Renkleri Kombinleme Rehberi – Hangi Renkler Birbiriyle Uyumlu?

Hangi renkler hangi renkler ile daha uyumlu olur, renkler nasıl eşleştirilir? Renk çarkını kullanarak renkleri kombinleme rehberi esraninportresi'nde.

0
9492

Rengine aşık olduğunuz için satın aldığınız renkli kazağı hangi renklerle kombinleyebileceğinizden emin olamayıp, dolabınızın bir köşesine kaldırdığınız oldu mu? Hangi renkler hangi renkler ile daha uyumlu olur, renkler nasıl eşleştirilir? Renk çarkını kullanarak renkleri kombinleme rehberi esraninportresi’nde.

Kıyafet alışverişi için mağazaları gezerken sadece rengine aşık olduğunuz için bir kazağı, bluzu, eteği satın aldığınız olmuyor mu? Kendi adıma itiraf edebilirim ki evet oluyor! Peki, satın alıp eve geldiğiniz zaman aldığınız renkli kazağı hangi renklerle kombinleyebileceğinizden emin olamayıp, dolabınızın bir köşesine kaldırdığınız oldu mu? Dolaplarda kombinlenecek pek çok seçenek olmasına rağmen, hangi renkler hangi renkler ile daha uyumlu olur, hangi rengi nasıl patlatmak gerekir gibi konulardan emin olamadığımız için aynı parçalar etrafında dönüp dururuz.

Sizler ile sık sık renkler özelinde stil ipuçları paylaşmaya çalışıyorum (örneğin, pastel pembe ile kış stili önerileri) ki bu yazılarda o rengin hangi renkler ile uyumlu olabileceğine dair bilgileri de veriyorum. Ancak bu yazı ile her rengi kombinlemek için özel bir rehber sahibi olacaksınız. Renk çarkını nasıl kullanacağınızı öğrendiğiniz zaman her rengi kolayca kombinleyebileceksiniz. İşte, renkleri kombinleme rehberi esraninportresi’nde.

Renkleri Kombinleme Rehberi

Temel Renk Teorisi

Renk eşleştirme kurallarını temelde 3 kategoriye ayrılabilir; Monokromatik, Tamamlayıcı ve Benzer. Renk tekerini kullanarak bu üç kategoriden birine dahil ederek eşleştirme yaptığınız takdirde renklerin birlikte iyi görünme ihtimallerini de artırımı olursunuz.

renkleri kombinleme rehberi f1_mini

1- Monokromatik renk kombinleri

Tek rengin veya tek rengin tonlarının bir arada kullanılmasıdır. Renk tekerleğinde yer alan renk dilimlerinin her biri monokromatik renk kombinlerini temsil ediyor. Yani kombin yaparken baştan ayağa mavinin tek tonunu giymeyi tercih edebileceğiniz gibi mavinin olduğu dilimdeki tonları da bir araya getirebilirsiniz.

monokrom giyinmek_mini

2- Tamamlayıcı renk kombinleri

Tamamlayıcı renkler, renk tekerleğinde birbirlerine karşılık gelen renklerdir. Örneğin, mavi menekşe turuncu ve mavi kırmızı ile birlikte iyi görünürdü.

Renkleri Kombinleme Rehberi

3- Benzer renk kombinleri

Benzer renkler renk çarkında birbirinin yanındadır zaten. İyi kombinasyonlar mavi-yeşil ve mavi, mavi mor ve menekşe olurdu, örneğin.

Bu üç kategoriyi anlamak, karışımı başlatmak ve kıyafetlerinizi eşleştirmek için bilmeniz gereken temel şeydir. Aklınızda tutmanız gereken diğer temel fikirlerden biri, gardırobunuzdan renk eşleştirdiğinizde çok yönlü olmasını istediğiniz oluyor. Her zaman birlikte iyi görünen bir renk paleti seçmeniz gerekir.

Renk tekerleğini nasıl kullanabileceğiniz örnekleriyle detaylandırdıktan sonra yeni kıyafet satın almanız gerekmez, bunun yerine sahip olduğunuz şeylerle daha fazla kombin ortaya çıkarabileceksiniz.

Size daha da fazla yardımcı olması için renkleri bir araya getirmeye dair ipuçlarının yer aldığı kullanışlı bir kılavuz burada. Renkleri eşleştirmekle ilgili tereddüt ettiğiniz zamanlarda yazıya göz atabilirsiniz.

9 renkleri kombinleme rehberi_mini

Renkleri Kombinleme Rehberi

Şema № 1: Tamamlayıcı kombin

Tamamlayıcı (veya karşıt olarak da bilinir) renkler, renk çemberi üzerinde birbirinin karşısında oturan renklerdir. Bu renklerin kombinasyonu, özellikle maksimum doygunluğa sahipken canlı ve enerji verici bir etki yaratır.

2 renkleri kombinleme rehberi_mini

Şema № 2: Üçlü – üç renkten oluşan bir kombin

Renk çemberi üzerinde birbirinden eşit mesafede bulunan 3 renkten oluşan bir kombinasyondur. ‘Uyumu’ koruyarak yüksek kontrast efekti üretir. Böyle bir kompozisyon, soluk ve doymamış renkler kullansanız bile canlı görünür.

3 renkleri kombinleme rehberi_mini

Şema № 3: Benzer renk kombin

Bu, renk çemberinde birbirine yakın 2 ila 5 (ideal olarak 2 ile 3) renk kombinasyonudur. Sakinleştirici, sevimli bir izlenim yaratır. İşte benzer renkleri bir araya getirme örneği: sarı-turuncu, sarı, sarı-yeşil, yeşil, mavi-yeşil.

4 renkleri kombinleme rehberi_mini

Renkleri Kombinleme Rehberi

Şema № 4: Bölünmüş-tamamlayıcı kombin

Tamamlayıcı renk kombinasyonu üzerine bir varyasyondur. Bu durumda, birincil renk ve iki tamamlayıcı olanı (renk çemberi üzerindeki birincil rengin tam karşısındaki rengin her iki yanında bulunan renkleri) alırsınız.

Böyle bir şema tarafından yaratılan efekt, tıpkı önceki gibi daha zayıf ama biraz daha yoğun. Tamamlayıcı şemayı kullanmak konusunda kendinize güvenmediğiniz noktalarda bölünmüş tamamlayıcıyı kullanabilirsiniz.

5 renkleri kombinleme rehberi_mini

Şema № 5: Dört renkten oluşan bir kombin

Bu, bir birincil ve iki tamamlayıcı renklere, vurgulayan ek bir rengin yer aldığı bir düzen. Örnek: mavi-yeşil, mavi-mor, turuncu-kırmızı, turuncu-sarı.

Bu sistem özellikle çok renkli kıyafetleri satın alıp kombinlemek istediğiniz noktada işinize yarayabilir. Ancak 4 rengin her birini bir parçada kullanarak kombin yapmanın riskli olabileceğini, klas yerine komik olabileceğini de aklınızda hep bulundurun. Renkler kadar kullandığınız parçalar da büyük önem taşımaktadır.

6 renkleri kombinleme rehberi_mini

Şema № 6: Kare

Renk çemberinde birbirinden eşit mesafede olan 4 renkten oluşan bir kombinasyon. Bu durumda renkler tonda birbirinden farklı olmakla birlikte tamamlayıcı niteliktedir. Bu, dinamik, canlı ve eğlenceli bir etki yaratır. Örnek: mor, turuncu-kırmızı, sarı, mavi-yeşil.

Bunlar dışında;

Beyaz: her şeyle, özellikle mavi, kırmızı ve siyahla birleşir.

Siyah, evrensel bir renktir – özellikle turuncu, pembe, salata yeşili, beyaz, kırmızı, maviş veya sarıya sahip herhangi bir kombinasyonda zarif görünür.

7 renkleri kombinleme rehberi_mini

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here