İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

Zayıflık mıdır önemli olan, yoksa ideal kiloya kavuşmak mı? Zayıflamak ile ideal kiloda olmak arasındaki fark nedir ve ideal kilo nasıl hesaplanır? İşte, İdeal Kilo Hesaplama Yöntemi ve diyete başlamadan önce bilmeniz gereken önemli detaylar, esraninportresi'nde.

1
1522

Zayıflık mıdır önemli olan, yoksa ideal kiloya kavuşmak mı? Zayıflamak ile ideal kiloda olmak arasındaki fark nedir ve ideal kilo nasıl hesaplanır? İşte, İdeal Kilo Hesaplama Yöntemi ve diyete başlamadan önce bilmeniz gereken önemli detaylar, esraninportresi’nde.

İncecik ve muntazam bir vücuda sahip olmayı kim istemez? Dilediğiniz her şeyi gönül rahatlığıyla giyinebilmek, her yiyeceğin tadına bakabilmek, rahatça her hareketi yapabilmek kuşkusuz herkesin hayalidir. Özellikle de iki kadın bir araya geldiği zaman muhabbet bir şekilde döner dolaşır ve kilolara gelir. ‘Zayıflamam lazım’, ‘5 kilo fazlam var’, ‘Hiç tatlı yemiyorum artık’, ‘Su içsem yarıyor’ cümleleri kilo vermek isteyen her bireyin diline pelesenk olmuştur adeta. Herkesin kilolarla olan ilişkisi ve kilo hikayesi birbirinden farklıdır. Arkadaşınız bir haftada 2 kilo verebiliyorken siz bir ayda 4 kilo verebilirsiniz. Bunun nedeni metabolizmanın, yaşam tarzlarının ve kilo verme yöntemlerinin değişkenliğiyle alakalı olabilir. Peki ama illa ‘zayıflamak’ gerekli midir? Zayıflık mıdır önemli olan, yoksa ideal kiloya kavuşmak mı?

Zayıflama İle İdeal Kiloda Olmak Arasında Ne Fark Var?

Hoşunuza gitmeyen ve fazla olduğunu düşündüğünüz birkaç kiloyu vermekle zayıflamak aynı şeyler değildir. Herkesin olması gereken bir ideal kilosu vardır. Kiminde bu kilo 55 iken kiminde 65 olabilir. İdeal kiloda olmak zayıf olmak anlamına gelmez. İdeal kilo, mevcut kilonuzun ve boyunuzun orantısına göre belirlenmiş, olmanız gereken kilodur. İdeal kilonuz kaç ise sizin o kiloda kalmanız gerekir. İdeal kilonuzdan daha yüksek bir kiloya sahipseniz spor ve diyet yöntemlerine başvurarak ideal kilonuza kavuşabilirsiniz ancak kilonuz ideal kilonuzdan daha düşük ise bu durum sizi sağlığınız açısından zorlayıcı durumlara sokabilir. O yüzden kilo fazlalığınız varsa ‘Zayıflamam lazım’ cümlesi yerine ‘İdeal kiloma kavuşmam lazım’ cümlesini kurmalısınız. Kısacası ideal kilo, sağlıklı bir hayat sürdürebilmeniz için olmanız gereken kilodur.

ideal kilo nasıl hesaplanır_mini

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

İdeal kilo, beden kütle endeksi (BKİ) ya da bir diğer adıyla vücut kütle endeksinin (VKİ) verdiği sayıya göre hesaplanır. VKİ vücut ağırlığı ile boy ölçüsünün matematiksel hesaplarla oranlandıktan sonra ortaya çıkan sonuçtur. Bu sonuca göre gereğinden az ya da çok kiloda olup olmadığınız anlaşılır. Vücut kitle endeksini, kilogram cinsinde olan vücut ağırlığını metre cinsinde olan boy uzunluğunun karesine bölerek bulabilirsiniz.

Örneğin, 55 kg olan biri 164 cm boy uzunluğuna sahip ise 55 / (1.64×1.64) = 20,52 vücut kitle endeksine sahiptir. Aslında neticede VKİ, yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre uygun olup olmadığıdır.

İdeal kiloysa, ulaşılmak istenen vücut kitle endeksi ile yine boy uzunluğunun karesi ile çarpılarak bulunur. Yani vücut kitle endeksi 20,52 olan bu kişinin olması gereken endeksi 22 ise 22 x (1.64×1.64)= 59,17 sonucunu elde ederek ideal kiloya ulaşılır. İşte bu noktadan sonra yapılması gereken tek şey ideal kiloyu hedef tutarak kilo vermek ya da gerekiyorsa almaktır.

İdeal Kilonun Kaç Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

VKİ hesaplaması sonucunda elde ettiğiniz sayının aşağıda belirtmiş olduğumuz değer arasındaki yerini bularak, ideal kilonuzun da kaç olması gerektiğine karar verebilirsiniz.

0-18,4 / Zayıf : Kilonuzun boyunuza göre az olduğunu gösterir. Özellikle de 16’dan daha düşük olan sonuçlar, sağlığınız açısından tehlike çanlarının çaldığını gösterir. Sizin için en doğru olan ağırlığa sahip olabilmeniz için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir.

18,5-24,9 / Normal : İstenilen ve olması gereken orandır. Ağırlığınızın boyunuza göre uygun olduğunu gösterir. Dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak bu ağırlığı korumanız, yaşamınıza sağlıklı olarak devam etmenizi sağlar.

25.0-29,9 / Kilolu : Eğer bu aralıklarda bir VKİ sonucunuz varsa, kilonuzun boyunuza göre fazla olduğunu söyleyebiliriz. İdeal kiloya kavuşmak için beslenmeye dikkat etmeli, gerekiyorsa eğer bir beslenme uzmanı ile görüşülmeli ve egzersiz ağırlıklı çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takdirde şişmanlığa yani obeziteye doğru yol alınabilir.

30.0-34.9 / 1. Derece Şişman (Obez) : Kilonuzun boyunuza göre olması gerektiğinden çok daha fazla olduğunu gösterir. İleride ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için beslenme uzmanlı eşliğinde kilo verilmesi gerekir.

35.0-44.9 / 2. Derece Şişman (Obez) : Boyunuza göre kilonuzun oldukça fazla olduğunu gösterir. Kalp rahatsızlıkları, damar rahatsızlıkları, tansiyon, diyabet gibi hastalıklara davet açmamak için daha fala vakit kaybetmeden beslenme uzmanı ya da sağlık kuruluşu ile görüşülmelidir.

45.0 ve üstü / 3. Derece Şişman (Obez) : Aşırı şişmanlık halidir. Bu durumda en yakın zamanda sağlık kuruluşu ve beslenme uzmanı ile görüşülmelidir.

ideal_kilo_fa_mini (1)_mini

İdeal Kilo Hesaplaması Değişken Midir?

Herkesin vücudundaki kas ve yağ oranı farklı olduğu için bu tip matematiksel sonuçlar yüzde yüz kesin sonucu vermeyebilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, kemik ağırlığı VKİ hesaplamasında önemli faktörlerdir. Beslenme uzmanları ve geliştirilmiş spor salonları, vücudunuzda bulunan yağları da göz önünde bulundurarak çok daha kapsamlı bir VKİ sonucuna ulaşır.

Bütün Yollar Kendinizi Sevmekten Geçer

Özellikle son yıllarda zayıflamak, zayıf kalmak ve ideal kiloya kavuşmak için milyon türlü çareye başvuruluyor. Yapılan çeşitli diyetler, isteksiz bir şekilde spor salonlarının kapılarını arşınlamalar, hapla zayıflama yöntemine başvurmalar, akupunktur ile zayıflamanın yollarını aramalar… Bu liste böyle uzayıp gidiyor.

Peki ama istenilen sonuç neden alınamıyor?

Birçok fiziksel etken zayıflayamamanın nedenleri arasında yer alsa da ruhumuzun tatmin olamaması her zaman asıl sebep olarak karşımıza çıkar. Kendimize inanmadığımız ve kendimizi sevmediğimiz takdirde başarısızlık kapımızı çalmaya başlar ve bu da tekrar kilo almaya iter bizi. Bu sebeple kilo vermeyi hedeflemeden önce kendimizi sevmeye başlamalı, kilo verme sürecinde ve sonrasında kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz.

Zayıflamayı değil, kendimize yakışan ideal kiloya ulaşmayı hedeflemeliyiz. Eğer VKİ sonucunda istenen değere sahip değilseniz, kısa sürede hızlı kilo vermeye ya da almaya çalışarak değil, hayal ettiğiniz sonuca sağlıklı bir şekilde ulaşmanız gerekir. Unutmamalıyız ki bütün yollar kendimizi sevmekten geçer.

İdeal kilo nasıl hesaplanır 2_mini

Sağlıklı kilo vermek için sıkı ve kısa süreli diyet listesi uygulamak yerine kendi sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeniz ve bazı küçük ipuçlarına dikkat etmeniz yeterli. Peki bunu nasıl yapacağız? İşte–> diyet yapmadan kilo vermek için küçük ipuçları esraninportresi’nde.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here