Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir?

Göğüs çatlakları, göbek çatlakları veya bacaklardaki çatlaklar... Vücuttaki deri çatlakları neden olur? Deri çatlaklarını diğer adıyla deri yırtılmasını önlemenin yolları nelerdir ve vücut çatlaklarını azaltmak, görünümlerini hafifletmek adına neler yapılabilir? Deri Çatlakları Neden Olur ve Nasıl Düzeltilir? yazısı esraninportresi.com'da

2
5279

Göğüs çatlakları, göbek çatlakları veya bacaklardaki çatlaklar… Vücuttaki deri çatlakları neden olur? Deri çatlaklarını diğer adıyla deri yırtılmasını önlemenin yolları nelerdir ve vücut çatlaklarını azaltmak, görünümlerini hafifletmek adına neler yapılabilir? Deri Çatlakları Neden Olur ve Nasıl Düzeltilir? yazısı esraninportresi.com’da

Biz kadınlar her zaman genç, pürüzsüz görünen bir cildin hayalini kurarız. Ancak bir sabah yüzde sivilce, el lekeleri veya göbek bölgesindeki çatlaklara uyanabiliriz. Karşılaştığımız cilt sorunlarının bir kısmıdan kurtulmak daha kolayken bazılarını uzunca süreler taşımak durumunda kalabiliyoruz. İyileşme süreçleri farklılık gösterse de ortak tek bir noktaları var, o da öncesinde cilde iyi bakmak ve önlem almak. Göğüs çatlakları, göbek çatlakları veya bacaklardaki çatlaklar… Çatlak oluşumu temelde tek bir noktaya dayanıyor, cildin gerilmesi… Bu gerilme vücudumuzun herhangi bir bölgesinde olup, cilt buna dayanıksızsa çatlak oluşumu söz konusu olabiliyor. Bu yazıda çatlaklar neden oluşur, oluşmamaları için yapılması gerekenleri ve çatlakları azaltmak, görünümlerini hafifletmek adına neler yapılabilir ondan da bahsetmeye çalışacağım. Kadınlar arasında adeta toplumsal bir soruna dönüşen çatlaklar hakkında tüm bilmeniz gerekenler esraninportresi.com’da

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Çatlak Nedir?

Cildin kısa bir zaman aralığında fazla gerilmesiyle dermis bölgesinde çatlaklar oluşur. Dermis bölgesi kollajen ve elastin gibi liflerin olduğu , cilde esnekliği veren orta katmandır. Gerilmeyle birlikte ciltteki bu bağlayıcı liflerin bazılarında kopmalar görülür ki böylelikle de cildin ince üst tabakasında ince çizgiler halinde dışarıdan gördüğümüz yaralar oluşur. Derideki bu çatlaklardan dolayı damarlar görünmeye başladığından başlangıç için renkleri kırmızı ve mordur. Zamanla da Deri Çatlakları gümüşi beyaza dönerler.

2 Deri Catlakları neden olur nasil düzelir_mini

Deri Çatlakları Nerede Görülür?

Öncelikle biz her ne kadar sadece kadınlarda oluyor sanıyor olsakta erkeklerde de sıklıkla görülebilen bir durumdur. Derideki çatlaklar en çok omuz, kol, karın, kalçalar, basenler, sırt ve alt sırtta görülür.

Deri Çatlakları Neden Olur?

1- Ergenlik :

Bedenin en çok değişime uğradığı dönemlerden biri ergenliktir ve büyüdüğümüz zamandır. Erkek çocuklarda kaslar büyüyüp, gelişmeye başlarken, kızlar da göğüsler büyümeye, genellikle de kalça ve basenlerden de kilo almaya başlarlar. Hızlı büyüme dönemi, hem kızlar hem de erkekler için genellikle deri çatlaklarına neden olur.

2- Ağır kas çalışması :

Spor salonunda kas yapmak isterken deri çatlaklarıyla karşılaşma ihtimaliyle de karşılaşabilirsiniz, dikkat! Kasların hızlı gelişmesi, kütledeki ani değişimler cildi gerer. Eğer cilt buna hazırlıksız ise deri çatlakları ortaya çıkar.

Pürüzsüz ve yumuşak cilde sahip olmanın altında yapılan düzenli ve özenli cilt bakımları var. Bazı kötü alışkanlıklardan vazgeçmek bile aslında cilde özen göstermenin bir adımıdır. Peki, pürüzsüz ve yumuşak cilde sahip olan kadınların sırları neler? İşte, Pürüzsüz Yumuşak Cildin 6 Sırrı

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Deri Çatlakları Neden Olur?

3- Hamilelik :

Hamilelik ile ortaya çıkan çatlaklar kadınların en yaygın karşılaştıkları durumdur. Hızla şişen göbekten dolayı gerilen cilt sebebiyle de beklenmesi gereken haldir. Sağlıklı bir 9 aylık hamilelik döneminde, midenin üzerindeki cilt yeni büyüklüğüne uyum sağlamak için gerilecek ve bunun sonucu olarak dört kadından üçünde gebelikten kaynaklı gergin deri çatlakları gelişecektir.

Gebelik sırasında deride çatlakların oluşmayacağının genetik ilgisinin olduğunu da asla unutmayın. Yani, anneniz hamilelik esnasında deride çatlakları olduysa geliştirdiyse, sizde de aynı durumun ortaya çıkabileceğini bilmelisiniz.

4- Kilo almak :

Yüksek kalorili diyet veya fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle kilo alma, kesinlikle germe izlerinde yaygın bir neden oluşturmaktadır.

1 Deri Catlakları neden olur nasil düzelir_mini

5- Steroid Kremler

Hidrokortizon gibi kortikosteroid kremlerin uzun süreli kullanımı deride esneme çizgilerine neden olabilir. Bunun nedeni, steroid kremlerin cildi inceltmesi ve gerginlik yeteneğini azaltmasıdır.

6- Ani kilo verme :

Derideki çatlaklar ani kilo verme sonucunda da ortaya çıkabilir. Aslında bu çatlaklar yüksek kilolu olunan dönemde oluşur, kilo verdikten sonra daha görünür hale gelirler.

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Derideki Çatlakları Nasıl Önlenir?

Açıkçası bazı durumlarda çatlakların oluşmasını önlemek pek mümkün olamıyor. Özellikle genetik yatkınlığa da sahip olan anne adayları hamilelik ile birlikte çatlaklarla karşılaşırlar. Diğer yandan derideki çatlakları azaltmak, görünümlerini hafifletmek adına neler yapılabilir bunlara bir bakalım.

1- Nemlendirme :

Pek çok kişi sadece cildi nemlendirmek ile deri çatlaklarından korunabileceğini düşünüyor. Nemlendirmenin cilde esneklik katacağı, cildi besleyeceği ve zararı olmayacağı açık olsa da tek başına yeterli olabileceği de kesin sonuç değildir.

Nemlendiricilerin içerisinde çatlaklara özel hazırlanan hücre yenilenmesine destek veren bileşenlerin olması gerekliliğini de hatırlatmak gerek. Örneğin yeşil çay özü veya C vitamini gibi bileşenler kollajen ve elastin üretimini arttıran etkiye sahiptir.

En çok tercih edilen nemlendirme seçeneklerinden biri kakao yağıdır. İşe yarayabilse de hücre yenilenmesine destek veren bileşenlerden yoksun olduğu için çatlakları önlemek için tek başına en iyi ürün olduğunu söylemek eksik olacaktır. Cildin gerek duyacağı aktif maddelerle birlikte içinde kakao yağı da bulunan bir nemlendirici, diğer her nemlendirici gibi daha iyi sonuç verecektir.

4 vucudun sisme nedenleri sis hissetmemek icin_mini

Nemlendiricilere karşı şüpheyle yaklaşılmasının sebebi aslında nemlendiricinin cildin en üst epidermis tabakasına etki etmesi. Çatlaklarsa cildin orta katmanı olan dermisde gerçekleşmektedir. Nemlendiriciler ile aslında edipermisin esneklik gücünü arttırıp çatlakların görünürlüğünü azaltmış olursunuz.

Cilt için bir kalkan görevi gören nemlendirici vazgeçilmezdir. Peki her nemlendirici her cilde uygun mu? Doğru nemlendirici seçimi nasıl yapılır? İşte oldukça önemli olan—>cilt tipine göre nemlendirici seçimi hakkında bilmeniz gerekenler,

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Derideki Çatlakları Nasıl Önlenir?

2- Beslenmeye dikkat edin :

Cildin sağlıklı yenilenmesi için pek çok vitamin ve mineralin vücuttaki varlığı büyük önem taşımaktadır. Derideki çatlakları önlemek için en önemli vitaminler A, C ve E’nin yanı sıra mineral Çinko’dur. Yeşil sebzelerden zengin bir diyet, sağlıklı yağlar vitaminler giderek tüm eksiklikleri takviye etmelisiniz. Kaldı ki bu bitamin ve mineraller sadece çatlaklar için değil esas vücut sağlığı için büyük öneme sahiptir.

Ispanak, lahana, marul, roka veya brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerin sahip oldukları güçlü içerikleri, onları birer vitamin deposu yapıyor. İşte daha çok çiğ ve buharda pişmiş olarak tüketilmeleri önerilen yeşil yapraklı sebzelerin sağlığa faydaları

3- Kiloyu takip edin :

Sadece kilo almayı değil, verdiğiniz kiloları da takip etmelisiniz. Bu noktada elbette kiloyu korumak, ani kilo alma ve verme gibi süreçlere girmemek gereklidir. Kilo vermeniz veya almanız gerekiyorsa bunu yavaş ve dengeli şekilde yapmanız daha iyi olacaktır. Hızlı kilo verdiren diyetler yerine cildinizi ve dolayısıyla vücudunuzu doğru şekilde besleyen gıdalar ile yavaş ve dengeli şekilde ilerlemeniz gereklidir.

ideal kilo nasıl hesaplanır_mini

İncecik ve fit bir vücuda sahip olmayı kim istemez? Peki ama illa ‘zayıflamak’ gerekli midir? Zayıflık mıdır önemli olan, yoksa ideal kiloya kavuşmak mı? Zayıflamak ile ideal kiloda olmak arasındaki fark nedir ve ideal kilo nasıl hesaplanır? Diyete başlamadan önce bilmeniz gereken önemli detaylar esraninportresi.com’da–> ideal kilo nasıl hesaplanır?

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Derideki Çatlakların Tedavisi Nasıl Olur?

1- Tretinoin ve A vitamininin diğer formları :

Topikal A vitamini içeren ürünlerinin kullanımına çatlakları önleme kısmında yer vemememizin sebebi çatlakların daha çok hamilelik döneminde orta çıkması. Gebelik ve emzirme döneminde topikal A vitamini (Retinol) kullanımı çok önerilmediğinden bu süreçler olmadığında veya ortadan kalktığında kullanılabilmektedir.

A vitamini, topikal olarak çalışır ve ölü cildi parçalayıp cilt hücresi yenilenmesini hızlandırır. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatmada, akne ve hiperpigmentasyon tedavisinde son derece etkilidir. A vitamini, kozmetik raflarındaki bir çok yaşlanma karşıtı ürünün içinde olmakla birlikte, reçeteli olarak satılan retinoidler de mevcuttur. Doğal olarak, reçete gücü olan ürününün daha etkisi olması çok daha muhtemeldir.

Uzun süre pürüzsüz, sağlıklı ve genç görünen bir cilde sahip olmak için retinol, cilt bakımı için oldukça önemli bir etken maddedir. Retinoid, Retinol nedir, aralarındaki fark nedir? Peki, retinol içerikli ürünler, akne, cilt lekeleri gibi cilt sorunlarını gidermede ve kırışıklık, ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini azaltmada gerçekten etkili mi?–> Retinoid retinol nedir?

Bu A vitaminleri çatlaklar henüz kırmızı-mor renkte yani henüz çok yeniyken etkili olabilmektedir. İlerleyen süreçlerde görünümü azaltacaktır.

cildiniz için doğal nemlendiriciler

Deri Çatlakları Neden Olur, Nasıl Düzeltilir? 

Derideki Çatlakları Tedavisi Nasıl Olur?

2- Dermaroller :

İğne, ağrı ve acık ile sorununuz yoksa deri çatlakları için bir seçenektir. Küçük bir tutacağa bağlı küçük iğnelerle kaplı bir silindirden oluşur, dermoroller. Pigmentasyon, ince çizgiler, ton kaybı, selülit ve tabii ki deri çatlakları gibi cilt sorunlarını tedavi etmek içindir. Dermaroller, etkilenen bölgenin üzerinde yuvarlanacak şekilde tasarlanmıştır ve cilde temas edince iğneler deler. Ciltte iğnelerin neden olduğu bu küçük travma, cildin kendisini onarmasını tetikler. Dermaroller’ın minik iğnelerinin neden olduğu küçük travma, deri çatlakları için iyileşme tepkisini tetikler. Bu iyileşme sırasında, cilt daha fazla kollajen ve elastin üretir. Zamanla bu süreç ilerleyecek ve derideki izler en aza indirgenecektir (en azından beklenen budur!)

Bu işlem retinol, vitamin C, peptitler, niasinamid veya diğer güçlü antioksidanlar ve elastin ve kollajen üretimini artıracak cilt bakımı bileşenleri ile birlikte kullanıldığında iki kat etkiye sahiptir. Çünkü dermoroller, ürünlerin cildin alt tabakalarına ulaşmasına yardımcı olur.

Tüm bu iyi gibi görünen etkilerinin yanında riskleri de vardır bu işlemin. Çok uzun iğneler kullanmak, ucuza yapılmış bir dermaroller kullanmak, çok sık kullanmak, cilde agresif davranmak veya uygun sıhhi önlemleri almamak, enfeksiyon, tahriş veya morarma gibi komplikasyonlara yol açabilecek davranışlardır. Bu yüzden ne yaptığını bilen, uzman kişiler tarafından uygulanması önem arz etmektedir. Bu yöntemle birlikte bazı değişiklikler normalde ilk birkaç ayda ortaya çıkmasına rağmen, ciddi sonuçları görmek 6 ay ile bir yıl gerekecektir.

3- Lazer Uygulamaları :

Dermoroller’ın çalışma mantığı lazer uygulamaları için de geçerlidir. Yüksek enerjili ve yüksek oranda hedeflenen bir UV ışını olan lazer, epidermiden dermise nüfuz eder ve burada neredeyse yıkıcı olmayan yanma ve zayıf travmaya neden olur. Bu travma vücudun iyileşme mekanizmalarını harekete geçirir ve bu da elastin liflerinin hasarını onarır, yani çatlakları

Vücut çatlaklarını ortadan kaldırmanın en etkili yöntemidir, ancak biraz pahalı olması ve ardı ardına bir kaç seans önerilmektedir.

Lazer epilasyon nedir? Lazer epilasyon öncesi ve lazer epilasyon sonrası ne yapmak gerekir? İstenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmanın yöntemi olan lazer epilasyon hakkında bilmeniz gerekenler esraninportresi.com’da

lazer epilasyon zararlı mı_mini

4- Karboksioterapi :

Karboksioterapi tedavileri, vücut çatlaklarını, izlerini karbondioksit CO2 ile ortandan kaldırmaya yardımcı olur. Karboksi tedavisinde cilt altında çatlakların oluştuğu bölgeye CO2 enjekte edilir. CO2’nin bölgede yarattığı bozulma, kan dolaşımında hedeflenen bir artışa neden olur. Bu durum sağlıklı hücre yenilenmesini teşvik eder ve cildi iyileştirir. Zamanla bu tedavi, çatlakların ve lekelerinin görünümünü tersine çevirmeye yardımcı olur.

Normal olarak sonuçları görmek için yaklaşık 4-5 seans CO2 tedavisi gereklidir. Bu tedavilerin herkes için geçerli olacağı veya tüm çatlakları tamamen kaldıracağı garanti edilmez. Medikal uygulamaların maliyetleri düşünüldüğünde son çare olarak bakılmalı bence. Karboksi tedavisi düşündüğünüz zaman, bunu bir doktor veya lisanslı hemşire tarafından yaptırdığınızdan emin olun.

2 YORUMLAR

  1. Merhaba, fırsat buldukça sayfanızı okuyorum, deneyip memnun kaldığım tavsiyeleriniz oldu. Ben lazer epilasyona gidiyorum nemlendirici öneriyorlar ama kimyasal kullanmak istemiyorum. Tüyleri beslemeyip lazerin etkisini yok etmeden nemlendirecek doğal bir tavsiyeniz var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim, hoşçakalın.

    • Merhaba,

      Açıkçası ben doğal tavsiyelerden ziyade eczaneye de danışarak bepanten kullanmıştım. LAzer işlemleri gereği cilde daha hassas davranmalı ve her kremi cilde sürmemelisiniz, doğal malzemeler dahi olsa. Bu yüzden eczaneden uzmana danışarak bir krem almanızı öneririm.

      Sevgiler,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here