Gebelik Nasıl Hesaplanır?

0
66

Hamile bayanların yaşadığı en büyük heyecanlardan biri, hamilelik belirtileri sonrası bebeğin doğumuna ne kadar kaldığını öğrenmektir. Doktorların bir süre belirlemesine rağmen, birçok anne adayı kaç aylık gebe olduklarını kendileri hesaplamak ister ve gebelik nasıl hesaplanır araştırmaya başlar.

Gebelik hesaplama konusunda merakınızı gidermek için esraninportresi.com olarak sizler için “gebelik nasıl hesaplanır?” sorusunu cevaplayacak faydalı bir yazı hazırladık. Hamilelik hesaplama nasıl yapılır? Kaç aylık hamileyim? Hamileliğimin kaçıncı haftasındayım? Hamileliğimin bitmesine kaç ay kaldı? gibi soruların cevabını esraninportresi.com’da bulabilirsiniz.

gebelik nasıl hesaplanır 3_mini

Regl Dönemine Göre Gebelik Nasıl Hesaplanır?

Bebeklerinin ne zaman dünyaya geleceğini merak eden yeni anne ve baba adayları için tarih hesaplamaya, gebelik haftası hesaplama denir. Gebelik haftası hesaplamanın birçok farklı yolu vardır. Ancak anne ve baba adayları genelde yanlış hesaplar. Çünkü hamilelik haftası, döllenme gününün gerçekleştiği güne göre değil, son adet tarihinin gerçekleştiği ilk güne bakılarak hesaplanır.

Döllenme gerçekleştiğinde, son adet tarihinden yaklaşık 15 gün sonrasıdır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken tarih bu değildir. Bundan önce görülen adet tarihi dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

Kaç Aylık Hamileyim?

Bilindiğinin aksine hamilelikte 1 ay, 4 haftalık süreci kapsamamaktadır. Hamilelikte 1 ay, 4 hafta 3 gün olarak hesaplanır. Hamilelik hesaplaması yaparken önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Hamilelik süreci genel olarak 40 hafta kadar sürer. Bu konuda doktorların size gebelik hesaplamasında kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir.
8-9 hafta bittiğinde 2 ay,
12-13 hafta bittiğinde 3 ay,
16-17 haftalar bittiğinde 4 ay,
20-21 haftalar bittiğinde 5 ay,
24-25 haftalar bittiğinde 6 ay,
28-29 haftalar bittiğinde 7 ay,
32-33 haftalar bittiğinde 8 ay,
36 hafta bittiğinde ise 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
40 hafta bittiğinde –> 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmıştır bu da 40 hafta eder.

Hamilelik hesaplamada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ayların değil haftaların hesabının yapılmasıdır. Sebebi ise hamilelikte tüm değişiklikler hafta hesabına göre gerçekleşir. Hamilelik toplamda 40 hafta sürer. Doğumlar genelde 38-40 haftaları arasında gerçekleşir.

Negele Yöntemi 

Doğumun yapılacağı gün “negele yöntemi” denilen bir sistem ile de hesaplanır. Bu yöntemde dikkate alınması gereken tarih son adet tarihinin ilk günüdür. Bu güne 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir.

Örneklendirmek gerekecek olursa;

Anne adayının son adet tarihinin ilk gününün 16 Eylül 2015 olduğu kabul edelim. 17 Eylül’e 7 gün eklediğimiz zaman 23 Eylül 2015 tarihi elde edilir. Eylül ayından 3 ay geriye gidilir ve Haziran ayı elde edilir. 2016 yılına ise bir yıl eklendiği zaman, bebeğin tahmini doğum tarihi elde edilir: 23 Haziran 2016.
16 Eylül + 7 = 23 Eylül
9. ay (Eylül) – 3 = 6. ay (Haziran)
2015 + 1 yıl= 2016
23 Haziran 2016

Ancak bu hesaplamaya her zaman güvenmemek gerekir. Sebebi rutin olarak adet görmeyen veya anne adayının o ay içinde yumurtlama tarihinin değişmesi, doğum yapacağı tarih ile uyuşmamasına sebep olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here