Ödem Nedir, Nasıl Geçer? Şiş Hissetmemek için Öneriler

Vücut şişliği-ödemin sebepleri çok basit çözümleri olan sorunlar olabileceği gibi aslında bu ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Vücut Şişliği, Ödem neden olur, nasıl geçer ve Şiş Hissetmemek için küçük ipuçları nelerdir?

0
1299

Vücut şişliği-ödemin sebepleri çok basit çözümleri olan sorunlar olabileceği gibi aslında bu ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Vücut Şişliği, Ödem neden olur, nasıl geçer ve Şiş Hissetmemek için küçük ipuçları nelerdir?

Vücut şişliği, şişlik hissi sadece kadınlara özel bir konu değildir, erkekler de zaman zaman bundan yakınırlar. Ayrıca bu hissiyatın veya dönemsel yaşadığınız bu sorunun sadece fazla kilolarla ilgiis de yoktur. Yani çok zayıf bir kişi de aynı sorunu yaşıyor olabilir. Bu sorunu yaşadığınız zaman “kıyafetlerim son zamanlarda olmuyor, ayakkabılarım çok sıkıyor, yüzüklerimi takamıyorum” gibi söylenmeler baş gösterir. Çünkü vücut bazı sebeplerden dolayı şişmiştir. Vücut şişliğinin sebebi çok basit çözümleri olan sorunlar olabileceği gibi ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Biz kadınların daha çok karşılaştığını düşündüğüm vücut şişliği neden olur, nasıl geçer gibi konulara yer vermek istedim bugün. Ayrıca şiş hissetmemek için küçük ipuçları da paylaşacağım.

Vücut Şişliği-Ödem Neden Olur?

Elbetteki şiş hissetmenizin sebebi vücudun su tutmasıyla oluşan ödem. Ödemin nedeni de tüketilen tuz ve su miktarları. Özellikle bazı kronik rahatsızlıkları olanlar ödeme daha fazla dikkat etmesi gerekiyor ki bunun başında böbrek hastalıkları geliyor. Eğer siz bu ödemi hissedebiliyorsanız, vücudunuzda da gözle görülen bir değişim varsa vücudunuz ortalama 3lt kadar sıvıyı tutmuş demektir.

1 vucudun sisme nedenleri sis hissetme_mini

Vücudun sus tutması yani ödem oluşmaması tüm vücuda yayılmış ve tüm vücudu etkiliyor olabileceği gibi sadece bacaklar, sadece karın gibi daha bölgesel bir durum da söz konusu olabilir. Ödemin vücuttaki dağılımı aslında ödemin sebepleri hakkında net fikirler vermektedir. Ödemin sebepleri ve işaret ettiği hastalıklar oldukça detaylı olduğu için aslında başka bir yazı konusu. Ancak şunu belirtmeliyim ki eğer tek bir bölgede toplandıysa bu oradaki damar tıkanıklığına, alerjik reaksiyonlara, kalp yetersizliğine bir enfeksiyona ve hatta kanser hastalıklarına işaret ediyor olabilir.

Bizim bugün üzerinde duracağız şişlik hissi daha çok dönem dönem maruz kalıp ardından geçen, genellikle beslenme, hareketsizlik gibi nedenlere bağlı olan türü. Yani bizim bazı küçük ipuçlarına dikkat ettiğimizde çözüm bulabileceğimiz türü. Yine de uyarımı tekrarlamak istiyorum, vücudun herhangi bir yerinde şişme ve sıvı birikimi fark edildiğinde fazla zaman yitirmeden bir doktora danışılmalıdır.

Gelelim biz zayıflamak, ince olmak isterseniz tükettiğimiz tuz ve su miktarı, hareketsizlik veya beslenme hataları sebebiyle bizi rahatsız eden şişlik hissetmemizi çözüm ipuçlarına,

Şiş Hissetmemek için Öneriler

1- Güne limonlu su ile başlamak :

Bir bardak dolusu limonlu ılık su, sabahları vücut sistemini harekete geçirmek için iyi bir seçenektir. Eğer limonlu su tadını sevmiyorum diyorsanız kendinize limonlu bir yeşil çay da yapabilirsiniz. Limonlu su sindirim sisteminin hareket geçmesinde etkili olacaktır. Böylelikle bağırsaklar temizlenecek, zararlı maddeler vücuttan atılacaktır. Bu da şişkinliğe, hazımsızlığa iyi gelmesi anlamına gelmektedir.

2- Süt ürünleri tüketimi :

Bazı kişiler özellikle de sabahları süt, yoğurt, kaymak gibi süt ürünlerini tükettikten sonra midelerinde rahatsızlık hissetmeye başlar. Çünkü bu kişilerin süt ürünlerine karşı hassasiyetleri vardır ve çoğu zaman bunun farkında da olmazlar. Çünkü kahvaltıda tüketilen pek çok çeşit vardır. Bu genellikle, süt ürünlerinin midenizde gaza ve hazımsızlığa sebep olması ile sonuçlanır. Bunu anlamanın yolu denemektir. Kahvaltınızdan süt ürünlerini çıkarmayı ve sonrasında da şikayetinizin oluşup oluşmadığına bakmanız gerekiyor.

Eğer süt ürünleri tüketmeyi bıraktığınız zaman rahatladığınızı hissediyorsanız süt şekeri olan laktozu sindiremiyorsunuz demektir. Bu durumda sizin için hassasiyet yaratan bu besinleri yiyecekleri; kefir veya sert peynirler ile değiştirmek gereklidir.

Şiş Hissetmemek için Öneriler

3- Egzersiz-Aktif Yaşam :

Özellikle güneş başlarken egzersizi hayatınıza dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için yapacağınız bazı yoga hareketleri yeterli olacaktır. Çünkü yoga, tüm vücudunuzun uyanmasını sağlamak, sindirime yardımcı olmak, vücuttaki toksinlerden kurtulmak için iyi bir seçenektir.

Yoga, vücudu sadece fiziksel olarak değil, ruhsal ve zihinsel olarak da geliştiren bir yaşam tarzıdır. Yoga öğretileri ile stresi azaltabilir, daha huzurlu ve mutlu olabilirsiniz. Peki yoganın vücudumuza ve tüm yaşantımıza olan diğer faydaları neler?–> Yoganın Faydaları Neler?

4- Beslenme alışkanlıkları :

Yaşadığınız şişkinlik hissinin, hazımsızlık ve gaz şikayetlerinin en önemli sebeplerinden biri tükettiğiniz besinler. Kişisel hassasiyetlerin yanında tüketilen sindirimi zor besinler yaşadığınız şişliğin en önemli olabilir. Bazı kompleks karbonhidratlar, fazla tüketilen lifli gıdalar, fazla tuz içeren besinler, alkol, hazır besinler, soslar, kafeinli içecekler ilk akla gelenler olarak sayılabilir.

3 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

Ancak başta da belirttiğimiz gibi herkes bu besinlerde bu sorunu yaşayacak diye bir kural yoktur. Herkes için rahatsızlık duyduğu besinler değişebilir ki kişi çoğu zaman deneyerek bu besinleri bulacaktır zaten.

Bunların dışında porsiyon kontrolü yapmayı da unutmayın. Çünkü yaşadığınız şişliğin sebebi normalde fazla yemiş olmanız olabilir.

Şiş Hissetmemek için Öneriler

5- Yeme alışkanlıkları :

Tüketilen besinler kadar vücudumuzu etkileyen bir diğer unsur da yeme alışkanlıklarımız. Yani kimisi aşırı yer, kimisi hızlı yiyip yiyecekleri iyi çiğnemez… Yani, besinler dışında özellikle mide ve bağırsaklarda oluşan gaz ve şişliğin sebepleri çok yemek, iyi çiğnememek, hızlı yemek, çok yağlı yiyecekler tüketmek olabilir. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere tüm bunlar aynı zamanda kilo alımına da sebep olmaktadır. Bu noktada yaşadığınız sorunun besinlerden mi yoksa yeme alışkanlıklarınızdan mı olduğunu iyi ayırt etmek gerekiyor.

Bu noktada küçük bir öneri eklemek gerekiyor; çok hızlı yediğiniz zaman hava vücut sisteminizde sıkışır ve şişkinliğe sebep olur. Bu yüzden iyi çiğnemek ve yavaş yemek hem havanın vücudunuzda sıkışıp kalmamasını sağlayacak hem de fazla yemeden doymanızı sağlayacaktır.

4 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

6- Sakız Çiğnemeyin :

Diyet yapanlar, kilo vermeye çalışanlar, sigarayı bırakmaya çalışanlar az yemek için ve kendilerini meşgul etmesi için sakız çiğnerler. Aslında sakız çiğnemek daha çok hava yutmanıza sebep olduğu gibi pek çok sakızın içinde bulunan maddeler daha şiş hissetmenize de sebep olmaktadır. Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa bir süre sakız çiğnemeyi bırakmayı denemenizi öneririm.

Şiş Hissetmemek için Öneriler

7- Bol su Tüketimi :

Toksinlerin ve tuzun atılması için (ki aslında şişlik hissinin temelinde yatan sebep budur) kendinize gün içerisinde bol bol su içmeniz gerektiğini hatırlamanız gerekiyor. İş yerinde veya evde fark etmeden yanı başınızda dolu bir şişe su bulundurun. Bu en iyi hatırlatıcılardan biridir. Su içmekte zorlanıyorum diyorsanız içine limon veya çilek giib meyveler eklemeyi de düşünebilirsiniz.

Su içmeyi sevmiyor musunuz veya su içmeyi unutuyor musunuz? Suyun vücuda faydaları, susuzluğun vücuda zararları neler? Günde ne kadar su içmeli? İşte–>daha çok su içmenin yolları

2 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

8- Kinoa veya karabuğday :

Öğle yemeği seçeneği açısından kinoa veya karabuğday gibi protein deposu ve lifli bu iki besini mutlaka düşünün. Salataların içine veya yemeklerin içine koyacağınız bu iki besin şişlik hissinizin azalmasını veya hiç oluşmamasına yardımcı olacaktır.

Hem sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dahil edebileceğiniz hem de kilo vermeye yardımcı olmak için sindirimi kolay, tok tutan besinler mutfağınızda mutlaka olmalı. İşte, sindirimi kolay, tok tutan ve kilo vermeye yardımcı besinler–> Kilo vermeye yardımcı tok tutan besinler

Çoğu kadın lifli besinleri fazla tüketmiyor ki bu da bağırsakların çalışmasını olumsuz etkileyebiliyor. Düzgün çalışmayan bağırsaklar da oluşan şişliğin baş sebebi haline geliyor. Bunun için akşamüstü ara öğünü olarak ahududu, avokado, armut gibi meyveler de tüketebilirsiniz.

Şiş Hissetmemek için Öneriler

5 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

9- Akşam Tatlılarından Uzak Durun :

Aslında sadece akşamları için değil günün tamamı için geçerli. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz tatlılarda porsiyonları aşmadan tüketmenin bir zararı olmasa da yağlı, şekerli besinler şişliğin ana sebepleri olabiliyor. Hatta diyet olduğu için satılan tatlıların içindeki yapay tatlandırıcılar daha fazla şişkinliğe bile sebep olabilir. Özellikle akşamları canınız tatlı çekiyorsa bunu lifli meyve tüketerek gidermekte fayda var.

10- Bitki Çayları :

Zencefil, tarçın ve limonlu bir bitki çayı vücudunuzun temizlenmesi, şişkinliğin azaltılması için yatmadan önce tüketilebilecek seçeneklerden biridir. Benzer şekilde nane çayı da midenizi yatıştırmak için iyi bir fikir olabilir.

Son olarak düzenli uyku dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Şişkinliğin ana sebeplerinden biri olan yavaşlayan metabolizmadır çünkü. Düzensiz ve az uyku halsizliğe sebep olmasının yanında metabolizmanızın çalışmasını da bozan bir etkendir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here