Vücuda Gerekli Mineraller

Saç dökülmesi, solgun cilt görünümü veya kat kat ayrılan tırnaklar... Mineral eksikliğinin sonucu olarak cilt, saç veya tırnak sorunları yaşanabilir. İşte, vücuda gerekli mineraller, vücut için neden önemli olduklarını ve hangi besinlerde bu minerallerin olduğu, esraninportresi'nde.

0
1157

Saç dökülmesi, solgun cilt görünümü veya kat kat ayrılan tırnaklar… Vücutta belirli minerallerin eksikliğinin bir sonucu olarak bu tip cilt, saç veya tırnak sorunları yaşayabiliriz. İşte, vücuda gerekli mineraller, vücut için neden önemli olduklarını ve hangi besinlerde bu minerallerin olduğu, esraninportresi’nde.

Minerallerin çoğunluğu kemiklerimizde bulunur. Vücut kütlemizin yüzde 4’ünü temsil ederler ve her birinin önemli bir işlevi vardır. Örneğin mineraller, vitaminlerin işleyişini etkiler, enzimlerin, hormonların, hemoglobinin oluşması için onlara ihtiyacımız vardır.

Diğer yandan da aslında cilt ve saç sorunları da dahil olmak üzere birçok sağlık problemi, vücudumuzda belirli minerallerin eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vücudun ihtyaç duyduğu minerallerden bazılarını gözden geçirip, hangi besinlerde bu minerallerin olduğunu bilip, beslenme alışkanlıklarımıza dahil etmekte de fayda vardır. Bu noktadan hareketle sizler için bu vücuda gerekli 10 minerali, vücut için neden önemli olduklarını ve hangi besinlerde bulunduklarını sizin için listeledik.

Vücuda Gerekli Mineraller

1- Kalsiyum :

Bu hayati mineral, kemikler, sağlıklı dişler, kaslarımızın doğru işleyişi, sinir sistemi ve kalbimizden sorumludur. Ayrıca D vitamini emilimini hızlandırır. Eksikliği söz konusu olduğunda kemiklerimizin zayıflamasına ve eklemlerin şişmesine neden olacak bir tehlike ortaya çıkabilir demektir.

Kalsiyum, yeşil sebzeler, baklagiller, badem, fındık, fıstık, incir, karnabahar, lahana, havuç, ayçiçeği çekirdeği gibi besinlerde bulunur.

1 vucuda gerekli mineraller_mini

2- Magnezyum :

Magnezyum etkili bir sinir ve kas fonksiyonu sağlar. Kan şekerinin enerjiye dönüştürülmesinden sorumludur ve yağ yakımında vücudumuza yardımcı olur. Aynı zamanda anti-stres etkisi vardır. Eksik olduğunda uyuşukluk, sinirlilik, kas krizi, iştahsızlık, mide bulantısı, kabızlık ve uyku bozuklukları olasılığı vardır.

Bütün tahıllarda, bademlerde, tohumlarda, koyu yeşil sebzelerde, patateslerde, muzlarda, bakliyatta, kurutulmuş meyveler vb. bulunur.

3- Potasyum :

Bu önemli mineral, vücuttaki sıvıların ve elektrolitlerin dengelerini korur. Potasyum aynı zamanda kalp atış hızını düzenler. Vücudumuzda yeterince olmadığına dair işaretlerin bazıları yorulma, sinirlilik ve artan tansiyon olabilir.

Potasyum içeren yiyeceklerin bazıları fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, patatesler, kuru kayısı, avokado, mantar, muz, kavun, domates, kabak, kuru erik, şeftali vb.

4- Fosfor :

Fosfor, kuvvetli diş, kemik, kaslardan sorumludur ve sinir uyarılarını hücrelere aktarır. Ayrıca, kalbin ve böbreklerin düzgün bir şekilde çalışması için önemlidir. Genel olarak bu mineralin eksikliğinde, eklemlerde, kemiklerde ve kaslarda ağrılar ortaya çıkabilir.

Bütün tahıl gevrekleri, sebzeler, baklagiller, meyveler, fındıklar, tohumlardan fosfor almak mümkündür.

Vücuda Gerekli Mineraller

saçların daha çabuk uzaması için alabileceğiniz vitaminler_mini

5- İyot :

Vücuttaki iyotun üçte ikisi, işlevini düzenleyen tiroid bezinde bulunur. Yağ yakımına yardımcı olur, büyümemizi, dolaşımı ve zihinsel işleyişimizi uyarır. Aynı zamanda sağlıklı diş, saç, tırnak ve cildi korur. Eksikliğinde, kilo almamızın muhtemel olması, enerjisizlik, yorgunluk ve uykusuzluğun ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Patates, çilek ve kızılcık bu minerali içeren gıdalardan bazılarıdır. Normalde günlük olarak kullandığımız tuzlara iyot eklenmiştir.

6- Demir :

Demir çok önemlidir çünkü vücut, kan oluşumu için buna ihtiyaç duyar. Çoğunluğunu, oksijeni akciğerlerden dokuya taşıyan ve bu nedenle hücresel solunumu sağlayan hemoglobin merkezinde görüyoruz. Eksikliği, anemi, saç dökülmesi, solgun ve kaba cilt, kırılgan tırnaklar, konsantrasyon sorunları vb. sorunlara yol açabilir. C vitamini, vücudumuzun demirini daha kolay emmesine yardımcı olur.

Kuru üzüm, kızılcık, kayısı, kiraz, böğürtlen, muz, ıspanak, pancar, brokoli, fasulye, fındık, tohum, diğer yeşil sebzeler, baklagiller de bulunur.

Vücuda Gerekli Mineraller

7- Çinko :

Çinko, beynimizdeki 300’den fazla kimyasal reaksiyondan sorumludur. Yeterince tüketmediğimiz de tırnaklarda beyaz lekeler görülebilir.

Çikolata, kabak çekirdeği, kaju fıstığı, ıspanak, mantar, fasulye, kakao çekirdeği vb. de çinko bulunmaktadır.

8- Selenyum :

Selenyum, bağışıklık sistemimizde ve tiroid işlevinde rol oynamaktadır. Ceviz ve tahıllarda selenyum bulabiliriz.

9- Krom :

Bu mineral karbonhidrat metabolizmasında önemli bir rol oynamaktadır. Kakao çekirdeği, krom açısından zengin olmakla birlikte sebze ve otları yersek yeterince alırız zaten.

10- Florür :

Florür kemikleri güçlendirir ve diş çürümesine karşı korur. Eksikliği, zayıf görme, omurganın eğriliği ve enfeksiyona duyarlılığı da tetikler. Bu sorunlar, fazla florür tükettiğimizde de ortaya çıkabilir.

Kuşkonmaz, avokado, turşu, pancar, kuru erik, brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar, salatalık, hurma, karanfil, ayçiçeği çekirdeği, sarımsak, ıspanak, domates vb.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here