile sonuçlanmayabiliyor. Dolayısıyla kadının yaşı kadar erkeğin yaşının da önemli olduğunu söyleyebiliriz. Her durumda çiftlerin geç kalmadan gerekli tedaviye başlanması için başvurusunu yapması daha iyi neticeler elde edilmesi için büyük önem taşıyor. 

Tüp Bebek Tedavisinde Çoğul Gebelik Riski

Konu ile ilgili en çok merak edilen unsurlardan biri de tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riskinin bulunup bulunmadığı ya da bu riskin yüzde kaç oranında olduğudur.  Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riski mevcuttur.  Çünkü tek bir embriyo transfer edilse bile embriyo bölünebiliyor ve durum ikiz gebelik ile sonuçlanabiliyor. Ancak eskiye nazaran çoğul gebelik riskinin artık daha düşük olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü bundan kısa bir süre öncesine kadar  tüp bebek tedavisinde başarı oranını yükseltmek adına birden fazla sayıda embriyo transferi gerçekleştirilebiliyordu.  Ancak çoğul gebeliğin beraberinde getirdiği riskler dikkate alınarak artık böyle bir uygulama yapılmıyor ve sadece tek bir embriyo transferi gerçekleştiriliyor. Yine de bu durum çoğul gebelik riskini tamamen ortadan kaldırmıyor. Günümüzde tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riskinin % 20 ila % 30 dolaylarında olduğunu belirtebiliriz.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenmeli? 

Tüp bebek tedavisinin genellikle 3 defa denenmesi tavsiye ediliyor.  Her 3 denemede de başarılı bir sonuç elde edilemediyse 4. Denemenin ve sonraki  denemelerin gebelik ile sonuçlanma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle daha fazla sayıda deneme yapılmasına çoğu zaman ihtiyaç duyulmaz. 

Bu içerikteki bilgiler https://www.esracabukcomert.com/tup-bebek-tedavisi-ankara/ adresinden derlenmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here