Kahvaltı Yapmamanın Zararları Neler?

Günlük kaloriyi kısıtlamaya karar verip zayıflamaya çalışırken, kişiler kahvaltıdan kaçma eğilimi gösteriyor. Peki gerçekten kahvaltıyı atlamanın sonuçlarından haberdar mıyız? Kahvaltı yapmamanın zararları esraninportresi'nde.

0
1028

Günlük kaloriyi kısıtlamaya karar verip zayıflama hedefini gerçekleştirmeye çalışırken, pek çok kişi kahvaltıdan kaçma eğilimi gösteriyor. Peki gerçekten kahvaltıyı atlamanın sonuçlarından haberdar mıyız? Kahvaltı yapmamanın zararları esraninportresi’nde.

Hepiniz kahvaltıyı günün en önemli yemeği olarak nitelendiren asırlık haykırışı duymuşsunuzdur. Ama kaçımız bunu dikkate alıyor? Sabah hazırlanırken pantolonun dar gelmeye başladığını fark ettiğimiz anda karar veriyoruz kahvaltı etmemeye. Sanıyoruz ki ideal kiloya ulaşma amacına giden yolda en büyük suçlu kahvaltı.

Günlük kaloriyi kısıtlamaya karar verip zayıf olma hedefini gerçekleştirmeye çalışırken, büyük bir kısmımız kahvaltıdan kaçma eğilimi gösteriyor. Üstelik kahvaltıyı atlama kararının getireceği zararlı sonuçları adeta hiçe sayarak… Peki gerçekten kahvaltı etmemenin sonuçlarından haberdar mıyız? Üzülerek belirtmekte fayda var ki pek çok kişi farkında bile değil. İşte, kahvaltı etmemenin zararlı etkileri esraninportresi’nde.

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

kahvalti yapmamanin zararlari 1_mini

1- Kalp Sağlığı için Kötü Haber :

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre kahvaltıyı atlayan erkeklerin kahvaltı yapanlara kıyasla kalp krizi geçirme şansını yaklaşık %27 oranında artırıyormuş. Risk oranı fazlaca endişe verici olmasa da veya her birey için aynı orandaki riskten bahsedilemese de sağlıklı bir kahvaltı etmenin gerçekten kalp krizi riskini azaltabileceğini de destekliyor.

Diğer yandan kahvaltıyı atlayan kişilerin de hipertansiyona duyarlılığının arttığı ve arter tıkanmalarına neden olabildiği bilinmekte. Öte yandan, bu durum kişileri, inme dahil olmak üzere kronik kardiyovasküler sağlık koşulları geliştirme riski altına sokar.

Kahvaltı yapmama alışkanlığı sonucu ortaya protein eksikliği de çıkabilir. Vücut için protein tüketimi neden gereklidir? Günlük kaç gram protein almalıyım? Kilo vermek için yapılan diyetler protein eksikliğine sebep olabilir mi? İşte, protein eksikliğine dair tüm bilgiler—> protein eksikliğinin belirtileri yazısıyla esraninportresi’nde.

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

6 saglikli yasam saglikli beslenme aliskanliklar_mini

2- Yüksek Tip 2 Diyabet Riski :

Harvard Üniversitesi yeme alışkanlıkları ile sağlık arasında bir korelasyon bulmayı amaçlayan bir çalışma yapmış. Yaklaşık altı yıl boyunca yapılan araştırmaya 46.289 kadın katılmış. Çalışmanın sonuçlara göre, kahvaltıdan kaçınma alışkanlığına sahip kadınlar, düzenli kahvaltı yapan kadınlardan daha fazla Tip-2 diyabet riski altında olduğu ortaya çıkmış.

Daha da kötüsü, sabah kahvaltısını atlayan çalışan kadınların %54’ünün daha fazla Tip 2 diyabet geliştirme şansı var. Kısacası sabah erkenden kalkıp, yollara düşüyor ve kahvaltı dahi etmeden kendinizi çalışırken buluyorsanız dikkat! Bu elbette sabah kahvaltısında yalı poğaçalar, börekler, şekerli çayla tüketin demek de değil!

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

3- Kahvaltıyı Atlamak Kilo Almaya Neden Olabilir :

Sanıyorum pek çok kişinin diğer maddelerden daha fazla dikkatini çekecek bir madde bu. Kilo vermek için diyet yapıyorsanız ve bunu yaparken kahvaltı atlama alışkanlığı geliştirdiyseniz, bir daha düşünün derim. Kahvaltı etmemenin olumsuz etkileri üzerine yapılan araştırmalara göre, kahvaltıyı atlayan kişiler zayıflama amacına tamamen aykırı olarak kilo alma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Kahvaltı atlamak, şekerli ve yağlı gıdalar için istek uyandırır. Buna ek olarak gün içerisinde yaşayacağınız açlık krizleri çok yoğun olacağından, gün boyunca karşılaştığınız her şeyi tüketme eğilimi oluşacaktır. Açlık seviyeniz ne kadar yüksekse, o kadar çok yiyecek alımı olacaktır. Ve, bu bazen tavsiye edilen günlük kalori miktarınızı da aşmanıza sebep olacaktır. Sonuç mu? Hayallar kilo vermer, hayatlar kilo alımı!

ideal kilo nasıl hesaplanır_mini

4- Duygu Durum ve Enerji Seviyesini Olumsuz Etkiler :

1999’da Fizyolojik Davranış adlı bir dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, kahvaltıdan kaçınılması, enerji ve ruh hali üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. 144 kişilik grup üç bölüme ayrıldı. Bir gruba sağlıklı, hafif bir kahvaltı, ikinci gruba sadece kahve ve üçüncü gruba kahvaltı verildi. Daha sonra gruplar birkaç saat boyunca izlendi. Çalışmaya göre, kahvaltı verilmeyen grupta hafıza becerilerinde düşüklük ve yüksek yorgunluk seviyeleri gözlemlenmiş. Diğer iki grup arasında ise anlamlı fark yoktu.

Kısacası kahvaltıdan kaçınma, enerji düzeyinizi düşürebilir ve hafızanızı olumsuz etkiler.

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

ayriligin ustesinden gelme yollari_mini

5- Kanser Riski :

Dolaylı da olsa bu risk ne yazık ki var. Kahvaltı atlamak, gün içinde yemek yememize neden olabilir. Bu da yavaşlayan metabolizmanın devamında obezite gelişmesine yol açar. Aşırı kilolu veya obez bir kişinin kanser gelişim riskinin de bu sebeple arttığı ortaya çıkarılmış.

6- Kavrama Sıkıntısı :

Özellikle ergenlik çağındaki gençler açısından önemli bir detay olduğunu düşünüyorum ki araştırmacılar da bu konuya yoğunlaşmışlar. 12 den 15 yaşa kadar bir grup genç üzerinde bir araştırma yapılmış. Denemelerden birinde, grubun kahvaltı yapmasına izin verilirken ve ikinci gruptan sabah kahvaltısı etmemeleri istenmiş. Kahvaltı eden grup görsel arama testinde daha iyi bir doğruluk sergilerken, kahvaltı etmeyen grup ne yazık ki daha kötü sonuçlar ortaya koymuş. Günlük diyet ve beslenme programına kahvaltı dahil etmek, daha iyi bilişsel işlevsellik kazandırır.

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

7- Migrene Neden Olabilir :

Hipoglisemi, düşük kan şekeri seviyelerini belirtmek için kullanılan tıbbi terimdir. Öğün atlanması, şeker seviyelerine büyük bir dalgalanma meydana getirir, bu da düşük glikoz seviyelerini telafi edebilen hormonların salınmasını tetikler. Bu, diğer yandan, kan basıncı seviyelerini arttırarak migren ve baş ağrılarını tetikler.

Bunun kahvaltınızı atladığınız zaman görülme oranı artar, çünkü yaklaşık 12 saatlik bir süreçten sonra tüketilen günün ilk yemeğidir. Bu nedenle, bu baş ağrılarını uzak tutmak istiyorsanız, kahvaltınızı asla atlamayın.

8- Saç Dökülmesini Tetikler :

Tehlikeli derecede düşük seviyede protein içeren bir yemek keratin düzeylerini etkileyebilir, saç büyümesini önleyip, saç dökülmesini tetikleyebilir. Kahvaltı, herhangi bir günün en önemli yemeğidir ve saç foliküllerinin büyümesini destekleyen önemli bir role sahiptir. Öyleyse, sıfır saç dökülmesiyle gür, kuvvetli saçların tadını çıkarmak isterseniz kendinize protein bakımından zengin bir kahvaltı hazırlamalısınız.

5 tatil sonrası işe başlamak_mini

9- Metabolizmanızı Etkileyebilir :

Yakıt yoksa arabanız çalışıyor mu? Benzer şekilde metabolizmanızın çalışmaya başlaması için için kahvaltıya ihtiyaç var. Vücudunuzu beslediğiniz günün ilk yemeği, yaklaşık 12 saat dinlendirildikten sonra. Kahvaltının önemi üzerine yapılan çeşitli araştırmalara göre, kahvaltı eden kişiler daha yüksek istirahat metabolizmasına sahip olurlar. Bu da uyurken de kilo vermeye devam etmek demek bir anlamda.

Bazı dönemlerde diyet listesine uyulmasına, spor yapamaya devam edilmesine rağmen kilo vermekte zorlanmalar yaşanır. Her şeyi yapmanıza rağmen siz de kilo kaybederken yavaş ilerlediğinizi mi düşünüyorsunuz? Yavaş çalışan bir metabolizmaya sahipseniz ve kilo vermek istiyorsanız Diyetisyen Sinem Akgün’den–> metabolizmayı hızlandırmanın yolları esraninportresi’nde.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here