Neden Yorgun Uyanıyorum, Ne Yapabilirim?

Sabahları, elinizi kolunuzu hareket ettiremeyecek kadar yorgun mu uyanıyorsunuz? Peki, neden yorgun ve halsiz uyanıyoruz? İşte, içerisinde bazı günlük alışkanlıkların da olduğu "Neden yorgun uyanıyorum? sorunusun cevapları ve yorgun uyanmamak için yapılması gerekenler,

0
5062

Sabahları, elinizi kolunuzu hareket ettiremeyecek kadar yorgun mu uyanıyorsunuz? Bitkin, yorgun, enerjisiz ve halsiz olmak, kronik yorgunluk günlük hayatımızı ciddi oranda etkiler. Peki, neden yorgun ve halsiz uyanıyoruz? İşte, içerisinde bazı günlük alışkanlıkların da olduğu “Neden yorgun uyanıyorum? sorunusun cevapları ve yorgun uyanmamak için yapılması gerekenler,

Erken kalmak mı daha kötü yoksa “ne kadar uyusam da yataktan yorgun kalkıyorum!” dediğimiz günler mi ? Benim için ikincisi. Dinlenmemize rağmen neden hala yorgun hissettiğimize anlam vermiyoruz çoğu zaman. Sorunun çözümü içinde gizli. Aslında tam olarak dinlenmiyoruz! Ne kadar uyku uyusak dahi pek çok faktör aslında kaliteli uykuyu engelliyor. Bu da aslında gerekiyorsa az uyu ama kaliteli uyu demek oluyor. Peki sabahları enerjik uyanmak bir yana neden yorgun ve halsiz uyanıyoruz? Uyku sırasında ve hatta öncesinde vücudumuzun dinlenmesine engel olan faktörler neler? İşte, içerisinde bazı günlük alışkanlıkların da olduğu “Neden yorgun uyanıyorum? sorunusun cevapları ve yorgun uyanmamak için yapılması gerekenler,

Her şeyden önce kabul etmeliyiz ki, uzun çalışma saatleri ve aktif yaşam tarzlarımız her gece yeterli seviyede uykumuzu almamıza engel olabiliyor. Önceliklerimiz hep başka şeylere kaydığı için uyku düzeni oluşturmak, kaliteli uyumak ile ilgili yapmamız gerekenler göz ardı ediyoruz. Eğer bu konuyu çözümlemek istiyorsanız biraz zaman dahi alsa, önceliğiniz bunu sağlamak olmalı.

Sabahları Neden Yorgun Uyanıyorum, Ne Yapabilirim?

1- Sabahları sürekli ertelediğimiz alarm!

Burada pek çok etkenden bahsedeceğim elbette ama önce “sabahları yorgun uyanıyorum!” demenize sebep olan gizli bir düşmana karşı sizi uyarmak istiyorum. Hepimiz erken kalkmanın zor olduğu konusunda hem fikiriz. Bu yüzden de sabah çalan alarmı gidebileceği son noktaya kadar sürekli erteliyoruz. Halbuki alarmlar arasında o kısa uykular, sürekli uyanıp uyuma hali yataktan çıktığımız zaman daha yorgun hissetmemize sebep olur! Bunun için ya ilk çalan alarm ile eninde sonunda kalmak zorunda olduğunuzu kabullenerek kalkın veya kendinize bir iyilik yapın ve gerçekten kalkmak zorunda olduğunuz zamana alarmı ayarlayın.

1 sabahlari neden yorgun uyaniyorum ne yapabilirim_mini

Uyku pozisyonuna göre karakter analizi yanına uyku pozisyonuna göre sağlık analizi de eklenebilir. İşte uyku yatış pozisyonunun sağlığa etkileri..—> uyku yatış pozisyonu sağlığımızı nasıl etkiliyor ?

2- Elektronik aletler!

Herkesin en iyi bildiği maddelerden biri aslında bu ama ne hikmetse asla uygulamadığımız maddelerden de biri. Yatmadan hemen öncesine kadar bilgisayarda vakit geçirmek, film izlemek ve hatta yatağa yattıktan sonra cep telefonları, tabletler uyutucu değil uyandırıcı bir etki yaratıyor. Elektronik aletlerin ışıkları, uykudan sorumlu hormon olan melatoninin seviyesini olumsuz yönde ciddi oranda etkiliyor. Bu yüzden tüm bu aletleri yatmadan en az yarım saat kadar önce bırakmakta fayda var. Bunlar yerine kitap okumak gibi bir uyku etkinliği yapabilirsiniz örneğin!

2 sabahlari yorgun uyaniyorum ne yapabilirim_mini

3- Işığa izin verin!

Perdeleri kapatıp karanlıkta uyumak iyidir ama sabah açıp tüm ışığın odaya girmesine izin verdiğiniz sürece! Odanıza giren ışık sayesinde vücudunuz da uyanması gerektiğinin sinyalini alacaktır. Bu da daha uyanık ve hatta enerjik hissetmeniz demektir aslında.

Sabahları Neden Yorgun Uyanıyorum, Ne Yapabilirim?

4- Öğleden sonra tüketilen kafein!

Hepimize gün boyu kahve gibi bize enerji veren, uyanık kalmamızı sağlayan kafeinli içeceklere ihtiyaç duyuyoruz. Ancak yapılan araştırmalar öğlen 2 den sonra tüketilen böylesi içeceklerin uyku kalitesi ve miktarını olumsuz yönde etkileyebildiğini göstermiş. Bu yüzden günlük çay ve kahve ihtiyacımızı öğle yemeğinden sonra içtiğimi keyif kahvesi ve çayı ile sonlandırmamız iyi olacaktır.

Peki kafein olmadan enerjik ve zinde olmak mümkün değil mi? Elbette mümkün! İşte kafeinsiz enerjik olmanın, güne zinde başlamanın yolları—> kafeinsiz enerjik olmanın yolları

3 sabahlari yorgun uyaniyorum ne yapabilirim_mini

5- Uyumaya her gün farklı saatlerde gitmek!

Başta dedim ya uzun çalışma saatleri ve aktif yaşam tarzı yorgun kalkmanın en büyük nedenleri. İşte sebeplerinden biri de düzensiz uyku saatleri. Vücudunuza uykuya geçmesi ve dinlenmesi için bir düzen oluşturmalısınız ve bunu ona öğretmelisiniz. Buna haftanın yedi gününün dahil olduğunu da söylemeliyim. Yani her akşam aynı saatte yatmalı ve aynı saatte kalkmalısınız.

6- Yatak odasındaki sesler!

Yatak odasında rahat olmanız, uykuya dalma süreci için çok kritiktir. Yatak odasındaki televizyon ve hatta saatinizin tık tık sesi bile uykunuzu etkileyecektir. Yatak odanızda ses çıkaran ve sizi rahatsız edecek aletleri bulundurmayın. Seslerden bahsetmişken bir detaya daha yer vermek istiyorum. Çok yüksek sesle konuşan insanların olduğu, yüksek sesle müziğin olduğu bir ortamdaysanız uykuya geçiş sürecinin yine zor olacağını hatırlatmalıyım. Tüm bunların baş ağrısı gibi yan etkileri de olacaktır. Böyle ortamlardan sonra kendinizi direk uyumaya zorlamak yerine sessiz ve sakin bir ortamda kitap okumak gibi dinlendirici aktivitelerle vücudunuzu uykuya hazırlamakta fayda var.

Sabahları Neden Yorgun Uyanıyorum, Ne Yapabilirim?

7- Uyku öncesi duş?

Uyku öncesi alınan duş genellikle pek önerilmemektedir. Zira genellikle sabahları uyanmak güne dinç başlamak için duş önerilir. Ancak bunun kişiden kişiye ve hatta mevsimden mevsime değişeceğini düşünenlerdenim. Örneğin yaz aylarında sıcaktan dolayı uyumak pek kolay olmuyor. Ancak uyku öncesinde alacağınız duş ile vücudu serinletmek uykuya geçişi de kolaylaştıracaktır. Benzer şekilde kış aylarında kısa sıcak bir duş vücudun rahatlamasını sağlayarak yine uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Bu noktada benim önerim kendinize göre bir düzen oluşturmanız. Duş uykumu kaçırıyor diyorsanız bu işi sabaha bırakmak en doğrusu olacaktır.

4 sabahlari yorgun uyaniyorum ne yapabilirim_mini

8- Yatmadan önce yenilen besinler!

Yatmadan en az 2-3 saat önce yeme aktivitelerine bir son vermek gerekiyor. Ayrıca elbette ne yediğiniz veya ne yemediğiniz de bu noktada oldukça kritik. Örneğin akşam yemeğinden sonra yediğiniz dondurmanın, içindeki şekerinde etkisiyle vücutta sindirimi zaman alacaktır. Vücut bu besininin sindirimini tamamlamadığı için uykuya geçmede zorluk çekeceksiniz. Bu da hem şeker hem de doğru saatte doğru besinlerin tüketilmemesi sebebiyle yorgun kalkmanıza sebep olacaktır. Böylesi şekerli besinlere karbonhidratları da dahil etmekte fayda var. Geç saatte tüketilen yüksek karbonhidratlı ve yağlı besinler hem kilo olarak geri döner hem de kalitesiz bir uykuya sebep olurlar.

9- Kronik yorgunluk!

İyi ve kaliteli uyumamak gibi sebeplerden hissettiğiniz yorgunlukla kronik yorgunluk karıştırılmaması gerekiyor. Çünkü uyku bozuklukları kronik yorgunluğun sadece bir sebebidir. Kronik yorgunluğun hormonal, nöral sebepleri olabileceği bağışıklık sistemindeki bozukluklar, bir takım virüsler, beslenme bozuklukları ve depresyon gibi sebepleri de olabilir.

10- Dinlenemediği için sürekli yatmak!

Bu çok önemli bir kısır döngüdür aslında. Kişi yorgun uyandığı zaman bunun çaresini yine ve sadece uyumakta arar. Sürekli yatmak ve dolayısıyla ortaya çıkan hareketsizlik hali kendimizi daha yorgun hissetmemize sebep olacaktır. Bu biraz kafayı sadece yorgunluğa odaklanmaktan kaynaklanmaktadır. Yorgunluktan yorulmak tam olarak böyle bir şeydir. Bunun yerine en azından yürüyüş veya spor gibi fiziksel aktiviteler yapmak önemlidir. Bu arada yorgunluğun çaresini enerji vermesi için şekerli gıdalarda da aramamak gerektiğini hatırlatmalıyım. Çünkü bu gıdalar başlangıçta kendinizi enerjik hissetmenizi sağlasa da sonrasında önceki halinizden daha da yorgun hissetmeye başlarsınız.

Eğer “sabahları yorgun kalkıyorum, enerjim çok düşük, elimi kolumu kaldıramıyorum, hiçbir şey yapmak istemiyorum” gibi şikayetleriniz 15 gün boyunca kendinizce her şeyi yapmanıza, çabalamanıza rağmen geçmediyse mutlaka bir uzman doktora danışmakta fayda var. Çünkü bu yaşadığınız olumsuzlukların sebebi yaşam tarzından, stres veya depresyon gibi sebeplerden kaynaklanabileceği gibi kansızlık, şeker hastalıkları gibi vücut sistemini olumsuz etkileyen hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Son olarak uyku öncesi geçiş süresi, iyi uyumak gibi faktörler kadar sabah uyandığımızda yaptıklarımız da neden yorgun hissediyorum sorusunun cevabı olabilir. İşte daha iyi uyanmanın sırları–> daha iyi uyanmak için esneme hareketleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here