Ay Ay Gebelik Gelişim

0
251

Anne olmak bu hayatta bir kadının başına gelebilecek en güzel durumlardan biridir. Hamile kaldığınızdan itibaren vücudunuz değişime uğramaya başlar ve dünyaya gelecek olan bu yeni minik misafirin gelişimini tamamlayabilmesi için bedeninizi yeniden düzenler. Gebe kaldığınız takdirde vücudunuzda ne gibi değişiklikler olacağını merak ediyorsanız gelin beraber ay ay gebelik gelişim aşamalarına bakalım.

Ay Ay Gebelik : Gebeliğin 1. ayındasınız. Tabii ki de çok heyecanlısınız. Hele ilk defa çocuk sahibi olacaksanız vücudunuzdaki bazı değişiklikler size garip gelebilir. Hatta çoğu anne adayı bu süreçte gerçekten zorluk çekebiliyor. Ancak rahatsız edici değişiklikler gebeliğin 12. haftasından sonra azalmaya başlıyor. Hamile kalınan ilk ay içerisinde anne adaylarında genellikle bulantı olur, kimi zaman bu bulantılar yerini kusmaya bırakabilir. Adet düzeninde gecikme yaşanır, yorgunluk ve halsizlik baş gösterir. Daha önce sevdiğinizi bile fark etmediğiniz yiyeceklere karşı aşermeniz de tutabilir, normalden biraz daha fazla duygusal olmanız da sizi ve çevrenizdekileri garipsetebilir. Ancak endişelenmeyin, vücudunuz bebeğiniz için en uygun zemini hazırlıyor sadece.

ay ay gebelik gelişim aşamaları_mini

Gebeliğin 2. ayında çok ufak da olsa karnınızın şişmeye başladığını hissedebilirsiniz. Psikolojik olarak böyle hissetmeniz çok normal. Bu ayda ve 3. ayda mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Mesela ilk 3 ay içerisinde kedi veya köpek severken, dışkılarına pek yaklaşmamanız bebeğiniz açısından yararlı olacaktır. Ayrıca çiğ etle de fazla yüz göz olmamanızı öneririm. Çünkü dışkı ve çiğ ette bebeğe zararlı olabilecek parazitler yaşıyor olabilir. Organ gelişiminin en hızlı geliştiği üç aylık dönemde bu durumlara dikkat etmek gerekiyor. Hele ki sigara, alkol, doktor kontrolü olmadan kullanılan ilaçlardan mutlaka uzak durmalısınız.

Geldik gebeliğinizin 3. ayına. Bu dönemde kusmalarınız ve bulantılarınız azalacaktır. Fakat yerini en büyük sorunlardan biri olan kabızlığa bırakacaktır. Bebeğin kapladığı alan sebebiyle bağırsak hareketleriniz yavaşlıyor ve bu da kabızlığa yol açıyor. Kusmanız aşırıya kaçmadıysa bu dönemde 1-2 kilo almanız gayet normaldir. Merak etmeyin bu şekilde devam ettiğinizde hamileliğiniz bittiğinde fazla kilolu bir anne olmayacaksınız.

Gebeliğin 4. ayında artık bebek taşıdığınız dışarıdan da belli olur. İlk 3 aya göre daha enerjik hissedersiniz.

Gebeliğin 5. ayında sırt ağrılarınız olabilir. Memelerden ilk süt gelebilir, bu durumda sadece silin sakın ama sakın memenizi sıkmayın. Bu dönemde bebeğinizin ilk hareketlerini, dönmelerini yada küçük tekmelerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte 5.ay bebeklerde en hızlı gelişimin kaydedildiği aylardan biridir ve sizin de kilo artışınız da mutlaka olacaktır. Bebeğiniz sağlıklı büyümesi için siz de onun gelişimine yardım etmeli, sağlıklı beslenmelisiniz.

Gebeliğin 6. ayı en rahat ayı olarak bilinir. Rahatınıza özen gösterin ve bol bol su için. Devam eden 7. ve 8. aylarda kramplarınız artabilir. 8. ayda bebeğiniz artık kendini hazır hissedip dünyaya gözlerini açmak isteyebilir. Bu duruma da mutlaka hazırlıklı olun.

9. aya giriş yaptığınızda ise geri sayım başlıyor. Heyecanlanmanız çok normal. Bu süreçte doktorunuzla sürekli irtibat halinde olun. Doktorunuz size her türlü konuda en profesyonel yardımı sunacaktır.

Detaylarıyla Gebelik Haftaları

Hafta olarak hesaplanmak istendiğinde gebelik süresi 40 hafta olarak kabul edilir. Bu ortalama bir zaman dilimidir. 38 hafta ile 42 hafta arasında olması da normal karşılanmaktadır. Doğum zamanı hesaplanırken de son âdetin ilk gününe 280 eklenerek doğum tarihi belirlenebilir. Bir ay 4 hafta olarak düşünüldüğünde ay ay gebelik kıstasına göre haftalık olarak da gebeliğinizi takip edebilirsiniz. Ancak bu noktada bir ayın 30 gün sürdüğü dikkate alınarak kesin hafta hesabı yapılmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here