Anne Sütünün Bebek Gelişimine Katkıları

Anne Sütünün Bebek Gelişimine Katkıları : Bir bebek ve anneyi birbirine yakınlaştıran ve doğumdan sonra aralarında sağlam bir güvenin oluşmasını sağlayan an en yakın oldukları andır.

0
380

Anne Sütünün Bebek Gelişimine Katkıları : Bir bebek ve anneyi birbirine yakınlaştıran ve doğumdan sonra aralarında sağlam bir güvenin oluşmasını sağlayan an en yakın oldukları andır. Bu an da tabii ki de annenin bebeğini emzirdiği anlara denk gelir. Anne bebeği için kendisinden bir parça vermektedir. Bebek de annesinin kollarında, onun sıcaklığında kendini güvende ve rahat hissetmektedir. Anne için de bebek için de bu an gerçekten inanılmaz bir his olur.

Doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde bebeğin emzirilmesi annenin süt bezlerinin daha da hareketlenmesi ve süt üretiminin hızlanması için iyi bir çözüm olur. O anda size yardım edecek hemşireler de mutlaka olacaktır. Hiç sütünüz gelmeyebilir veya sadece bir damla gelebilir. Endişe etmenize gerek yok her anne ilk anda bu durumla karşılaşıyor. Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sütünüz de artacak ve bebeğinizin ihtiyaçlarına göre besin değerlerine ulaşacak.

anne sütünün bebek gelişimine katkıları yazı_mini

Bebeğinizi emzirmeden önce kendi hijyeninize dikkat etmeniz gerekir. Ellerinizi yıkayın ve göğüslerinizi kaynatılmış soğumuş suyla silin. Bebeğinizi emzirirken rahat bir yere geçin ki sizin huzursuzluğunuz da bebeğiniz de etkilenmesin.

Hastanede doğum hemşireniz bebeğinizi nasıl emzireceğinizi zaten gösterecektir, ancak evinize geçtikten sonra doğru yapıp yapmadığınız merak edebilirsiniz. Bu yüzden bu bilgiyi vermeden geçmek istemiyorum. Bebeğinizi emzirirken göğsünüzü nasıl tutmalısınız? Sadece meme ucunu değil meme başındaki koyu renkli bölgeyi de bebeğin ağzına almasını sağlamak gerekir. Orta parmaklar işaret parmağı arasına meme sıkıştırırsanız siz de bebek de daha rahat bir şekilde bu işlemi kavrayabilirsiniz. Ayrıca bu pozisyonda bebeğinizin burnu göğsünüz tarafından tıkanmaz ve minik burnundan daha rahat nefes alabilir. Emzirme işleminde bebeğiniz doyduktan sonra da toplamda kırk dakika memenizi emmesine izin verin. Bu sayede ileriki zamanlarda bebeğiniz emziğe ihtiyaç duymayacaktır. Parmak emme gibi alışkanlıkların da önüne geçmiş olursunuz. Daha sonra bebeğinizi omzunuza yaslayın ve emzirme esnasında bebeğinizin yutmuş olabileceği havayı çıkarın. Gazını çıkaran bebek daha rahat uyuyacaktır.

Yeni doğan bebeklerde her altını açtığınızda kaka ile karşılaşabilirsiniz. Günde 4-9 kez bez değiştirmek bebek gelişimi aşamasının sağlıklı bir şekilde ilerlediğini gösterir. Bebeğinizin kakasının rengi de sarı renkte olmalıdır. Eğer rengi yeşilse bu sadece bebeğinizin fazla süt emdiği anlamına gelir. Bebeğinizde herhangi bir kaka yoksa bu durumun neden kaynaklandığı mutlaka araştırılmalıdır.

Bebeğin alması gereken kilo miktarının ne kadar olduğu doktorla beraber takip edilir. Düzgün bir şekilde kilo alıyorsa 4-6 ay boyunca anne sütü dışında ek besin vermeye gerek yoktur. Zaten anne sütü bebeğinizin ihtiyacı olan her türlü besin değerine sahiptir. Aynı zamanda masrafsızdır. En kaliteli en pahalı mamayı alsanız dahi anne sütünün kalitesine ulaşamazsınız. Bebeğiniz sütünüz sayesinde gelişimini her anlamda en sağlıklı şekilde ilerletebilir. Fiziksel olarak bebeğiniz sağlam bir şekilde büyür, zihinsel olarak gelişimini en üst seviyelerde geliştirir. Bu zaman diliminde bebeğe su vermek sadece bebeğin iştahını keser. Bebeğinize anne sütünüzden verdiğiniz süre boyunca doktor tarafından aksi belirtilmedikçe su vermemeye çalışın. Zaten sütünüzün yüzde doksanı sudan oluşuyor. Bir de fazladan şekerli su veya su verirseniz bebeğiniz memenizi emmek istemeyebilir.

Doğumdan sonra ilk birkaç gün annenin göğsünden gelen sütün besin değerleri biraz farklı olur. Bu sütte şeker ve yağ daha azdır. Protein içeriği ise oldukça yüksektir. Bebeğinizi mikroplara karşı adeta kalkan oluşturarak koruyacak özellikleri vardır. Bu sütün bir damlası bile ziyan edilmeden bebeğin yararlanması sağlanmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here