Güneş Kremi Kullanımı İle İlgili Doğrular-Yanlışlar

Güneş kremi kullanımı cildiniz için özenli davranmanız gereken konulardan biridir. Peki, güneş kremi nasıl seçilir, nasıl ve hangi sıklıkla uygulanmalıdır? İşte, güneş kremi kullanımı ile ilgili bildiğimiz doğrular ve yanlışlar...

0
5238

Güneş kremi kullanımı cildiniz için özenli davranmanız gereken konulardan biridir. Peki, güneş kremi nasıl seçilir, nasıl ve hangi sıklıkla uygulanmalıdır? İşte, güneş kremi kullanımı ile ilgili bildiğimiz doğrular ve yanlışlar…

Güneş kremi bulutsuz, bol güneşli ve sıcak günlerde, daha çok havuz-deniz kenarında güneş kremi kullanmak aklımıza gelse de yaz-kış farketmeksinizin kullanılması gereklidir. Güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak için bulutlu dahi olsa güneş kremi sürülmeli. Bu noktada önemli konulardan biri güneş kremi seçimidir. Çünkü, cilt tipine göre güneş kremi ve güneş koruma faktörü seçimi oldukça kritiktir. Siteyi takip edenler, “Güneş Kremi Nasıl Seçilir ve Nasıl Kullanılır?” konusuna oldukça detaylı şekilde yer verdiğimi hatırlayacak. O yazıda “güneş kremi nasıl kullanılır, güneş kremi nasıl seçilir, güneş kremi faktörlerinin anlamı nedir, güneş kremi nasıl uygulanmalıdır ve de güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için neler yapmalıyız, cilt tipine göre koruma faktörü ne olmalıdır?” gibi soruların tek tek cevabını verdik. (İlgili yazıya ulaşmak isterseniz–> Güneş kremi nasıl kullanılır?) Bugünse güneş kremi kullanımı ile ilgili bildiğimiz doğrular ve yanlışlara

Güneş Kremi Kullanımı İle İlgili Doğrular-Yanlışlar

1- Güneş kremi koruma faktörü numarası ne kadar büyükse, o kadar iyi midir?

Koruma faktörü numarası daha iyi koruma sağlar doğru ama buradaki daha iyi korumadan kasıt süre anlamındadır. Bu ne demek derseniz, güneş kremi kullanmadığınız zaman güneş ışınlarına direkt maruz kalıp, 15 dakikada yanacaksınız, örneğin 10 faktör bir güneş kremi kullandığınız zaman aynı açıdaki güneş ve sıcaklıkta cildinizde bu sefer 150 dakikada yanıklar oluşacaktır. Pek çok dermatolog 30 SPF güneş kreminin yeterli olacağı konusunda birleşmekle birlikte, direkt güneş altında olacaksanız 50 faktör de kullanılabilir. Daha önemlisi de hem UVA hem de UVB ışınları gibi geniş spektrumlu koruma sağlayan ürünleri tercih edilmeli.

gunes kremi kullanimi 2_mini

2- Güneş kremi uygulamanın hemen ardından dışarı çıkılabilir mi?

Üşengeçliğimizden mi, konuyu önemsemediğimizden mi yoksa son dakikada aklımıza geldiğinden midir bilmiyorum ama çıkmadan aklımıza gelen bir şey güneş kremi sürmek. Oysa ki güneş kremini cildin daha iyi şekilde emmesi ve kremin daha iyi koruma sağlaması için güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürmelisiniz. Bunun için örneğin sabah yüzünüzü yıkamanın hemen ardından yapmanız gereken güneş kreminizi sürmek olabilir.

3- Hangi tür güneş kremi kullandığımızın bir önemi var mıdır?

Stick, losyon, yağ veya sprey… Elbette burada tercihinizi cilt tipinize ve hangisini daha kolay sürdüğünüze göre seçiminizi yapabilirsiniz. Spreyler uygulaması en kolay olanlardan olduğundan son zamanlarda oldukça popüler. Bu noktada tek önemsemeniz gereken cildinizi düşünmek. Özellikle de günlük kullanımda makyajın altına uygulayacaksanız, ince yapılı olmasına dikkat etmelisiniz.

gunes kremi kullanimi 3_mini

4- Güneş kremini ince bir tabaka halinde sürmek yeterli midir?

Bolca sürünce ekstra koruma sağlamayacak elbette ama özellikle yüzünüzün, boynunuzun, ellerinizin hemen her yerine güneş kremi sürdüğünüzden ve cildinizin kremi emdiğinden emin olmalısınız.

5- Suya karşı dayanıklı güneş kremlerini tekrar uygulamak gerekli midir?

Su geçirmez olarak bilinseler de teknik olarak özellikleri suya karşı dayanıklı olmalarıdır ki bunun anlamı da su ile birlikte kısmen de olsa etkisinin azalabileceğidir. Eğer havuza, denize girdiyseniz, kurulandıktan hemen sonra güneş kremini yenilemenizi öneririm ama bahsettiğimiz şey sadece biraz terlemeyse daha uzun süre koruma sağlayacaklardır.

gunes kremi kullanimi 4_mini

6- Güneş kremi bulutlu günlerde de uygulanmalı mıdır?

Yazının en başında da belirttiğim gibi, bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Çünkü bulutlar güneşi bloke ediyor olsa da bu ışınların yer yüzüne ulaşmadığı anlamına gelmemektedir. UV ışınları, tüm yıl boyunca her hava koşulunda yeryüzüne ulaşmaktadır. Hatta bulutlar ışınları yansıtarak ciltte daha büyük hasara da yol açabilmektedir.

gunes kremi kullanimi_mini

7- Yüze ayrı güneş kremi, vücuda ayrı güneş kremi mi kullanmak gereklidir?

Bunun cevabı kesinlikle kişiden kişiye değişir. Eğer yüzünüzde sivilceler, lekeler gibi sorunlar varsa mutlaka bu sorunları çoğaltmayacak, gözenekleri kapamayacak, ince yapılı ve yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi seçmelisiniz.

8- Geçen yıldan kalan güneş kremini kullanabilir miyiz?

Her şeyin olduğu gibi güneş kreminin de elbette bir son kullanım tarihi vardır. Eğer yaz kış düzenli olarak kullanıyorsanız pek geçen seneden kalan kreminiz de olmayacaktır zaten.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here