Daha Fazla Prebiyotik Tüketmek için 7 Sebep

Genel sağlık için aslında en önemli iki kavramdır, probiyotikler ve prebiyotikler. Peki, prebiyotik nedir, probiyotikler ve prebiyotikler arasındaki fark nedir? Prebiyotik neden bu kadar önemlidir? İşte, daha fazla prebiyotik tüketmek için 7 sebep esraninportresi'nde.

0
354

Genel sağlık için aslında en önemli iki kavramdır, probiyotikler ve prebiyotikler. Peki, prebiyotik nedir, probiyotikler ve prebiyotikler arasındaki fark nedir? Prebiyotik neden bu kadar önemlidir? İşte, daha fazla prebiyotik tüketmek için 7 sebep esraninportresi’nde.

Çoğu kişi, sindirim sağlığı için sağlıklı bakteri probiyotiklerinin önemini biliyordur. Ancak bununla bilrikte, prebiyotikler ile ilgili tam ve yeterli bilgiye sahip miyiz tartışılır… Tüketilmesinin önemini bilmek, eyleme geçmeye yeterli olmaz, defalarca kronikleşmiş sindirim sorunları yaşamamıza rağmen! Peki prebiyotik nedir, neden bu kadar önemlidir?

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotikler, sindirim sisteminden geçerek sindirilemeyen lif bileşiklerinin bir şeklidir. Ne sindirim enzimi ne de gastrik asitler prebiyotikleri parçalamaktadır. Prebiyotikler, bağırsağa ulaştıklarında, sağlıklı bağırsak bakterileri için (probiyotikler) bir nevi yakıt olurlar. Hem prebiyotikler hem de probiyotikler, sağlıklı bir sindirim sistemini sürdürecek ve faydalı bağırsak bakterilerinin dengesini koruyacak olan gıdaların fermentasyonunda rol oynarlar.

Bağırsakta bakteri çeşitliliği:

İnsan bağırsak mikrobiyolojisinde 1000’den fazla farklı bakteri türü vardır. Bunların her biri vücutta önemli fakat farklı bir role sahiptir. İnsan vücudunda 40 trilyonun üzerinde bakteri hücresi ve sadece 30 trilyon insan hücresi var. Bu demektir ki, hem iyi hem de kötü bakteriler, sağlığınız için önemli bir rol oynamaktadır. Bağırsağınızdaki mikroplar yaklaşık 2-5 kilo kadar, yani insan beyni ile kabaca aynı ağırlıktadır. Araştırmacılar, sağlıkta böylesine büyük bir rol oynadıklarından bu bakteri topluluğuna atıfta bulunurlar. Son yıllarda pek çok uzmanda bu sebeple bağırsak sağlığının önemine vurgu yapmaktadır.

Peki siz, bağırsak bakterilerinizi ve önemini ne sıklıkla düşünüyorsunuz? Prebiyotiklerin genel sağlığınız ve refahınız için ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? İşte prebiyotikler hakkında daha fazla düşünmek ve günlük olarak daha fazla tüketmek için bazı iyi nedenler.

Daha Fazla Prebiyotik Tüketmek için 7 Sebep

1. Geliştirilmiş Sindirim ve Bağırsak Sağlığı

Yukarıda belirtildiği gibi, prebiyotikler, probiyotikler için kullanılan, bağırsaktaki mikroflorayı kolonize eden yiyeceklere benzer. Prebiyotikler, probiyotikleri besleyerek sindirim ve bağırsak sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalar, prebiyotik gıdaların daha fazla tüketilmesinin daha yararlı probiyotik organizmalara neden olduğunu gösteriyor.

4 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

The Journal of Nutrition’da yayınlanan bir rapora göre, prebiyotikler ve probiyotikler aşağıdakileri de içeren bir dizi sindirim sistemi sorununun iyileştirilmesine yardımcı olabilir:

  • enflamatuar bağırsak hastalığı
  • ishal
  • Kron hastalığı
  • Ülseratif kolit
  • Irritabl bağırsak sendromu semptomları

2. Azalan İnflamasyon

İnflamasyon kalp rahatsızlığı gibi ciddi tıbbi durumların temel nedeni olabilmektedir. Lif ve prebiyotik bakımından zengin bir diyet tüketmenin bu ölümcül inflamasyonu azalttığı ve kardiyovasküler hastalıklar için risk belirteçlerini düşürdüğü ortaya konmuştur.

Prebiyotikler ve probiyotikler hem obezite hem de tip-2 diyabet ile ilişkili metabolik süreçleri iyileştirir. Sağlıklı bir sindirim sistemi aynı zamanda otoimmün reaksiyonları etkisiz hale getirir, vücudun yağlar da dahil olmak üzere besin maddelerini daha iyi sindirmesine yardımcı olur ve vücudun yağları nerede ve nasıl depoladığını belirleyen hormonal ve bağışıklık işlevlerini düzenler.

3 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

3. Gelişmiş Bağışıklık ve Kanser Koruması

Prebiyotik ve probiyotikler bakımından zengin bir diyet tüketmek, vücudun yaşamsal besinleri sindirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda patojenlerin veya kötü bakterilerin büyümesini geciktiren mide pH’ını düşürürler.

Bu artmış bağışıklık, midede kanseri teşvik eden enzimlerin ve bakteri metabolitlerinin konsantrasyonunu azalttığı bile görüldü. Araştırmalar, prebiyotik gıdalar tükettikten sonra tümörlerin ve kanser hücrelerinin oluşumunda bir azalma olduğunu göstermektedir.

Prebiyotikler, gastroenterit ve enfeksiyon riskini azaltmakta, genel refahı arttırmakta ve alerjik semptomların görülme sıklığını azaltmaktadır.

Probiyotik ve prebiyotik kombinasyonu, enfeksiyonlar için çift koruma sağlar. Özellikle aşağıdaki koşullar için:

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Vajinal mantar enfeksiyonları
  • Soğuk algınlığı ve grip
  • Bilişsel bozukluklar
  • Sindirim bozuklukları

4. Kalp Hastalığı Riski

Prebiyotik bakımdan zengin bir diyet, glikasyonda azalmaya neden olur ve bu da inflamasyonu tetikleyen ve insülin direncini düşüren serbest radikal üretimini arttırır. Ayrıca, prebiyotiklerin, hiperkolesterolemik etkisi vardır. Bu, iskemik kalp hastalığını ve artrit de dahil otoimmün hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Prebiyotikler ayrıca kan basıncını kontrol eden potasyum ve sodyum düzeylerini dengelemeye yardımcı olurlar.

5. Geliştirilmiş Ruh Hali

“Bağırsak-beyin bağlantısını” duymuş olabilirsiniz. Bu teori hakkındaki araştırmalar yeni olmasına rağmen, depresyon ve kaygı gibi ruh hali ile ilgili koşulların bağırsak sağlığıyla yakından bağlı olduğu açıktır. Duygu durum ve hormon dengesi bağırsak sağlığı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenir. Çoğunlukla bağırsak, yediğimiz gıdalardaki besin maddelerinin emiliminden ve metabolizmasından sorumludur. Bu besinler, ruh hallerini düzenleyen ve stres atmaya yardımcı olan serotonin gibi hormonlar üreten nörotransmitter işlevlerini desteklemek için kullanılır.

Araştırmalar, prebiyotiklerin stres hormonu olan kortizolün düşürülmesi de dahil olmak üzere beyni önemli derecede etkilediğini gösteriyor.

6. Kilo Verme

Prebiyotik bakımdan zengin gıdalar, aynı zamanda lif bakımından zengin olup, enerji dengesini düzenlemek ve dolaşıma yardımcı olur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada, prebiyotiklerin kilo vermeyi teşvik ederken doygunluk hissi verdiği ve obeziteyi önlemeye yardımcı olduğu ortaya koymuş.

Vücut şişliği-ödemin sebepleri çok basit çözümleri olan sorunlar olabileceği gibi aslında bu ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Vücut şişliği, ödem neden olur, nasıl geçer ve şiş hissetmemek için küçük ipuçları nelerdir?–> şiş hissetmemek için öneriler

1 kilo vermeyi engelleyen sebepler_mini

7. Kemik Sağlığı ve Koruma

Prebiyotiklerin vücudun magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri absorbe etmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Bunların hepsi kemiklerin güçlü kalması, osteoporoz ve kırıkların önlenmesinde kritik öneme sahiptir.

Prebiyotik En İyi Kaynaklar :

1 Daha Fazla Prebiyotik Tuketmek icin 7 Sebep_mini

Kefir gibi fermente gıdalarda bulunan probiyotiklerin aksine, prebiyotikler bazı sebzelerde, bazı tahıllarda ve hatta organik balda bulunur.

Doğal prebiyotiklerin en iyi kaynaklarını örneklendirmek gerekirse;

  • Çiğ sarımsak
  • Çiğ veya pişmiş soğan
  • Çiğ kuşkonmaz
  • Çiğ karahindiba kökü
  • Çiğ hindiba kökü
  • Organik bal
  • Pırasa, bamya, enginar, kereviz, domates
  • Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
  • Tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç
  • Ceviz, badem, fındık, keten tohumu
  • Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

Daha fazla prebiyotik yemek için ipuçları:

Diyetinizde daha fazla prebiyotik almak için hangi gıdaları yemeniz gerektiğini anlamanız, sizin için iyi ve yararlı olabilir. Fakat belki de bunu pratik olarak nasıl yapacağınız konusunda emin olamıyor olabilirsiniz. İşte bazı ipuçları:

  • Yemeklere soğan ekleme – Soğan, çiğ veya pişmiş, önemli miktarda prebiyotik fayda sağlar. Soğan lezizdir ve bağışıklık artırıcı antioksidanlar ile yüklüdür. Onları çorba, güveç, salatalar veya ızgara yemeklere ekleyin.
  • Muz smoothies – Prebiyotik bir smoothies için olgunlaşmamış muz ekleyin. En iyi muzlar, hafif yeşil olanlardır, unutmayın!
  • Çiğ sarımsak – Çiğ sarımsak sadece büyük bir prebiyotik kaynağı değil, aynı zamanda güçlü bir antifungal ajandır ve antiviral, antibiyotik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Salatalara, çorbalara küçük bir çiğ sarımsak ekleyin.
  • Fermente kuşkonmaz – Birçok kişi çiğ kuşkonmaz hayranları değilken fermente kuşkonmaz lezzetli ve besleyici olur. Lezzetli fermente sebze salatası yapmak için diğer sebzelerle birlikte kuşkonmaz ekleyin.

Sağlıklı Bir Diyet Takip Edin!

Sağlıklı bir bağırsağın anahtarı sağlıklı bir diyetle başlar. Çiğ ve fermente gıdaları günlük diyetinize ekleyin. Bu noktadan sonra bağırsaklarınız sizi korumak için daha iyi çalışacaktır!

Uyarı : Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here