Sünnet Ne Zaman Yaptırılmalı? Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

0
511

Sünnet ne zaman yapılmalıdır? Hangi anestezi yöntemi tercih edilmelidir? Sünnet sonrası bakımı nasıl yapılmalı ve bakım sırasında dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte Yrd.Doç.Dr. David T. Thomas tarafından hazırlanan ve tüm bilmeniz gerekenleri içeren yazı esraninportresi.com’da

Sünnet, penisi kaplayan derinin uç kısmının (sünnet derisi) cerrahi olarak alınmasıdır. Tıbbi veya geleneksel nedenlerden dolayı yapılmakla birlikte ülkemizde geleneksel (dini veya kültürel) sünnet daha sıktır.

Eskiden kalma adetlerden dolayı sünnet hala “basit” bir işlem olarak görülmektedir. Aslında sünnet, ciddi bir cerrahi müdahale olup, doktorlar tarafından hastane şartlarında ve uygun ortamında yapılmalıdır. Sünnet olacak çocukların psikolojik olarak hazırlanması, sünnet sonrası oluşabilecek sorunlardan korunma açısından çok önemlidir.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Çocuk psikiyatristleri ve gelişim uzmanları, sünnetin 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yapılması gerektiğini önermektedirler. Bu yaş sınırı, çocukların ilerde sünnet olmanın yaratabileceği psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple, 6 yaşından büyük çocuklarda bile çocukların sünnet olma konusunda ikna edilmeleri ve ikna olmayan çocukların sünnet ameliyatının ertelenmesi gerekmektedir.

Sünnet için çocuğun hazırlanması aşamasında, çocuğa ameliyat sırasında uyutulacağı ve verilecek ağrı kesiciler nedeniyle ağrı hissedilmeyeceğinin anlatılması faydalı olmaktadır. Bunun dışında bir psikologdan destek alınabilir. Pipinin “kesileceği” gibi ifadelerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Bazı işeme sorunları olan veya sık idrar yolu enfeksiyonu gibi tıbbı gereklilik durumlarında, çocuğun sağlığına faydalı olacağından yaşa bakılmaksızın sünnet yapılabilmektedir.

sünnet_mini

Hangi anestezi yöntemi tercih edilmelidir?

Yeni doğan bebeklerde dahi ağrı duyusunun gelişmiş olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sünnet mutlaka her yaşta anestezi altında yapılmalıdır. Yeni doğan ve 30 günden büyük olmayan bebeklerde lokal anestezi ile sünnet tercih edilebilir. Fakat 30 günden daha büyük olan çocuklarda genel anestezi uygulaması gerekmektedir. Uygulanan genel anestezi ile çocuklar tam anlamıyla uyumakta ve böylelikle hem ağrı hissetmemekte, hem de sünnetin oluşturabileceği psikolojik negatif etkilerinden korumaktadır. Çocukların psikolojik konforu ve birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren cerrah tarafından da daha özenle yapılabilmektedir.

Sünnet hangi ortamda yapılmalıdır?

Cerrahi bir işlem olan sünnet, tartışmasız olarak bir ameliyathanenin sağlayacağı steril bir ortamda yapılmalıdır.

Sünnetin cerrah dışında herhangi bir sağlık personeli (sağlık teknisyeni, sünnetçi vs.) tarafından yapılması çocuk için doğru olmamakla birlikte, kanunen yapılası veya yaptırılması suçtur.

Sünnet sonrası bakım nasıl yapılmalıdır?

Sünnetten sonra cildin kapanması 2-3 gün içinde olmaktadır. Ancak, dikişlerin erimesi ve dokulardaki ödem/şişliğin geçmesi 2-3 haftayı bulabilir. Sünnet sonrası birkaç gün antibiyotikli pomat kullanılabilir. Aynı zamanda, çocuğun yaşına uygun olarak doktorunuzun önereceği bir ağrı kesicinin ilk 2 gün kullanılmasında fayda vardır. Sünnet yarasının veya pansumanının idrar ile ıslanması yaranın iyileşmesini geciktirmez ve enfeksiyon açısından risk oluşturmaz. Bezlenen bebeklerde sünnet pansumanına kaka bulaşması durumunda pansumanın çıkartılması önerilmektedir. Sünnet pansumanı normal şartlarda ilk 24 saatten sonra çıkartılabilir. Sünnet yarasında kaka bulaşması durumunda kaynamış ve ılımaya bırakılmış su ile ovalamadan su dökülerek temizlik yapılabilir. Doktorunuzun önereceği ağrı kesici sayesinde sünnetten 1-2 gün sonra gündelik hayata dönülebilir, genelde 3-4 gün sonra çocukların okula dönmelerine izin verilebilir. Sünnet yerinde sorun olmaması koşuluyla sünnet sonrası 4-5. günlerde banyo yapılabilir. Banyo ile birlikte günde 2-3 defa 10’ar dakika ılık su banyosu yapılması sünnet yarasının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrası pansumanda kırmızılık olması, şişlik veya morluk görülmesi normaldir. Çocuğun dikkatsizliği sonucu sünnet yarasına travma olması ile birlikte kanama görülebilir. Durmayan kanama, idrar yapmakta sorun veya kötü kokulu akıntı durumunda mutlaka doktora kontrole götürülmelidir. Sünnet sonrası 37.5 C geçen ateş beklenmemekte ve bu durumla karşılaşılırsa mutlaka sünnet yapılan doktora kontrole gidilmelidir.

Bezli çocukların sünnet sonrası ilk 3-4 gün normalde giydiklerinden bir büyük bez, bezden kurtulmuş çocukların ise yaşlarına ve kilolarına uygun sünnet külodu giymeleri önerilmektedir.

Sünnet, oğlunuzun hayatında çok önemli bir yer almaktadır. Sünnet bir cerrahi işlemdir ve her ameliyat gibi sonrasında bazı sorunlar görülebilir. Sünnetin çocuk için en ideal şartlarda yapılması, ilerde yaşanabilecek sorunların engellenmesi açısından oldukça önemlidir.

Yrd.Doç.Dr. David T. Thomas
T.C. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı

http://www.david.thomas.md/

YASAL UYARI: Bu sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here