Ev Duvar Boyası Seçimi Önerileri

0
5145

Bahar ve yaz başları temizlik, yenilenme, boya badana ve ev dekorasyon için en güzel dönemlerdir. Eğer siz de şu aralar evin duvarlarını boyatmayı istiyor ve ne renk yapsam acaba diye düşünüyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin. İşte, ev duvar boyası ve renk seçimi yaparken fikir verecek bir rehber…

Sizler de iyi biliyorsunuz ki evin duvarlarını boyamak için seçtiğiniz renk ile evinizin görünümü bambaşka olur. Bu yüzden de doğru renk seçimi önemlidir. Hangi odayı hangi renk yapmalı, renk kombinasyonları nasıl yapılır, hangi renkleri nerede kullanmaktan kaçınılmalı? Bunlar neden bu kadar önemli derseniz, renklerin anlamları ve bizde yarattıkları ruh halleri değişimleri bu konudaki en önemli belirleyici olduğundandır.

Ev duvar boyası doğru renk seçimi ile içinde kendinizi daha iyi hissettiğiniz yaşam alanı yaratabilirsiniz. Bunu yaparken her odayı ayrı değerlendirmeli, kişiliğinize, o oda için ne beklediğinize, odadaki diğer eşyaların renklerine göre karar vermelisiniz. Örneğin çalışma odasında sizi gevşetip, uyku haline geçmenize etki edebilecek bir renk istemezsiniz öyle değil mi? Tüm bunlar için de önceden iyi bir araştırma yapmakta fayda var.

Ev Duvar Boyası Seçimi Yaparken Bilmeniz Gerekenler

ev duvarları icin renk secimi ornegi 5_mini

Duvar Boyası Renk Seçimi için Adımlar;

1- Her şeyden önce belirlemeniz gereken konu boya-badana için ayıracağını bütçedir. Bilmelisiniz ki her odayı farklı bir renk yapmak bütçeyi katlayacaktır. Çok güzel hayalleriniz, eviniz için olmasını arzu ettiğiniz dekorasyon fikirleri olsa da günün sonunda konu döner dolaşır ve bütçede kilitlenir.

2- Sonrasında da klasik, geleneksel olarak tabir edebileceğiniz renkler mi istiyorsunuz yoksa farklılık arayışında mısınız karar vermelisiniz. Çünkü kafanızda netleştirmezseniz emin olun boya kataloğunu elinize aldığınız anda çeşitler içerisinden seçim yapmak, tek bir renge veya renk tonlarına odaklanmak mümkün olmuyor.

3- Boya kataloğu demişken elbette yine karar vermeniz gereken bir konu da nasıl bir bitiş istediğiniz. Yani mat, parlak, saten, yarı parlak…. Bunlarla birlikte elbette evde çocuk varsa, leke tutmayan, kolay silinebilir boyalara da yönelmeniz gerekebilir.

4- Tüm bunlara karar verirken aslında satın almayı düşündüğünüz boya markası için de seçim yapmış olacaksınız. Şimdiler de çok fazla marka, çok fazla çeşit dolayısıyla da çok fazla alternatif var. Vaktiniz varsa bir kaç markayı, boyalarını araştırın ve fiyat alın.

5- Bu noktada önerim teknolojiden de yardım alın. Artık pek çok markanın çok güzel aplikasyonları var. Bu aplikasyonlarda, odanın resmini çekip yüklediğiniz zaman seçtiğiniz rengin odanızda nasıl durduğunuz, odanızın nasıl göründüğünü neredeyse birebir olacak şekilde inceleyebiliyorsunuz.

1 renk carki_mini

6- Son olarak ve aslında en önemli olanı renk kombinasyonları. Aynı oda içerisinde veya odaların birbirleriyle, eşyalarla uyumuyla ilgili olabilir bu. Bu noktada temel bir kaç öneri izinde gidebilirsiniz.

Monokramatik Renk Düzeni : Aynı rengin veya tonlarının kullanıldığı düzendir.
Benzer Renk Düzeni : Renk şeması üstünde bulunan yan yana renklerin kullanıldığı düzendir.
Tamamlayıcı Renk Düzeni : Renk şeması üstünde bulunan renklerden biri ile tam karşısındaki rengin birlikte kullanılmasıdır. Karşıt renkler olduklarından yan yana daha parlak, canlı bir görünüm verirler.

7- Buraya kadar odanın renk seçimi ve satın alma süreci için daha çok renk uyumları gibi konuların üzerinde durmuş olsak da dikkate almanız gereken başka ayrıntılar da var aslında. Bunlar neler derseniz;

– Odaların tek tek ve toplam alanları

– Odaların doğal ışık alma durumları ile kullandığınız aydınlatmalar. Çünkü her iki ışık altında seçtiğiniz boyanın görünümü farklı olacaktır.

– Odalar içerisinde taş duvar, duvar kağıdı gibi özel uygulamaların olur olmadığı

– Pencereler, panjurlar, kapılar ve bunları tutacakları ile ilgili uyum ve bunlarda bir değişiklik isteyip istemediğiniz…

ev duvarları icin renk secimi ornegi 4_mini

– Diğer önemli nokta, boyanın kuruduktan sonra 2 ton kadar koyu görünebileceğidir. Bu yüzden boya karışımı yapılırken dikkat etmelisiniz. (Elbette işin uzmanına bırakmak her zaman doğru seçim olacaktır) Karışım sonra küçük bir alanda deneme yapıp, kurumasını beklemek tam karar için mantıklı olabilir.

– Eğer evin renk düzenini sık sık değiştirmekten hoşlanıyorsanız, nötr tonları tercih edebilirsiniz. Böylelikle aslında canlı kırmızıların, mavilerin kullanıldığı ev dekorasyonunda dahi mükemmel görünümler elde edersiniz. Ayrıca böylesi renkler ile eşyaları, ev aksesuarlarını bir araya getirmek, değişiklikler yapmak çok daha kolaydır.

– Koyu renkler, açık renklere göre daha fazla bakım gerektirirler.

– Koyu renkler canlılıklarını açık renklere oranla daha çabuk kaybederler, solarlar.

– Koyu renkler, açık renklere oranla ısıyı daha fazla absorbe ederler.

– Seçtiğiniz rengin katalogda görünen haliyle gerçekte duvardaki görünümü farklı olacaktır.

– Geniş bir odada görüp beğendiğiniz renk ikilisi, küçük bir odada aynı güzel etkiyi yaratmayabilir.

– Elbette boya öncesi uygulanacak yüzey. Boya yapacağınız yüzeyin temizlenmesi, parlaksa, matlaştırılması gibi bazı ön hazırlıkların yapılması gereklidir.

– Eğer iyi bir işçilik,doğru renk ve boya seçimiyle boya badana yapıyorsanız 5-6 yıl rengin canlılığını koruması ve daha önce tekrar boya yapma ihtiyacı hissetmemeniz gereklidir.

– Rulo seçimi de diğer detay konudur. Eğer boyayı kendiniz yapmayacaksanız işin uzmanı zaten bu detayı biliyordur. Ancak, evin duvarlarında su veya solvent bazlı, saten boyalarda kısa tüylü saten rulolar, plastik boyalardaysa plastik boya rulosu önerilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here