Rezene Çayı Faydaları ve Yan Etkileri

Hem tıbbi hem de mutfaklarda çokça kullanılan rezene, sahip olduğu bileşenleriyle genel sağlığımıza pek çok faydayı aynı anda sağlıyor. Peki, rezene çayı faydaları neler, günde ne kadar tüketmeli ve rezene çayının yan etkileri var mı? Tüm detaylar, esraninportresi'nde.

0
5179

Hem tıbbi hem de mutfaklarda çokça kullanılan rezene, sahip olduğu bileşenleriyle genel sağlığımıza pek çok faydayı aynı anda sağlıyor. Peki, rezene çayı faydaları neler, günde ne kadar tüketmeli ve rezene çayının yan etkileri var mı? Tüm detaylar, esraninportresi’nde.

Kiralık Aşk dizisinin muhteşem karakteri Neriman’nın her sinirlendiğinde yardımcısı Mine’ye “Rezenee!” diye seslenmesiyle son zamanlarda herkesin daha çok aşina olduğu bir bir bitki çayı rezene! Kahverengimsi yeşil (veya yeşilimsi kahverengi) tohumlarından yapılan bu çayın faydaları hiç de azımsanmayacak seviyede diyebilirim.

Bilimsel olarak Foeniculum vulgare olarak bilinen rezene, bir şifalı bitki (havuç ailesinden) olmakla birlikte hem tıbbi hem de mutfaklarda kullanılmaktadır. Rezene tohumları, anason benzeri bir lezzete sahiptir ki bu sebeple tüketmeye herkes hemen alışamayabilir. Tohumu ve onun yağı ilaç yapmak için de kullanılır. Rezene, çok çeşitli antioksidanlar ve diğer bileşikler içerir. A, B, C ve D vitamini bakımından zengindir.

Rezene çayı, rezene tohumlarını suda kaynatarak, uçucu yağların da suyla iyi karışmasıyla hazırlanır. Ve evet, aşağıda detaylarını göreceğimiz gibi, çayı son derece faydalıdır.

Rezene Çayı Faydaları ve Yan Etkileri

2 rezene cayi faydalari ve yan etkileri_mini

1- Sindirim ve Gastrointestinal Sorunlar :

Rezene tohumlarının kasları rahatlatıp, safra akışını teşvik etmesiyle biliniyor ki bu da sonunda mide ağrılarını hafifletmesi demektir. Rezene ayrıca vücuttan gaz çıkarır ve şişkinliği hafifletir. Genel sindirim sürecini geliştirir

Geleneksel Fars alimlerine göre rezene, gaz sıkışmasına yardımcı olabilecek birkaç bitkisel bileşikten biridir. Yapılan tıbbi çalışmalar, rezene’nin gastrointestinal sistemin sağlığını iyileştirme kabiliyetini göstermektedir. İyi bir lif kaynağı olduğundan, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Rezene, bağırsak temelli gaz üretimini hafifletmeye yardımcı olan bu baharatlardan biridir.

2- Kilo Verme :

Sindirim sorunlarının ortadan kalkması veya iyileştirilmesi aslında otomatik olarak kilo verme sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Geliştirilmiş sindirim, vücudunuzun besinleri daha iyi asimile etmesini sağlar. Bu sizi tok tuttuğu gibi yemek isteği duygusunu azaltır. Sonuç olarak, kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca vücuttan fazla sıvı ve atıklardan kurtulmanıza yardımcı olur.

Zayıflama diyetlerinde, zayıflamak için hazırlanan beslenme programlarında veya metabolizma hızlandırma için önerilen bir çok alanda bitkilerden bahsedilir. Diyetisyen Sinem Akgün’nün tavsiye ettiği bitki çayları ve günlük hayatınızda yediğiniz yemekleri hiç değiştirmeden kilo vermenizi sağlayacak tarifleri uygulamaya başlayabilirsiniz. İşte–> bitki çayları ile zayıflama önerileri ve kilo verdiren bitki çayları esraninportresi.com’da

2 kis icin bitki cayi ve faydalari yesil cay_mini

3- Kalp Sağlığı :

Çoğumuzun farkında olmasak da karaciğer ve kalp sağlığı arasında bir bağlantı vardır. Karaciğer, kolestrolün üretildiği ve parçalandığı yerdir. Sağlıklı bir karaciğer, kolesterolü daha verimli şekilde parçalayıp, düzenler. İşte rezene, karaciğer fonksiyonlarını destekleyen ve dolaylı olarak kalp sağlığını geliştiren bir besindir.

Rezene aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağıdır. Lif, kolesterolün tekrar emilimini engeller ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Rezene, mükemmel bir potasyum kaynağı olarak, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur ve sodyumun istenmeyen etkilerine karşı korur. Bu, hipertansiyon ve nihayetinde kalp rahatsızlığının önlenmesi demektir.

4- Bağışıklık Sistemi :

Rezene, bağışıklık sistemini güçlendiren, güçlü bir antioksidan olan C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Rezene, aynı zamanda T hücrelerinin üretimini uyarabilen selenyum içerir (T hücreleri, bağışıklık tepkilerinde aktif katılımcılar).

Rezene ayrıca, bağışıklığı artırmaya yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere de sahiptir.

5- Göz Sağlığı :

Rezene tohumu özlerinin, glokom tedavisinde potansiyel olarak yararlı olduğu, yapılan araştırmalar ile bulunmuştur. Rezene çayı da göz toniği olarak kullanılabilir. Yani rezene çayı ile gözlerinize kompress yapabilirsiniz.

Rezene de bulunan C vitamini, gözlerin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Gözler daha yüksek bir metabolizma hızına sahip olduklarından, ek bir antioksidan korumaya ihtiyaçları vardır ki, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle rezene tarafından bu kolayca sağlanmaktadır.

Rezenedeki antioksidanlar, gözleri maküler dejenerasyonun etkilerinden korumaktadır. Konjunktivit tedavisinde rezene çayı ile gözlerin yıkanması da zaman zaman uzmanlar tarafından önerilmektedir. Rezene aynı zamanda göz iltihabı tedavisinde de kullanılabilir.

6- Hormonal Denge :

Rezene, yapılan bir araştırmaya göre hormon dengesini teşvik eden fitoöstrojenler içeren gıdalardan biridir. Ayrıca yapılan başka bir araştırma da, rezene tohumlarının, üreme çağındaki kadınlarda en yaygın olarak görülen hormonal bozukluk, PCOS (polikistik over sendromu) tedavisinde önemli bir fayda gösterdiğini ortaya koymuş.

Rezene’deki fitoekstrojen içeriği, hormonal dengesizlikle ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olur. Rezene, vücudun kendi hormonlarını düzenlemeye ve herhangi bir potansiyel dengesizliği önlemeye yardımcı olan fitohormonları da içerir.

4 bitki çayı_mini

Progesteron, tiroid ve glandüler sistemi dengelemek için en önemli hormondur. Ve rezene, bu konuda yardımcı olan progestojenik maddelere sahiptir.

7- Adet Sorunları :

Bazı çalışmalar, acılı menstruel krampların tedavisinde rezene etkisini ortaya koymaktadır. Rezene çayı ayrıca tiroidinizi düzenlemeye yardımcı olabilir, böylece sağlıklı bir akış elde edebilirsiniz.

2002 de yapılan bir araştırmada, menstrual ağrı çeken ergenlik çağındaki kızların, rezene özüt aldıktan sonra durumlarının önemli ölçüde düzeldiğini ortaya koymuş. Başka bir çalışmada, rezene alımının mide bulantısı ve zayıflık gibi menstrüel semptomları hafifletebileceğini göstermiştir.

Adet ağrısı, bazı çalışmalara göre, muhtemelen uterus kaslarının aşırı kan dolaşımına uğraması sonucu kan kaybına neden olur. Rezene, bu kasları rahatlattığı için semptomları iyileştirdiği belirtilmektedir.

8- Bebekler İçin Rezene Çayı :

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, rezene çayı bebeklerdeki kolik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, rezenenin, gastrointestinal sistemi yatıştırması ve gaz çıkarmayı kolaylaştırması. Rezene bebeğin bağırsaklarını rahatlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Bununla birlikte, çalışmalara göre, 4 aydan küçük bebekler için önerilmemektedir.

Rezene, bebekler için birkaç durumda sakıncalı olabilir. Bu sebeple rezene çayını bebeğinizde, çocuğunuzda kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

9- İç Parazitler :

Rezene, iç parazitleri ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Rezene çayı bağırsak hareketini teşvik eden müshil özelliklere sahiptir ve bu parazitleri sisteminizden çıkarmaya yardımcı olur.

10- Diyabet Tedavisi :

Rezene, diyabetik komplikasyonu hafifleten özelliklere sahip olduğu bulunan 10 gıdadan biridir. Rezene, iyi bir C vitamini kaynağı olmakla birlikte diyabetlilere de yardımcı olabilir. Yüksek miktarda vitamin alımı, Tip 2 diyabetlilerde kan şekeri düzeylerini düşürebilir.

Rezene, diğer nişastasız sebzeler gibi, düşük bir glisemik indeksi vardır. Bu, bitkiyi kan şekeri kontrolüne ve diyabetik diyette yararlı bir gıdaya haline getirmektedir. Hem sebze hem de tohumları şeker hastalığına karşı etkili olabilecek bazı kimyasal maddeler içermektedir.

11- Kanseri Önleme :

Rezene çayı, kansere karşı koruyucu çeşitli antioksidanlar içeren çok bileşenli bir karışımdır. Rezene, antikanser aktivite göstermiş quercetin de dahil olmak üzere sayısız biyoaktif bileşikler içerir. Rezene aynı zamanda anetol olarak adlandırılan bir phytonutrient’e attritbuted edilebilen mükemmel anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu bileşik, iltihaplanmayı engellemekten başka, düzenli hücrelerin kanserli hale dönüşmesini engeller.

Lif ve C vitamini açısından zengin olması, rezeneyi kanser tedavisinde önemli bir gıda yapar. Tennessee Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre, rezene akciğer kanseri hücrelerinin ve kolon kanseri hücre hatlarının gelişimini inhibe ettiği bulunmuştur. Rezene, aynı zamanda, kanser de dahil olmak üzere birçok iltihaplı hastalığa neden olan NF kappa B adlı bir proteinin aktivitesini sınırlamaktadır.

Rezene, göğüs ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı dikkate değer bir anti kanser potansiyeline sahiptir. Rezene içindeki antioksidanlar, lif ile birlikte, kolonun temizlenmesine ve kolorektal kanserin önlenmesine yardımcı olurlar.

12- Sivilce/akne :

Rezene, anethole, myrcene ve limonene gibi bazı uçucu yağlar içerir ki hepsi akne gibi cilt sorunlarını tedavi etme potansiyeline sahip anti-inflamatuar özellikler göstermektedir. Rezene aynı zamanda sivilceye katkıda bulunabilecek derideki aşırı sıvıyı dışarı atmaya yardımcı olur.

Peki, bir günde ne kadar rezene çayı tüketebiliriz?

İdeal olarak, günde çay için 5-7 gram rezene tohumu kullanabilirsiniz. 500 mg / kg’lık bir dozaj, piloereksiyon ve iştah kaybı gibi olumsuz etkilere neden olabilir.

Rezene Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Şimdi burada rezene çayının yan etkileri nelerdir bir göz atalım.

1. Güneş yanığına neden olabilir

Rezene çayının tüketiminiz, güneşteki duyarlılığınızı artırabilir. Sonuç olarak güneş yanığı oluşabilir.

2. Alerjiye neden olabilir

Nadirende olsa rezene çayı bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Havuç, kepek veya kereviz alerjisi olan kişilerde rezeneye karşı alerjik reaksiyon geliştirme riski yüksektir. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında yutma zorluğu ve hatta yüz şişmesi sayılabilir.

3. Hamile Kadınlarda Reaksiyona Neden Olabilir

Bazı çalışmalar gebe veya emziren kadınlarda rezene çayı tüketimi üzerine olumsuz etkileri oldupu belirtilmektedir. Rezene hamile kadınlarda menstrüasyona neden olabilir ve düşük yapılmasına neden olabilir. Daha güvenli olmak için, hamileyseniz onun kullanımından kaçının.

4. İlaçlarla Etkileşim Verebilir

Rezene çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve metabolizmanın çalışmasını engelleyebilir. Bunlara siprofloksasin ve florokinolon gibi ilaçlar dahildir. Etkileşimden kaçınmak için, bu ilaçları taze rezene çayını tüketmeden en az iki saat önce alınız. Ya da en iyisi – eğer bu ilaçlardan herhangi birini alıyor iseniz doktora danışmadan rezene tüketmeyiniz.

5. Endokrin Sistemi Bozabilir

Rezene, endokrin sistemin işleyişini bozduğu düşünülen bitki hormonları familyası olan fitoöstrojenler de içerir. Bu nedenle, endokrin sistemi ile ilgili herhangi bir rahatsızlıktan muzdaripseniz, rezene kullanımından kaçının.

6. Bebekler için Güvensiz Olabilir

Bebeğinize rezene içirmeden önce lütfen doktorunuza danışın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here