Sivilce-Akne Nedir, Nasıl Geçer?

Cilt lekeleri altında yatan en önemli sebep sivilce/akne dir. Sivilce / akneden kısa vadede kurtulmak için yaptığımız sivilceyi patlatma işlemi uzun vadede cilde çok zarar veren, cilt lekelerinin oluşmasına neden olan en önemli sebeptir. Peki sivilce / akne nedir, neden oluşur? Sivilceler sıkılırsa, patlatılırsa ne olur? En önemlisi sivilce ve akne nasıl geçer? İşte, akneler ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler

0
1948

Cilt lekeleri altında yatan en önemli sebep sivilce/akne dir. Sivilce / akneden kısa vadede kurtulmak için yaptığımız sivilceyi patlatma işlemi uzun vadede cilde çok zarar veren, cilt lekelerinin oluşmasına neden olan en önemli sebeptir. Peki sivilce / akne nedir, neden oluşur? Sivilceler sıkılırsa, patlatılırsa ne olur? En önemlisi sivilce ve akne nasıl geçer? İşte, akneler ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler

Cilt lekeleri gibi oldukça can sıkıcı olabilecek bir cilt sorunu ile karşılaşmamak adına akneler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü pek çok lekenin oluşmasının altında yatan sebep ne yazık ki akneler ve elbette aknelere yaklaşımımız. Çok iyi biliyorum ki sabah uyanıp aynaya baktığınızda yüzünüzün en görünür yerinde çıkmış bir sivilce ile karşılaşmaktan hiç hoşlanmıyoruz. Böyle bir durumda ilk düşündüğümüz şey kuşkusuz sivilceyi bir anda yok edebilme isteği. İşte bu istekle birlikte ortaya çıkan durum sivilcenin sıkılması (ki o sivilceyi patlattığınız andaki haz çok tatmin edicidir!) olabiliyor. Kısa vadede bizi çok tatmin eden bu durum aslında uzun vadede cilde çok zarar veren, cilt lekelerinin oluşmasına neden olan en önemli sebep!

Sivilce / akne nedir, nasıl oluşur?

En başta şunu belirtmekte fayda var; her sivilce akne değildir! Akne, içi iltihap ile dolu olan, dışarıdan şiş gibi görünen, kırmızı veya mora dönük renkte ve çoğu zaman oldukça sancılı olan sivilcedir. Bu kistik akneler aslında sivilceler içerisinde en zor geçeni ve en sorunlu olanıdır. Çünkü geçtikten sonra akne izi bırakma ihtimali de oldukça yüksektir. Dolayısıyla işiniz sadece akneyi tedavi etmekle bitmez, bıraktığı izin geçmesi için de çaba sarf etmek zorunda kalırsınız.

1 akne sivilce cilt lekeleri leke cilt sorunlari_mini

Kistik akneler dışında siyah noktalar, beyaz noktalar ve püstül olarak adlandırılan iltihaplı sivilceler bulunmaktadır. Sivilcenin türü ne olursa olsun altında yatan sebep kıl köklerinde biriken sebum. Yağ bezlerinizden sebum adı verilen bir madde salgılanır ki aslında cildi koruyan bir maddedir. Ancak gözenekler tıkalıysa, sebum köklerden dışarı çıkamaz ki bu da ölü hücrelerin atılmasına da engel olur. Tıkanan gözeneklerin altında da ne yazık ki bakterilerin üremesi için o mükemmel ortam hazırlamış olur. Bu ortamda bakterilerin giderek çoğalmasıyla da şişlik artmaya, ağrının oluşmaya başlar.

Sivilcelerin ortaya çıkmasında pek çok sebep vardır. Sağlıksız beslenme, hormonal değişimler, vitamin eksiklikleri, stres en çok karşılaşılanlar olmakla birlikte, terleme sonucu yağlanan cilt, temiz havlu,çarşaf kullanılmaması gibi etmenler de sivilcelere sebep olabilmektedir.

Sırt sivilceleri, kalça sivilceleri veya göğüs-gerdan bölgesi sivilceleri gibi vücut sivilceleri, yüzdeki sivilceler kadar can sıkıcıdır. Hatta çoğu zaman yüzdeki sivilcelere göre çok daha ağrılı olurlar. Peki vücut sivilceleri neden oluşur ve dahası vücut sivilceleri nasıl geçer?–>Vücut sivilceleri neden oluşur?

Sivilce/akne neden sıkılmamalı?

Aslında bu sorunun ana cevabını yazının başında verdim. Bir sivilceyi sıkmaya karar verdiğiniz andan itibaren büyük birkaç riski de almış oluyorsunuz.

sivilceler için buz uygulaması_mini

– Birincisi sıkmazsanız 10 günde geçecek sivilcenin iyileşme sürecini daha uzatabilirsiniz.
– İkincisi sadece kırmızı bir leke gibi görünen sivilceyi bir yara haline getiriyorsunuz.
– Üçüncüsü de sıkmanın bedelini size geçmesi için uzun süre uğraşacağınız cilt lekesi olarak sivilce size ödetebilir.
– Dördüncü olarak, sıktığınız anda ortaya çıkan iltihap ile bakterilerin yayılmasına zemin hazırlamış oluyorsunuz. Bu da kısa vadede çözüm bulduğunuz bir sivilcenin 3 sivilce olarak size geri dönmesi anlamına geliyor.
– Beşincisi, sıktıktan sonra sivilce acısının geçeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira daha ağrılı olma ihtimali yüksek
– Altıncı olarak sıktıktan sonra sivilcenin hemen küçüleceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira uyguladığınız baskının sonucu olarak daha çok şişecektir. Tam olarak sönmesi için 1 gün beklemeniz gerekecektir. Bu da makyaj ile dahi gizlenemeyecek bir şişlik demektir.

Tüm bunlar aslında en küçük risklerdir. Zira iltihabi bir yaradan bahsettiğimiz için daha ciddi sonuçlar da doğrabilmektedir. Bana kalırsa burada yer alan altı risk bile sivilcelerin sıkılmaması için yeterli. Bu yüzden riskleri almaya gerçekten kararlı mısınız? Yani şunu düşünmelisiniz, sıktığınız anda hissedeceğiniz tatmin duygusu bu riskleri almaya değecek mi?

Peki sivilceyi sıkma isteğinize nasıl engel olacaksınız?

Az önce de belirttiğim altı önemli risk aslında kendiniz için daima aklınızda tutmanız gereken önemli bir engelleyici bana kalırsa. Ancak bu bir alışkanlığa dönüştüyse dalgınlıkla bile kendinizi sivilceyi sıkarken bulabilirsiniz veya sivilceden kurtulma isteği çok fazla ağır basıp engel olmakta zorlanabilirsiniz. Peki neler yapılabilir?

2 akne sivilce cilt lekeleri leke cilt sorunlari_mini

Öncelikle elleriniz yüzünüzden uzak tutmanız gerekiyor. Bu, aslında elinizdeki kirin yüzünüze geçmesini ve daha fazla bakteri ile cildinizi muhatap etmemenizi de sağlayacaktır.

Ayrıca gözenekleri tıkamayan, akneye meyilli ciltlere uygun bir kapatıcı ile en azından bu kadar gözünüze batmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için satın alacağınız ürünlerin üzerinde “non-comodegenic” yazması yeterlidir. Diğer yandan bazı ürünlerin içerisinde salisilik asit gibi akne karşıtı maddeler de bulunur ki bu da kullandığınız ürünün bir bonus özelliği olacaktır sizin için

Peki, kendinize engel olamadınız ve sivilceyi sıktınız… Ne olacak?

Keşke yapmasaydınız ama diyelim ki yaptınız, sonrasında ne yapmalısınız? Öncelikle iltihabı tamen dışarı akacak ve ardından da bir miktar kanayacaktır. Bu yüzden önce kağıt bir havluyu ile sadece sivilcenin iltihabını emecek kadar nazikçe koyun. Asla sağa sola dağıtacak gibi üstünü silmeyin. Temiz havlu peçeteyi üzerine koyun kaldırın, temiz bir yerini tekrar koyun. Böylece iltihabı mümkün olduğunca etrafa dağıtmadan almaya çalışacağız. Ardından akneler için özel bir cilt temizleyici ile yüzünüzü bol su ile yıkayın. Böylece yüzün kalanını da dezenfekte etmek amacımız. Yıkadıktan sonra da yüzünüzü havluya değil kağıt havlu peçete ile yine çok sürtmeden sadece yüzün üzerine koyarak bütün fazla suyu emdirin. Bu adımdan sonra muhtemelen sivilceden artık bir iltihap veya kan akmıyor olması gerekli. Ancak muhtemelen sıkmanın etkisiyle kızarıklık, şişlik ve ağrısı artacaktır. Bunun için de tenmiz bir bez içerisine buz parçası koyun ve bunu bir-iki dakika sivilcenin üzerinde bekletin. Ciddi bir rahatlama ile birlikte şişlik ve kızarıklıkta da azalma göreceksiniz.

8 sivilceler ile mücadele_mini

Sivilce/Akneler nasıl geçer?

Tüm bu işlemler ile sivilceyi kontrol altına aldıktan sonra sıkılan sivilceden yüzün kalan yerlerine bulaşabilecek olası bakterileri ve cilt gözeneklerini temizlemek için peeling uygulanabilir. Ardından da aknelerin sebep olabileceği lekeleri önleyen bir krem kullanabilirsiniz. Diğer yandan kozmetik ürünlerden değil doğal malzemeler ile bir şey hazırlamak ve kullanmak istiyorum da diyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz en önemli doğal malzeme zerdeçal. Çünkü zerdeçal, ağrılı sivilceleri küçülten güçlü bir iltihap önleyici. Ayrıca yoğurtu da unutmamak gerek. Yoğurt hem ölü hücrelerden cildi arındırır hem de leke renginin açılmasına yardımcı olur. Son olarak da lavanta yağı… Lavanta yağı, da sivilceyi yatıştıracak anti-bakteriyel bir yağdır. Peki bunlardan bir tür maskeyi nasıl hazırlayacağız?

1 kaşık dolusu yoğurtun içine 1/8 çay kaşığı (yani çok küçük bir tutam) zerdeçal ve iki damla lavanta yağı. Bu noktada lavanta yağı yerine çay ağacı yağı da kullanabilirsiniz. Çünkü o da çok güçlü bir sivilce kurutucudur. Eğer tüm yüzünüzde sivilceler varsa tüm yüze uygulayabilirsiniz. Ancak sivilceniz tek bir yerdeyse sadece o bölgenin üzerine kulak çubuğu ile bu karışımdan sürün. 15-20 dakika kadar bekledikten sonra suyla yıkayabilirsiniz. Bunu sivilceniz geçene kadar günde 3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı nedir? Çay ağacı yağının cilde faydaları nelerdir? Çay ağacı yağı, sivilce tedavisinde nasıl kullanılır? Pek çoğumuzun şikayetlerinden biri olan sivilce için çay ağacı yağı tedavisi ile ilgili detaylar —> çay ağacı yağı kullanımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here