Nar Çekirdeği Yağı Faydaları

0
1681

Cilt sorunlarını iyileştirme, kırışıklık-ince çizgileri azaltma ve önleme, kepek gibi saç sorunlarını ortadan kaldırma… Bunlar nar çekirdeği yağının güzelliğe sağladığı çok sayıda faydadan bir kaçı. Peki diğer faydaları neler? İşte, nar çekirdeği yağı faydaları ve kullanım önerileri, Nar Çekirdeği Yağı Faydaları yazısıyla esraninportresi’nde.

Nar, sağladığı pek çok fayda sebebiyle birçok yararı için tarih boyunca farklı alanlarda kullanılmış bir meyve. Nar içerisindeki yenilebilir kısım olan küçük çekirdekler, besleyici yararlarına katkıda bulunan güçlü flavonoidleri ve punik asidi açısından çok değer verilen yağını üretmek için kullanılmaktadır. Bu çekirdekler ayrıca bol miktarda K, C vitamini yanı sıra folat, potasyum, B6 vitamini ve fosfor da içerir.

Yapılan araştırmalar, bu çekirdeklerden üretilen yağın gerek iç gerekse dış sağlığı iyileştirmek için kullanılabileceğini ortaya koymuş. Bu yağın sayısız hastalık riskini düşürmesine yardımcı olabileceğini ve çok sayıda güzellik faydası sunduğunu da eklemek gerek. Peki bu faydalar neler? İşte, Nar Çekirdeği Yağı Faydaları ve kullanım önerileri esraninportresi’nde.

Nar Çekirdeği Yağı Cilde Faydaları

1 nar cekirdegi yagi faydalari_mini

1- Cilt Hasarına Karşı Koruma

Tüketilmesiyle sağladığı birçok şifa avantajına ek olarak dışarıdan uygulanarak kullanıldığında da çok fazla avantaj sağladığı bilinmektedir. Güçlü anti-inflamatuar özellikler sunan benzersiz omega-5 yağ asidi, punik asit, nar çekirdeği yağına cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya ve güneş hasarına karşı koruma sağlayarak dahili ve harici hasar verebilecek serbest radikalleri savuşturma yeteneği kazandırır.

Nar yağının sahip olduğu koyu kırmızı renk, zengin biyo flavonoidlerinden kaynaklanır. Dışarıya çıkmadan önce cilde nar çekirdeği yağı kullanılırsa, güneş yanığını önlemeye yardımcı olmak için doğal SPF içerdiğinden aslında doğal bir güneş kremi işlevi görür. Aslında bu da onu doğal güzellik sırları arasına koymaya yeterlidir.

2- Cilt Hasarını Ters Çevirme ve Genç Görünümü Teşvik Etme

Nar çekirdeği yağı, cildin dış tabakasında bulunan belli başlı hücreler olan “keratinositleri” uyarır. Bu, daha derli toplu bir görünüm elde etmek için cildi canlandırarak ve eski haline getirmenin yanı sıra cilt hasarını tersine çevirmeye yardımcı olur. Nar çekirdeği yağında bulunan antioksidanlar cildi zararlı serbest radikallerden korumaya yardımcı olduğu için, aslında en iyi anti-yaşlanma yağlarından biri olduğu düşünülür. Yağın C vitamini gibi güçlü antioksidanları cildin esnekliğini arttırır, cilt tonunu iyileştirir ve sağlıklı, parlak ve genç cilt oluşturmak için cildin pH seviyesini dengeler.

Yapmanız gereken tek şey yatmadan önce her gece nar çekirdeği, frankincense yani günlük-buhur yağı, lavanta yağı, E vitamini yağı ve jojoba yağının her birinden yaklaşık 20 damla kullanarak bir yüz serumu yapmak ve her gece yaklaşık 4 damla cilde uygulamak. Durulama yapmadan cildinize tamamen emilmesi istediğiniz cilt görünümünü kazanmanıza yardımcı olacaktır.

3- Cilt Sorunlarını İyileştir

Nar çekirdeği yağı içerisindeki antioksidanlar, sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, sivilceleri tedavi edebilen ve önleyebilen hormonal dengesizlikleri gidermeye de katkı sağlar. Bu besleyici zengin yağ, yağlı bir tortu bırakmaksızın cilde nem sağlar; cildi gençleştirir, pürüzsüz, yumuşak ve kusursuz bırakır.

Nar çekirdeği yağının güçlü şifa özellikleri, punjik asit içeriği sayesinde lekeleri iyileştirmekle kalmaz, yara iyileşmesine de yardımcı olur ve herhangi bir iz bırakmaz. Yağ, iltihabı azaltma yeteneği nedeniyle sedef hastalığı ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileştirilmesinde de yardımcıdır. Bunun için iltihaplı bölgeyi hafifçe yıkayın, kurutun ve birkaç damla nar çekirdeği yağı uygulamak yeterlidir.

Nar Çekirdeği Yağı Saçlara Faydaları

3 sac uzatan sac onaran serum yapimi_mini

4- Mat, Kuru Saçların Tedavisi

Nar çekirdeği yağının donuk, kuru saçları canlandırdığı bilinirken, çevre kirliliğinden saçları korumaktadır. Havluyla kurutulmuş saçların uçlarına birkaç damla uygulayarak serum gibi kullanmak idealdir. Etkilerini arttırmak için normal saç kreminiz içerisine birkaç damla da ekleyebilirsiniz.

5- Saç Derisi Sorunlarının Giderilmesi

Nar çekirdeği yağı enfeksiyon ve mantar ile mücadele özellikleri sayesinde kepek gibi kafa derisi problemlerini ortadan kaldırabilir. Ayrıca kafa derisindeki kaşıntı ve iltihapları da giderebilir.

Kepek mücadelesinde kullanmak için normal şampuanınıza kafa derisinde kullanacağınız şampuanınıza birkaç damla ekleyin.

Aynı zamanda, 1:4 oranında hindistancevizi yağı ile birleştirilerek sıcak yağ maskesi olarak da kullanılabilir. Karışımı ısıtın ve ardından kafa derisine uygulayın. Normal şampuanla yıkamadan önce birkaç saat boyunca bekleyin.

Nar Çekirdeği Yağı Genel Sağlığa Faydaları

1 sac uzatan sac onaran serum yapimi_mini

6- İltihaplanmayı Azaltma ve Bazı Kanser Türleriyle Mücadele 

Kronik iltihaplanma, kalp rahatsızlığı ve kanser dahil olmak üzere ölüme neden olabilen pek hastalık ile mücadelede önemli bir rol oynayan nar çekirdeği yağı, sahip olduğu punik asit, omega-5 uzun zincirli çoklu doymamış yağ asidi sayesinde güçlü anti-inflamatuar özellikler sunmaktadır.

Yağın kronik enflamasyonu azaltma kabiliyeti, kalp rahatsızlığı ve tip -2 diyabetle mücadele etmeye yardımcı olan ve eklemdeki bozulmayı yavaşlatarak osteoporoz riskini azaltmaya yönelik çalışmalarında da bulunmuştur.

7- Artrit Semptomlarını Geliştirme

Artrit kelimesi tam olarak eklem iltihabı anlamına geldiği için, nar çekirdeği yağı iltihabı azaltma özelliği sayesinde bu acılı kronik hastalığa yardımcı olabilir. Çalışmalar, eklem iltihaplarının ciddiyetinin nar ekstraktı veya nar çekirdeği yağı ile önemli ölçüde azaltılabileceğini göstermiş.

8- Kolesterolü Yönetmek ve Zayıflamayı Desteklemek

Nardaki yüksek punicic acid’in içeriği, aynı zamanda kolestrolü yönetme ve hatta vücut kitle indeksini dengeleme becerisinden sorumludur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan 2010 yılına ait bir araştırmada, dört hafta boyunca her gün nar çekirdeği yağı verilen katılımcıların, trigliserid düzeylerinde azalma ve toplam kolestrolün HDL kolestrolüne oranının daha düşük olduğunu ortaya çıkarmış. Yağda bulunan flavonoidler, toplam kolestrolü düşürmek için çalışırlar.

Nar Çekirdeği Yağı Genel Sağlığa Faydaları

9- Kan Basıncını Düşürme

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, kalp krizi ve inmelerin önde gelen sebeplerinden biridir. Nar çekirdeğinde bulunan çeşitli antioksidanlar ve biyoaktif polifenollerin, sağlıklı kan basıncı seviyeleri de dahil olmak üzere kardiyovasküler sağlığı geliştirdikleri tespit edilmiştir.

10- Menopoz Semptomlarını İyileştirme

Nar çekirdeği yağı, 17-alfa-östradiol olarak bilinen fitoöstrojen içerdiği için menopoz semptomlarına maruz kalmış kadınlara da fayda sağlayabilir. Bu bileşik, yağdaki diğer besinlerle birlikte, sıcak basması gibi menopoz belirtilerini iyileştirmek için birlikte çalışmaktadır. Avusturya’da Viyana Üniversitesi’nden yapılan bir 2012 yılı araştırmada, 12 hafta süreyle nar çekirdeği yağı kullanan kadınların semptomlarında ılımlı bir düşüş yaşarken, uyku sorunlarında da iyileşme görülmüş.

11- Bakteriyel Enfeksiyonlarla Mücadele

Narın antibakteriyel ve antiviral özellikleri, periodontitis ve diş eti iltihabı gibi hastalıklarla mücadelede de yararlı olduğunu göstermektedir. Nar özleri eski çağlardan beri ülser ve mikrobik enfeksiyonların yanı sıra solunumdan kaynaklanan komplikasyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

12- Hafızayı Güçlendirme ve Alzheimer Hastalığına Karşı Koruma

Araştırmalar, nar çekirdeklerinin hafızayı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. 2013 yılında yapılmış bir araştırmada, hafıza zorluğu çeken yaşlı hastalara her gün 8 gram nar suyu verildiğinde, sözel ve görsel hafıza belirteçleri önemli ölçüde iyileştiği gösterilmiş. Diğer çalışmalar da, narın Alzheimer hastalığına karşı korumaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da sunmaktadır.

Uyarı : Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here